Vizitator sorrrrrin Postat Octombrie 5, 2004 Partajează Postat Octombrie 5, 2004 unde pot sa gasesc si eu un encoder si un decoder pt IR de genul ht12a/ht12d, care ht12a are si un oscilator de 38khz. Vreau sa folosesc un microC ,un PIC sa comunice prin IR cu calc, si comunica , dar undele IR de la lumina mai stiu eu ce, imi cam fac varza uneori semnalul original. Si am inteles ca trebuie sa codific /decodific semnalul ca transmisia sa fie 100% OK.Si daca stiti si vreun emitator/receptor radio ce se gasesc pe la noi, nu m ar deranja in loc de infra rosu:)Stie cineva pe unde gasesc din astea, puteti sa mi dati niste coduri sa caut??? eu sunt din Craiova. 10x :?: Link spre comentariu
bogdanm Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 Pai stai un pic. In primul rand, ce fel de comunicatie vrei sa fie? Daca vrei comunicatie de date de dimensiune medie/mare nu prea poti fara IrDA decat daca vrei sa imbatranesti langa el. Daca vrei sa dai comenzi simple (ceva gen telecomanda) merge cu o dioda IR la emitator si cu un receptor cu demodulatie la calculator. DAR fii atent cum trimiti datele. Trebuie sa le modulezi cu un semnal dreptunghiular care la telecomenzile "normale" are o frecventa intre 36-48 KHz. In felul asta o sa minimizezi sansele de interferenta cu lumina din mediu. Sunt mai multe de spus, dar incearca te rog sa fii putin mai clar, ca sa-ti pot da raspunsuri la obiect ;) Se gasesc si emitatoare/receptoare radio o groaza. Incearca de exemplu la Conex (http://www.conexelectronic.ro -> Kit-uri si subansamble -> Module diverse AUREL). Link spre comentariu
Vizitator sorrrrrin Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 pai eu vreau o comunicatie seriala, pe com, de genul 2400 bps maxim, viteza mica zic eu:), da de geunl comanda de telecomanda, s am modulat semnalul pe care l transmit, folosind un receptro tsop tsop1738, deci la 38khz. sa incerc alta schema de oscilator de frecventa ca poate din cauza asta nu e transmisia cum trebuie , poate nu e stabil. cam atat vreau eu sa fac. Ai Sami dai niste sfaturi??10x Link spre comentariu
bogdanm Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 pai eu vreau o comunicatie seriala, pe com, de genul 2400 bps maxim, viteza mica zic eu:), da de geunl comanda de telecomanda, s am modulat semnalul pe care l transmit, folosind un receptro tsop tsop1738, deci la 38khz. sa incerc alta schema de oscilator de frecventa ca poate din cauza asta nu e transmisia cum trebuie , poate nu e stabil. cam atat vreau eu sa fac. Ai Sami dai niste sfaturi??10xHmmm ... n-am incercat 2400bps prin IR, asa ca un raspuns 100% clar nu pot sa-ti dau. Dar la prima vedere mi se pare cam mult pentru tipul asta de modulatie :( Tu in ce fel ai modulat semnalul?Uite si aici cateva informatii:http://www.microsyl.com/mp3/mp3.htmlNenea a facut comunicatie de date cam asa cum vrei tu. Poate te ajuta. Link spre comentariu
Vizitator sorrrrrin Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 bogdanm, pai imi poti spune cam ce ai facut tu, pe la ce viteza, ma intereseaza , poate pt un sistem de alarma pt masina merge. Am facut transmisie pe la 300bps, dar semnalul tot nu e original 100% pe tot parcursul.dece?aa si imi poti explica si mie un mod de codare (sau unlink) a semnalului astfel incat receptorul sa nu receptioneze orice semnal??? Link spre comentariu
bogdanm Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 bogdanm, pai imi poti spune cam ce ai facut tu, pe la ce viteza, ma intereseaza , poate pt un sistem de alarma pt masina merge,orice. Am facut transmisie si la 300bps, dar semnalul tot nu e original 100% pe tot parcursul.dece?Te-ai dus pe pagina pe care ti-am dat-o? Ia uite ce scrie acolo: Devices liked GP1UD26xk (infrared sensor) needed to have a density of 1's lower then 45% so the Manchester encoding MUST be used combined with a speed of 2400bps maximum and 2 stop bits. Manchester encoding gives you 50% of 1's. Each time you send "1" you will send "10" and for "0" you send "01". The utilization of 2 stop bit by bytes will gives you approximately 45% of 1's. The fact is that you loose 50% of the original speed but that's the only way to do it. Deci asta e problema: nu poti trimite orice fel de date, trebuie ca distributia de 0 si 1 sa respecte regula enuntata acolo. Uita-te prin sursele omului si poate reusesti ceva. Eu nu am facut decat ceva gen receptor de telecomanda, unde nu apar probleme de felul asta, asa ca mai mult nu pot sa-ti spun. Oricum, tipul care a facut pagina e bun (il "cunosc" de pe alte forum-uri) asa ca poti avea incredere in el. Link spre comentariu
Vizitator sorrrrrin Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 treaba e ca eu trimit date de la microC la calculator si invers prin portul serial (COM) dar prin cablu, intelegi? programele facute pt microcontroller si pt calc merg , sunt ok, dar cand vine vorba sa mearga prin infra rosu, mai da rateuri si asta ma enerveazaaaaaaaa. De unde pot eu sa iau encoderele/ decoderele astea?? sau stie cineva cum pot sa codific semnalul prin program, de fapt ma intereseaza modul de codificare, ca programul il fac eu dupa aia.bogdanm, ma uit pe linkul tau, sper sa gasesc ceva, dar ce vreau eu nu prea vad:( Link spre comentariu
bogdanm Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 treaba e ca eu trimit date de la microC la calculator si invers prin portul serial (COM) dar prin cablu, intelegi? programele facute pt microcontroller si pt calc merg , sunt ok, dar cand vine vorba sa mearga prin infra rosu, mai da rateuri si asta ma enerveazaaaaaaaa. De unde pot eu sa iau encoderele/ decoderele astea?? sau stie cineva cum pot sa codific semnalul prin program, de fapt ma intereseaza modul de codificare, ca programul il fac eu dupa aia.bogdanm, ma uit pe linkul tau, sper sa gasesc ceva, dar ce vreau eu nu prea vad:(Uf, ca greu ne intelegem :( Pai eu exact asta incerc sa-ti explic aici: nu merge sa inlocuiesti pur si simplu seriala cu o dioda IR si sa-ti mearga! Trebuie o alta codificare a datelor, adaptata la noile mijloace de transmisie/receptie. Iar nenea ala a facut exact ce te intereseaza pe tine, deci arunca un ochi nitel mai lung daca vrei sa-ti mearga. Encodere, decodere, surse, toate sunt in pagina aia... Link spre comentariu
Vizitator sorrrrrin Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 am uitat sa adaug ca eu am mai facaut un circuit aditional care sa moduleze semnalul la 38khz exact cum face cel din linkul tau, adica sa transforme un 1 intr o succesiune de 1 si 0 si 0 in alta succesiune de 0 1 la 38khz. schema difera un pic, o sa incerc si cum face el. 10x , sper sa mi mearga, dc mai aflii ceva te rog zi mi si mie, ca tare ma intereseaza:) Link spre comentariu
bogdanm Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 am uitat sa adaug ca eu am mai facaut un circuit aditional care sa moduleze semnalul la 38khz exact cum face cel din linkul tau, adica sa transforme un 1 intr o succesiune de 1 si 0 si 0 in alta succesiune de 0 1 la 38khz. schema difera un pic, o sa incerc si cum face el. 10x , sper sa mi mearga, dc mai aflii ceva te rog zi mi si mie, ca tare ma intereseaza:)Nu nu nu. Citeste cu atentie.In afara de faptul ca semnalul este modulat la 38Khz, acolo el este si codat intr-un fel special (Manchester). Adica: un bit de 0 inseamna sa trimiti de fapt doi biti modulati la 38khz (mai intai 0 apoi 1), la fel cum un bit de 1 inseamna sa trimiti de fapt doi biti modulati la 38khz (mai intai 1, apoi 0). In felul asta asiguri conditia ca decoder-ul sa nu primeasca prea multi de 1, pentru ca practic ii spui din start cati primeste. Link spre comentariu
Vizitator sorrrrrin Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 pai eu vazui asta, dar eu am facut un progr in visual basic, care pur si simplu citeste bytiii care intra pe comm prin senzor IR si deci tre pt asta sa modific progr meu sa si decodifice sa scoata biti in plus sa am semnalul poriginal. Nu prea citii treaba aia cu atentie ca ma grabii,deci sa inteleg ca modul asta de codare, de care am auzit de altfel(teoretic ca practica ne omoara) e sigur pt recptie 100%!!!Si sa inteleg ca tre sa fac codarea in programul microcontrolleruli, adica 10 sai 01 inloc de 0 si 1 sau invers nu mai stiu cum zise, ma uit eu!dar asta e ideea nu? Link spre comentariu
bogdanm Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 pai eu vazui asta, dar eu am facut un progr in visual basic, care pur si simplu citeste bytiii care intra pe comm prin senzor IR si deci tre pt asta sa modific progr meu sa si decodifice sa scoata biti in plus sa am semnalul poriginal. Nu prea citii treaba aia cu atentie ca ma grabii,deci sa inteleg ca modul asta de codare, de care am auzit de altfel(teoretic ca practica ne omoara) e sigur pt recptie 100%!!!Si sa inteleg ca tre sa fac codarea in programul microcontrolleruli, adica 10 sai 01 inloc de 0 si 1 sau invers nu mai stiu cum zise, ma uit eu!Nu stiu daca e sigur 100%, oricum pare a fi mai bun. Si da, trebuie sa modifici programul, n-ai incotro :( Uita-te si prin sursele din pagina, poate te ajuta. Si te rog spune-ne si noua daca ai rezolvat ceva, ca si eu sunt tare curios. Link spre comentariu
Vizitator sorrrrrin Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 cum rezolv ceva,va anunt, treaba e ca am mai inceput si facultatea asta:( si maine am toata ziua plina si nu am timp rea mult de astaa, dar cu siguranta imi fac:). Va mai si intreb cate ceva daca intru in impas, poate stiti voi Link spre comentariu
Vizitator sorrrrrin Postat Octombrie 6, 2004 Partajează Postat Octombrie 6, 2004 aa apropo ca uitai, sa va intreb, ati folosit vreodata coduri corectoare la erori?? astea le am invatat prin facultate, si ti corecteaza bytii primiti gresit, si acum le vad folosu', cred ca o sa aplic asa ceva,prin programare normal, daca nu o ia din prima. Link spre comentariu
bogdanm Postat Octombrie 8, 2004 Partajează Postat Octombrie 8, 2004 aa apropo ca uitai, sa va intreb, ati folosit vreodata coduri corectoare la erori?? astea le am invatat prin facultate, si ti corecteaza bytii primiti gresit, si acum le vad folosu', cred ca o sa aplic asa ceva,prin programare normal, daca nu o ia din prima.Cred ca e vorba despre coduri Hamming. Din cate imi amintesc, chiar si pe PC implementarea lor era destul de consumatoare de putere de procesare. S-ar putea ca pe microcontroller sa fie mult mai rau. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum