Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi generator magneti hdd

AlpHso

Postări Recomandate

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• AlpHso

7

• vfp_mihai

4

• puriu

4

• asyx

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

pai daca ai bobina fara gol cum a desenat arcadius nu mai lasi spatiu intre magneti, nr de bobine va fi acelasi cu al magnetilor ! trebuie sa alternezi corect polii si cred ca ar putea iesi un monofazat bunicel!

Link spre comentariu

Stiu un fost coleg de munca care si-a facut o mini-hidrocentrala la casa parintilor sai de la munte pe albia unui parau - zona Arges.Construise o moara de apa din lemn, cu diam. exterior de ~2,5m, axul se sprijina pe doi rulmenti radial-cilindrici mari.Pe axul morii sa montat o volanta de la combina-agricola (CP12) la care este lipit/sudat o roata cu fulie cu diametru mare (~75-80cm).Motorul recuperat de la o masina de spalat industriala are montat pe axul sau o fulie (~10-12cm) pentru curea trapezoidala.Apa este colectata intr-un minibaraj tampon (26x5x1,2m) din pamant si "calugar" din lemne de stejar, la care se poate regla debitul prin 2 opritoare/sertare (un sertar pentru moara si un sertar pentru by-pass moara).A obtinut un max. 540W la bornele motorului (tensiune fluctuanta ~220Vca +10%/-15%).De aici incarca 4 grupuri de acumulatori la 24V/100Ah printr-un redresor (cu transformator) construit de el. Apoi cu un inverter-sinus recuperat de la instalatie industriala (~2,4kW) alimenteaza la ~220V toti consumatorii din casa de la munte. Cu siguranta de protectie 10A poate alimenta continuu un frigider, un televizor, un radiocasetofon cu CD, si cateva becuri economice (LED). Cand foloseste masina de spalat trebuie sa opreasca frigiderul sau ramane cu frigiderul in functiune dar ceilalti consumatori sunt opriti.L-am intrebat ce face iarna, la care imi spune ca atat cat poate pune sare in amonte de baraj si in aval in zona "calugarului", daca ingheata totul atunci cupleaza ~220V de la Enel (cateva saptamani).PS: Cand merg in vara aceasta la el in vizita am sa-l rog sa fac cateva poze pentru voi.Ce parere aveti!?!? Eu il invidiez, as face asa ceva sa nu mai platesc la Enel.

Link spre comentariu

pai daca ai bobina fara gol cum a desenat arcadius nu mai lasi spatiu intre magneti, nr de bobine va fi acelasi cu al magnetilor ! trebuie sa alternezi corect polii si cred ca ar putea iesi un monofazat bunicel!

Corect asa si trebuie facut merge si trifazat dar cu mai multi poli si mai multe bobine pe faza.
Link spre comentariu

O sa experimentez si o sa vad care este solutia cea mai buna, pacat ca timpul asta nu mai ajunge si pt hobby...Oricum o sa scot din ecuatie taiatul lor, sunt prea multe riscuri unu din ele fiind faptul ca-i pot incalzi la taiere si ii distrug.

Link spre comentariu

cand am taiat magnetii in jumate i-am umezit putin si cu degetele ude , abia daca se incalzeau pana la 40 grade , magnetul nu trebuie taiat de tot doar ciupit putin gen taiatul sticlei cu diamantul , apoi cu degetele aplici putina forta pe capete si mijloc si se crapa usor .spor

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salut! Am facut si eu o eoliana cu magneti de HDD dar inca nu am reusit sa o ridic sus. Am 16 poli 12 bibine si in gol imi scoate aproape 60 de v redresat, Am pus ca sarcina un bec de 21w si 12v si l-am ars, 2 becuri de 21w le aprinde la capacitate maxima. Generatorul este trifazat si este pe 12v. Magnetii i-am taiat in felul urmator: am pus magnetii unul peste altul pana am ajuns la grosimea de 12,5mm apoi intr-o cutiuta mica de tabla am pus magnetul de 12,5mm, am pus apa in cutie pana a trecut peste magnet apoi am taiat sandwiciul cu flexul direct in apa. In felul acesta nu s-a demagnetizat. Bineinteles ca dupa ce ii pui pe rotoare trebuiesc dati cu rasina neaparat ca altfel ruginesc si nu e bine. Din pacate nu pot sa atasez poze ca sunt prea mari si nu am timp acum sa le modific. dacian_sami este adresa mea de messenger, daca te intereseaza pe tine sau pe oricine altcineva va ajut cu placere.

Link spre comentariu

Taiati sau nu, magnetii trebuie sa fie lipiti pe placa de fier. Daca sunt taiati trebuie imediat etansati deoarece materialul nu rezista la aer si la umiditate. Se pot pune si netaiati, dar cu polii de acelasi nume alaturi: NS-SN-NS-etc. In felul asta polii de acelasi nume vor fi de doua ori mai lati, deci cu bobine de doua ori mai mari.

Link spre comentariu

Numarul polilor si a bobinelor se alege functie de turatia nominala, astfel incat frecventa curentului debitat sa nu depaseasca 40 - 50 Hz (mai sus pierderile sunt mari). Cel mai simplu este sistemul monofazat cu toate bobinele in serie si cu numar egal de poli magnetici si de bobine.

Link spre comentariu

La monofzat franarea magnetica e foarte mare, cu cat creste mai mult curentul cu atat creste mai mult si franarea. Plus de asta vibratiile care se transmit in stalp sunt foarte puternice. La trifazat situatia e cu totul alta. Monofazat merge bine la o verticala sau daca ai un parau in apropiere.

Link spre comentariu

Da, este vorba despre un parau, iar puterea de care am nevoie nu este prea mare. Vreau sa folosesc generatorul respectiv ca sa alimentez niste leduri RGB pt iluminat. voi face initial niste experimente si dupa aia alege solutia finala. Cred ca magnetii ii voi lasa intregi, il voi face monofazat cu numarul de bobine egal cu magnetii. Legat de faza cu NS-SN-NS nu prea merge, magentii nu sunt paralepipedici, sunt sub forma de arc de cerc.

Link spre comentariu

la hardurile care au 2 magneti fata in fata polii sunt diferiti si pot fi alternati in ideea formarii unui cerc! cel mai probabil magnetii tai sunt jumate de un fel si jumate de un fel, ia verifica!

Link spre comentariu

Forma curbata a magnetilor nu pune probleme. Este suficient ca centrul fiecarui pol al magnetului sa fie asezat pe un cerc. Magnetii de HD sunt mici, asa ca trebuie pusi pe 2 - 3 cercuri concentrice. Din 96 magneti de HD se pot face doua discuri cu cate 3 cercuri a 16 magneti. Rezulta cate 16 poli mari (8 N si 8 S) pe fiecare disc. Fiecare pol mare este format din 6 poli mici cu acelasi nume de pe 6 magneti. Discurile se monteaza pe ax cu polii mari de nume contrar fata in fata. Intre discuri se afla placa (obligatoriu nemetalica) cu cele 16 bobine. Bobinele se inseriaza cu faze alternante.Puterea instalatiei depinde de debitul si de caderea apei, precum si de turatia si de randamentul turbinei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări