Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

corodare cablaj

pingu95

Postări Recomandate

Cred ca a avut cablaj tip vechi,la ce se gaseste acum pe piata aceasta metoda nu mai este viabila.La cele calitative mai degraba se rupe cablajul decat stratul de cupru sa se desprinda. Oricum e mult de munca,zau.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• strombi

3

• pingu95

3

• gauss

2

• George

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cablajul de care dispun este intr-adevar mai vechi, de sticlotextolit simplu sau dublu placat. Nu s-a exfoliat prea usor, dar nici exagerat de greu, altfel as fi renuntat. S-au desprins atat bucati mari, cat si mai mici. Cand s-a rupt bucata pe la mijlocul cablajului am "sapat" putin sub ea tot cu ajutorul cutterului si am continuat. Se vad semnele de la cutter in poza. E putin anevoios dar merge, daca ai putina rabdare. Bine, daca placa este mare si contine trasee multe si cu forme complexe devine chinuitoare metoda, mai bine corodezi cu ceva, dar pentru montaje mai simple, in lipsa clorurii sau acizilor, e o varianta de a rezolva problema.In special pentru aparatele cu tuburi, acolo unde este nevoie de ceva distanta intre trasee datorita tensiunilor de lucru. Pentru montaje tranzistorizate la tensiuni mici, este suficienta zgarierea asa cum au aratat colegii mai sus.

Link spre comentariu

am reusit sa corodez cablajul multumesc frumos pentru ajutor am reusit imediat a doua zi atunci doar ca nu am mai stat la pc ca sa pot da raspunsul pe elforum multumesc inca o data :101

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cred ca a avut cablaj tip vechi,la ce se gaseste acum pe piata aceasta metoda nu mai este viabila.La cele calitative mai degraba se rupe cablajul decat stratul de cupru sa se desprinda. Oricum e mult de munca,zau.

Da, era mult de munca; metoda asta am invatat-o la Casa Pionierilor din Saulescu (Iasi) inainte de '89.Stratul de cupru il taiam cu o lama de barbierit, ridicam un colt cu lama si apoi il trageam usor cu o penseta.Cablajul era cam slab calitativ pentru ca se exfolia usor la incalzire.La circuitele simple foloseam metoda zgarierii. Este o metoda simpla cand nu ai vreme de desenat si de corodat. Se verifica cu un aparat de masura cu buzzer daca nu ai contact intre "insule".
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări