Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ciudatenie de aparat de sudura

Dr.L

Postări Recomandate

Avand in vedere ca in imagini se vede un dispozitiv bipolar, nu va asteptati sa fie mari complicatii inauntru!. Aparuse dupa revolutie o chestie pe la noi ,,Amplificator de scanteie,, care se punea in capul bobinei de inductie la masina. Un coleg a cumparat un dispozitiv, era un cilindru cat un tub de medicamente, pretul era modic si binenteles doar doua borne la capete. I-am zis colegului ca amplificare fara aport de energie din exterior nu prea se poate si deci smecheria nici pomeneala sa amplifice scanteia, si a fost de acord s-o desfacem. A polizat carcasa din ebonita si am gasit un soi de arc cu cateva spire care se sprijinea pe doua discuri de aluminiu cu izolatie intre ele. De fapt un circuit rezonant serie. Nu va mai spun ca eficienta jucariei nu a putut fi dovedita pe Oltcitul colegului si dupa cateva zile, a dat-o jos. Nu zic ca chinezaria aia nu ar merge intr-un fel, dar trebuie sa fie ceva foarte simplu de vreme ce nu are niciun reglaj si nici nu pare sa disipe prea multa caldura. Poate chiar ceva similar dispozitivului de care v-am povestit mai sus.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

5

• validae

4

• mihaighe

4

• cipriyan123

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acela e un invertor deja clasic de sudura, treaba verificata, cel din filmarile cu asiatici care are doar doi poli e misterul zilei, desi cum am spus, nu poate avea mare inginerie in interior.Ramane de vazut.Oricum n-as da 400 Euro pe asa ceva, avand in vedere ca regleaza curentul prin rezistenta de contact a impamantarii.

Link spre comentariu

Validae, te cam inseli cu amplificatorul de scanteie. Mai spui ca, dupa ce l-ai polizat sa-l desfaci, l-a mai si folosit un timp. Acel dispozitiv, eu l-am folosit ani intregi, dar modificat putin, si e foarte util. Daca ai varsta necesara sa-ti aduci aminte, ca Romanu e poate, cel mai destept, si cand la Buceag se ancrasau bujiile des, le punea cate un nasture. Acelasi lucru facea si acel dispozitiv (nu prea e corect "amplificator de scanteie"), dar e unul pus, pentru toate 4 bujii, fiind pus pe capacul delcoului. Si descrierea ta , nu chiar completa. Constructia aparatului e identica cu a unui condensator, caruia i se poate desface capacul,deslipind banda adeziva. Inauntru sunt doua placi metalice intre care este pusa o pastila de clingherit, ca distantier si izolator, Fiind subtire, efectul era insesizabil. Eu i-am pus distantier de 2mm (ca distanta intre gaurile nasturilor), si nu mi s-au ancrasat si nici cumparat sau schimbat bujii mai mult de 10 ani, pana am vandut masina. Am pastrat chestia. Deci, doua placi metalice, la una vine fisa centrala, iar din cealalta se pleaca la capacul delcoului. Practic, e un eclator, pus pe fisa centrala.

Link spre comentariu

Eu n-am spus ca nu are nici un efect, ci ca nu a sesizat o imbunatatire clara pe masina lui.Sunt convins ca realizat cu profesionalism si materiale de calitate, ar fi avut efecte benefice, dar asa cum l-am vazut construit atunci, mai mult introducea pierderi de calitate bobinei de Oltcit.Revenind la invertorul lui Sandu 11111, am inteles gresit ca ar fi cel din filmarile Youtube.Greseala mea.Voi urmari cu interes acest subiect, desi sunt adeptul aparatelor de sudura cu transformator, cel putin din ratiuni de fiabilitate.Tranzistorii Mosfet din invertori pica dupa un anumit numar de ore de sudura, in domeniul acesta calitatea are un pret pe care numai firmele pot sa-l suporte. Ca aparat de sudura casnic nu-mi voi permite vreodata un invertor de mii de euro, iar o chinezarie ieftina dar mai scumpa decat un trafo clasic si care sa crape cand ti-e lumea mai draga..... nu merita !

Link spre comentariu

Sunt de acord cu validae in ce priveste invertoarele din prezent.....

Probabil n-ati lucrat cu invertoare adevarate.Eu am in intretinere 44buc facute cum trebuie (33buc de 300A si 11buc de 250A) achizitionate in 1997.Garantia a fost 3 ani. Toate au lucrat intens si in conditii climatice grele, la majoritatea li s-au terminat picioarele (puferele) de la atatea manevre, bornele de sudura au fost afectate de uzura si incalzire necesitand inlocuire, dar defectiuni majore am avut relativ rar. Momentan sunt acum in functiune aproape toate, exceptand cteva care au fost date in lucru in alta tara, nu s-a ocupat nimeni de ele si mi le-au adus "in batista".Ca istoric, din cele care acum lucreaza impecabil, unul (de 300A) a cazut din macara acum 10ani, iar altul (de 250A) a fost calcat de Wola...E drept ca ma-am ocupat de mentenanta, nu exagerat ci la bunul simt. Dar nu se compara cu cele fabricate recent in Europa, care mi s-au parut (unele din ele) sub orice critica. Chinezesti n-am avut in mana niciunul, am vazut doar in poze.Cand am inceput sa repar si din acestea, am fost de-a dreptul uimit de fragilitatea si proasta protectie climatica, ba am gasit si modele la care distantele de protectie (clearance) erau aproape de limita. Adica producatorii pur si simplu nu tin cont intotdeauna de conditiile in care lucreaza acestea (santier), si asta din motive de pret de cost.In orice caz, garantia acum e 2 ani la toate cele actuale, asa ca in timpul asta-l amortizezi si-ti cumperi altul, daca ai preferat unul de duzina.
Link spre comentariu

Sunt de acord cu validae in ce priveste invertoarele din prezent.Sunt prea scumpe si mai putin fiabile decat clasicele transformatoare.

pai ar trebui sa stiti ca exista firme si firme de invertoare.nu se compara un KEMPI,MILLER,ESAB....si altii cativa,producatori de top,cu cele pe care le gasesti prin magazine.de exemplu,nu se poate compara(atat ca pret cat si calitate)un invertor de 180 amperi produs de ESAB cu unul gasit prin supermarketuri.iar telwin-ul pe care il ai cred ca este un TECHNOLOGY210 sau TECHNOLOGY200(asta e vechi,nu se mai fabrica),aparate destul de fiabile daca se respecta cat de cat unele cerinte(alimentare doar de la retea,nu generator,de evitat prelungitor,verificatrea periodica a starii bornelor.......)
Link spre comentariu

Sunt de acord cu validae in ce priveste invertoarele din prezent.Sunt prea scumpe si mai putin fiabile decat clasicele transformatoare.................

Nu compara invertoarele "ieftine" care au invadat piata cu cele profesionale facute sa lucreze cu adevarat in conditii vitrege, de exemplu, cam pe toate scrie IP23, citi stiu ce inseamna asta si citi "producatori" respecta cu adevarat aceasta clasa de protectie, am invertor dat care a "ars" un generator de curent, fara sa cedeze el insusi, degeaba i-am explicat cumparatorului ca respectivul generator e prea mic pentru invertor, el a stiut una si buna, aparatul sa sudeze cu "3,25" asta insemnind sa-l dea la maxim (160A) in asa fel incit in timpul sudurii (si din cauza generatorului) curentul scadea in preajma a 130A si cinstit sa fiu mi-a fost teama cu adevarat pentru invertor nu pentru generator (acela nu era al meu), insa dupa ceva "insistente" vre-o 3 zile de forja a cedat generatorul, daca ceda invertorul? si totusi a tinut.... cu toate ca respectivul aparat e din gama semiprofesional.... uite si niste poze la repezeala:post-9441-139829421416_thumb.jpgpost-9441-139829421426_thumb.jpgDe asemenea un "mic" exemplu cu placa unui aparat exploatat in conditii dure, momentan nu am alta imagine mai graitoare, de regula le sterg dupa ce se face reparatia si proba:post-9441-139829421439_thumb.jpgVorbesti de transformator, probabil ca e vorba de unul clasic ca daca se doreste doar o sudura in CC deja se complica treaba si deja nu mai este ieftin, sau sa vorbim de un curent de sudura cu forma de unda "prelucrata"? pulsat, puls in puls, STT sau AC/DC? toate astea un invertor le "face" lejer la un gabarit si o eficienta indubitabila.Aici se pot vedea citeva teste "minimale" la producerea acestor aparate, si chiar exista, nu e doar "reclama", le-am vazut "de-adevaratelea":
Dar daca toate astea le rezumam la un nivel de hoby intradevar un transformator e mai bun decit un "invertor".....
Link spre comentariu

...pai ar trebui sa stiti ca exista firme si firme de invertoare.nu se compara un KEMPI,MILLER,ESAB....si altii cativa...

Care vasazica pe ale mele le-ai incadrat la altii...Noroc cu nick cu filmuletul.@nick, cu chestia cu IP23 nu ai dreptate, asta respecta toti, nu s-ar putea omologa altfel. Altele-s belelele, eu ma refeream strict la ce e in interiorul carapacei cand vorbeam de izolatii, dispunere blocuri si componente, etc.
Link spre comentariu

La filmuletul cu Lincoln mi-a placut scena cu un nene savant care avea o masa plina cu aparatura si butona un multimetru fara cordoane de masura , altminteri absente si la celelalte aparate ...

Link spre comentariu

@nick, cu chestia cu IP23 nu ai dreptate, asta respecta toti, nu s-ar putea omologa altfel.............

Ramin dator cu poze cind o sa mai pun mina pe unu` pe care e "afisat" IP23 si in care intradevar nu poti baga "destu`" pe vreo gaura insa garantat nu tine la apa la un unghi de maxim 60 grade, cit despre praf.... unii au totusi bunul simt si il incadreaza in gama IP21:post-9441-139829421453_thumb.jpgCit despre omologare fix undeva ii doare pe Chinezi, Turci etc etc....Gauss, ca sa le mai "spal" un pic obrazu` mai pun ceva poze de la o anume fabrica din Europa unde se fabrica o parte din aparate, poze cu unul din "acele" laboratoare si testarea pe linia de productie pentru fiecare aparat in parte, si bineinteles ca ultima poza nu se pune :rade: http://www.2shared.com/file/Eb_s7FP-/Temporar.html
Link spre comentariu

Nici o problema , nickrvl , am o idee de ce se intimpla intr-o fabrica de echipamente de sudura , am fost prin Italia pe la mai multi fabricanti , ( apropo , pozele de mai sus cred ca sint din Polonia ... ) . Am o parere buna despre produsele Lincoln din generatia V270 , V160 , si plasma PC105 , cit si de generatia italiana V260 , sint relativ usor reparabile si destul de fiabile ... Sint mai rezervat despre noua generatie , cu IGBT in capsula ISOTOP si multe smd , se cam forteaza introducerea lor extinsa in produsele " field industrial " , dar asta este ... pareri si pareri , toate crapa , mai ales la noi , si stim de ce ... am vazut mai sus o poza cu o placa dintr-un V270 , fara comentarii ... La filmulet m-a uimit scaparea secventei pe care am comentat-o , mai ales ca au ce sa arate ... pina la urma ei fac si noi importam , si nu invers ... Cu scuze pentru lungimea postarii si eventual off-topic ...

Link spre comentariu

... Sint mai rezervat despre noua generatie , cu IGBT in capsula ISOTOP si multe smd , se cam forteaza introducerea lor extinsa in produsele " field industrial " , dar asta este ...

acu depinde de proiectarea aparatului si a protectiilor...smd-urile sunt de gasit si in alte invertoare.de exemplu,la ESAB,ultimele modele de CADDY PROFESIONAL,cu pfc inclus,e plin de smd-uri,parca e computer.dar sunt foarte rezistente,la conditii de folosire dure.ramane de vazut ce au realizat si cei de la LINCOLN,avand in vedere ca sunt abia iesite.
Link spre comentariu

Nu sint contra folosirii smd-urilor ... daca aparatele din generatii mai noi crapa in mod semnificativ in primele saptamini de folosire , atunci exista o problema ... cit despre ESAB , nu vreau sa fac antireclama , cu cele cu PFC exista o problema ... de fapt pe masura ce au iesit generatii noi , sint mai putin durabile , iar reparatiile obliga la schimbari de placi ... care numai ieftine nu sint ... practic ar trebui achizitionat alt aparat . Deja cred ca sint off-topic , cu scuze ...

Link spre comentariu

Nu sint contra folosirii smd-urilor ... daca aparatele din generatii mai noi crapa in mod semnificativ in primele saptamini de folosire ..............................

Acum ca tot i-am facut topicul omului varza....., in cea ce priveste ESAB-ul, sint mai tehnici si mai "finuti" decit majoritatea insa in ultimii ani m-au dezamagit, fiabilitatea aparatelor lasa de dorit, in plus SMD-uri la greu, cind se arde o placa/modul sigur trebuie sa o inlocuiesti si sa te ti pret...., generatiile vechi au fost piesa de rezistenta a lor, toata lumea stie de Caddy (LHN....) aproape sa zic ca nu trebuiau sa schimbe tehnologia... Lincoln...., sint aproape ca rusii nu exceleaza la design sint facute aproape din topor dar stiu sa sudeze industrial (aparatele) insa au inceput sa treaca si ei la SMD-uri si concept monobloc, nu pre i-mi convine de loc "politica" asta de a fabrica cit mai mult, cit mai repede pentru a iesi ieftin insa se pare ca altfel nu se poate...., aparatele fabricate mai in urma, cam cu cinci ani, ne-au cam mincat ficatiii, picau ca migurile, insa incet incet le-au inbunatatit/upgrad-at, acum au scos noile generatii, le vindem de vreo trei ani si sint Ok, nu am avut la service decit un invertor care a cedat suruburile de prindere conectica de forta iesire si citeva MIG/MAG-uri cu condensatorii de la ventilatoare dusi, erau Tesla. Au trecut la capsule ISOTOP intreadevar dar cred ca se dovedeste deja fiabilitatea acestora fata de capsulele "clasice" oricum e bine totusi ca nu au trecut la capsule "all inclusive" unde gasim toate IGBT-urile, puntea redresoare de alimentare si un tiristor de "soft start" toate int-o singura capsula, asta e, nimeni nu e perfect, ce ar mai fi de discutate ar fi tehnologia, au schimbat de la "2-Switch Forward" 80Khz la Fullbridge 25Khz, deocamdata e in regula in acesti ani sa vedem mai departe....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări