blue Postat Aprilie 11, 2012 Partajează Postat Aprilie 11, 2012 In complectarea simularii de modulatie pe grila doi realizata de d-l Lazaroiu prezint rezultatele practice in cazul unui tub PL36 iar pt simplificare am inlocuit etajul driver cu un transformator ridicator comandat de un generator 1Khz/3w/4 ohm . Rezultatele sint incurajatoare si pot fi inbunatatite daca prezinta interes... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Aprilie 11, 2012 Partajează Postat Aprilie 11, 2012 Da, sigur, de ce nu?! Vin si eu cu o pagina, pe care am mai pus-o de altfel, am inceput si-un topic dar s-a pierdut in anonimitate... cum se vor pierde majoritatea configuratiilor "clasice" de pe acest forum in timp... am ce am cu clasicul, il respect (toata pleiada de amplificatoare din ultimii 50 de ani) dar de ce nu si altceva... http://home.alphalink.com.au/~cambie/EL36.htm Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 Foarte fain,eu acum am observat ca ati deschis un topic pe aceasta tema,excelent! Ar trebui ca un moderator sa mute cele cateva postari referitoare le modulatia pe G2,aici. Se vede treaba si din testele de laborator ale dv., aceste configuratii merita atentia noastra,adevarul este ca reprezinta ceva exotic,iesit din comun fata de clasicele tuburi specifice pentru audio,dar si rezultatele sunt peste asteptari. Mai vin si eu cu inca o schema la care m-am gandit aseara...,nu am un model LTC pentru EL36,altfel as fi incercat si ceva cu aceasta lampa si am trecut de mult de sistemul copy/paste pentru scheme de pe net pe care sa le iau drept bune. Problema schemelor de pe net este ca sunt toate functionale in proportie de 80%...90%,dar cum functioneaza...D-zeu cu mila!!!!!! La schema de mai jos se poate renunta la NFB,in cazul acesta sensibilitatea la intrare va creste,dar si distorsiunile ...,bineinteles,problema cu distorsiunile ramane de stabilit practic,schemele simultate in LTC pot fi o baza de plecare cu o toleranta de +/-5%,in principal reusita de 100% in practica tine in primul rand de acuratetea realizarii transformatorului de iesire,dar si de calitatea pieselor si uzura tuburilor folosite. schema: Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 Foarte fain,eu acum am observat ca ati deschis un topic pe aceasta tema,excelent! Ar trebui ca un moderator sa mute cele cateva postari referitoare le modulatia pe G2,aici. Se vede treaba si din testele de laborator ale dv., aceste configuratii merita atentia noastra,adevarul este ca reprezinta ceva exotic,iesit din comun fata de clasicele tuburi specifice pentru audio,dar si rezultatele sunt peste asteptari. Mai vin si eu cu inca o schema la care m-am gandit aseara...,nu am un model LTC pentru EL36,altfel as fi incercat si ceva cu aceasta lampa si am trecut de mult de sistemul copy/paste pentru scheme de pe net pe care sa le iau drept bune. Problema schemelor de pe net este ca sunt toate functionale in proportie de 80%...90%,dar cum functioneaza...D-zeu cu mila!!!!!! La schema de mai jos se poate renunta la NFB,in cazul acesta sensibilitatea la intrare va creste,dar si distorsiunile ...,bineinteles,problema cu distorsiunile ramane de stabilit practic,schemele simultate in LTC pot fi o baza de plecare cu o toleranta de +/-5%,in principal reusita de 100% in practica tine in primul rand de acuratetea realizarii transformatorului de iesire,dar si de calitatea pieselor si uzura tuburilor folosite. schema: Don Lazaroiu R2 e cam putin 10 ohm eu as "merge" pe 180-220 ohm/16w sau un zener "simulat" de putere(transistor+zener) sau un bias reglabil pe G1 (preferatul meu) Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 In schema de fata este buna valoare de 10 ohmi pentru rezistenta din catod.Puterea disipata de anod(EL519-509) in aceasta configuratie este de doar 23W,pentru EL519 sau EL509 nu este mult.Observati si cum "descarca" G1(potential egal cu al catodului) de la EL519,dar si modalitatea de atac cu ajutorul acelui inductor de 30H.Intr-adevar daca era vb de clasicul atac pe G1 si negativare automata,atunci sigur ar fi fost vorba de alta valoare pentru rezistenta din catod,sau chiar un montaj sugerat de dv. Va pun mai jos un desen cu tensiuni si curenti fara semnal la intrare. Schema cu tensiuni si curenti in anumite puncte: Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 M-ati pacalit cu G2 tensiune mica ......mmm totusi de ce clasa de functionare se poate vorbi in schema(inedita) prezentata de dumneavoastra un A2--!??? Pt ca nu este pura clasaA(e clar ca se lucreaza cu curenti de grila pe g2) Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 M-ati pacalit cu G2 tensiune mica ......mmm totusi de ce clasa de functionare se poate vorbi in schema(inedita) prezentata de dumneavoastra un A2--!??? Pt ca nu este pura clasaA(e clar ca se lucreaza cu curenti de grila pe g2) In speta poate fi considerat in doua feluri; etaj final cu G1+katod comun (la masa) si modulatie pe G2,sau etaj final cu "trioda imbunatatita" calsa A2 si comanda pe G2 -pseudo grila de comandaG1'. Performantele sunt clare pentru o trioda in A2. Daca veti inlocui pentoda aceasta cu o trioda pura si recalculati totul in jurul circuitului de comanda pe G2,fara a schimba configuratia,o sa puteti conduce cu usurinta acea trioda.Personal am incercat cu OT100 si va spun ca rezultatele sunt excelente. Uite ca asa v-am dat niste idei,nu???...dar pana la urama suntem in zile de sarbatoare mare,asa crebuie sa fim mai darnici! icon_jook Am ceva pregatit cu OT100 in A2 si chiar ceva foarte frumos...,ceva la nivelul lui 300B,dar nu asa de scump.Bineinteles SE,pentru ca un PP este mult mai usor de realizat cu orice fel de tuburi, OT100 este superba in SE A2 iar in PP se pot obtine extrem de usor 300W si chiar cu surse in comutatie,McIntosh are ceva realizat PP cu echivalenta lui OT100...Va felicit,v-ati prins repede ca este vb. de clasa A2,de fapt montajul trebuia postat la triode!!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 Si eu am 5-6 tuburi OT100 la pastrare ............cum pe G2 nu le pot comanda ramine G1 sau Katodul..... lampi nervoase care se simt bine in A2 Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 Si eu am 5-6 tuburi OT100 la pastrare ............cum pe G2 nu le pot comanda ramine G1 sau Katodul..... lampi nervoase care se simt bine in A2Diseara o sa primiti o schema de la mine,dv.aveti mult mai mult timp sa probati,mai mult decat atat schema va capata si o valoare practica,mainile dv. pot realiza orice...berea o bem la prima intalnire! icon_jook Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 Eheee...Referitor la studiul amplificatoarelor modulate in G2 , exista un exemplu din intelepciunea populara :" Campu-i alb , oile negre .Cine le paste , le cunoaste " Link spre comentariu
zbodeoc Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 @Don Lazaroiu: Ma simt usor atacat de cutuma "copy/paste"; in general sint de acord cu procentele pe care le dati referitor la schemele de pe net dar nu sint de acord cu inutilitatea trimiterii la diverse surse; mie asta imi scuteste timp de a desena, in fond e vorba de un forum de idei, nu trebuie sa privim fiecare raspuns ca final; fiecare trebuie sa-si coafeze realitatea lui, stiti bine, bunaoara, ca acel "nevinovat" drosel de 30H prin care trec 5mA e o piesa a'... @#$%^ de importanta (ca sintem in saptamina aceea din an) ☺...@Don Gabriele: Cred ca A1-A2 se refera la modulatie pe G1; modulatia pe G2 e alta categorie, cred, nu stiu... eu am studiat niste datasheet-uri mai responsabile la abundenta familie 6L6 (cu ridicari pe G2) si m-am cutremurat putin... cum am zis, va urma, cindva... Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 @Don Lazaroiu: Ma simt usor atacat de cutuma "copy/paste"; in general sint de acord cu procentele pe care le dati referitor la schemele de pe net dar nu sint de acord cu inutilitatea trimiterii la diverse surse; mie asta imi scuteste timp de a desena, in fond e vorba de un forum de idei, nu trebuie sa privim fiecare raspuns ca final; fiecare trebuie sa-si coafeze realitatea lui, stiti bine, bunaoara, ca acel "nevinovat" drosel de 30H prin care trec 5mA e o piesa a'... @#$%^ de importanta (ca sintem in saptamina aceea din an) ☺...@Don Gabriele: Cred ca A1-A2 se refera la modulatie pe G1; modulatia pe G2 e alta categorie, cred, nu stiu... eu am studiat niste datasheet-uri mai responsabile la abundenta familie 6L6 (cu ridicari pe G2) si m-am cutremurat putin... cum am zis, va urma, cindva... @zbodeoc; Doamne fereste,am spus in Saptamana Mare!...nu trebuie sa va simtiti atacat,trebuia sa folositi un mic filtru FTB,pe mine ma deranjeaza cei care folosesc copy/paste si fara sa verifice BASOLUT nimic sustin cu tarie ca ar fi vorba de niste scheme PERFECT functionale,deci...nici macar prin gand nu mi-ar trece sa gandesc asa ceva referitor la dv.sau la greii de p'aci! Dv. de zeci de ori ati prezentat scheme originale,iar trimiterile pertinente catre anumite linkuri...,bineinteles ca sunt absolut necesare si utile.************************************************************************************************* A2 se poate referi si la cazul schemei mele,tubul final este in configuratie "trioda imbunatatita",un termen mai putin folosit.Aceasta configuratie se poate folosi cu precadere la tuburile finale proiectate pentru BO si asta pentru motivul ca tehnologic grila G2 din tub este foarte aproape de G1 si respectiv katod si mult mai departe de anod,ca in cazul tuburilor speciale pentru audio,deci daca conectam G1 la katod si modulam curentul anodic cu G2,atunci G2 va fi o grila de comanda ce va lucra in curenti de grila.Tubul astfel configurat va fi o pseudotrioda.************************************************************************************************* Sper ca ce ati spus dv. mai sus a fost gluma...eu nu-mi permit si cred ca ati remarcat asta,sa vb. urat despre nimeni indiferent despre cine este vb. si nici din ce mediu face parte; virtual sau din viata reala. Sarbatori fericite! icon_jook Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 13, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2012 Si eu am 5-6 tuburi OT100 la pastrare ............cum pe G2 nu le pot comanda ramine G1 sau Katodul..... lampi nervoase care se simt bine in A2A fost destul de furtunos topicul cu A2 dar nu conteaza, OT100 este sortit sa functioneze in aceasta clasa si astept "amenintarea" d-lui Lazaroiu Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 13, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2012 Si eu am 5-6 tuburi OT100 la pastrare ............cum pe G2 nu le pot comanda ramine G1 sau Katodul..... lampi nervoase care se simt bine in A2A fost destul de furtunos topicul cu A2 dar nu conteaza, OT100 este sortit sa functioneze in aceasta clasa si astept "amenintarea" d-lui Lazaroiu Link spre comentariu
300B SE Postat Aprilie 14, 2012 Partajează Postat Aprilie 14, 2012 Multumesc dl Lazaroiu precum si "veteranilor" acestui forum pentru schema cu modulatie pe g2.As dori sa utilizez aceasta schema cu componentele pe care le am:Pentru atac in loc de EF 80 voi folosi 6Zh11P-E sau 6Zh9P-E - ma descurc sa fac inlocuirea.Ca final doresc sa utilizez 6p13s - o lampitza frumoasa ( sper sa sune bine)Prin urmare rog pe creatorul schemei de mai sus sa ma ajute sa inlocuiesc 6p15p cu un alt tub uzual (gen 6n8s sau 6n9s sau chiar ciudata cu doi anozi 6Zh23P-E).Va multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum