adimoscaty Postat Aprilie 9, 2012 Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Am un montaj dintr-o tastatura. Cu pluginu led vumeter vreau sa fac o mini orga de lumini pe usb.. Alimentarea e de la usb, si semnalul vreau sa il iau de la ledurile tastaturii.Ceva nu merge cum trebuie. Ledurile de 4.5v stau aprinse tot timpul.pentru fiecare led de la tastatura va fi o placuta cu 30leduri .Multumesc Link spre comentariu
yo7lhe Postat Aprilie 9, 2012 Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Nu mi se pare chiar Ok.Pune o rezistenta de limitare la curentul prin LED-uri si o rezistenta de 1k....5k6 intre baza tranzistorului si masa.Fara comanda pe optocuplor ar trebui ca LED-urile sa se stinga. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 9, 2012 Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Regula pentru LED-uri este că ele se alimentează în tensiune printr-o rezistenţă care să limiteze curentul maxim. Fără acea rezistenţă de limitare, viaţa LED-ului se scurtează dramatic. Optocuplorul are şi el un LED, deci, în afară de observaţiile ce s-au mai spus, e nevoie şi de o rezistenţă in serie cu intrarea în optocuplor. Un port USB suportă maxim 500 mA iar un LED clasic consumă 20 mA. 30 LED-uri x 20 mA = 600 mA asta înseamnă că poţi arde portul USB cu o singură plăcuţă de 30 LED-uri. Cu 90 LED-uri alimentate dintr-un singur port USB, sigur nu merge. Link spre comentariu
adimoscaty Postat Aprilie 10, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2012 Regula pentru LED-uri este că ele se alimentează în tensiune printr-o rezistenţă care să limiteze curentul maxim. Fără acea rezistenţă de limitare, viaţa LED-ului se scurtează dramatic. Optocuplorul are şi el un LED, deci, în afară de observaţiile ce s-au mai spus, e nevoie şi de o rezistenţă in serie cu intrarea în optocuplor. Un port USB suportă maxim 500 mA iar un LED clasic consumă 20 mA. 30 LED-uri x 20 mA = 600 mA asta înseamnă că poţi arde portul USB cu o singură plăcuţă de 30 LED-uri. Cu 90 LED-uri alimentate dintr-un singur port USB, sigur nu merge. Am realizat montajul. Functioneaza. ledul din optocuplor e alimentat de la un led de la tastatura ( banuiesc ca are limitare de curent)alimentarea se face pe usb printr-un hub usb cu alimentare separata (2,5A) . Placutele cu leduri nu au rezistenta pusa , Ledurile sunt legate toate in paralel. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 11, 2012 Partajează Postat Aprilie 11, 2012 Probabil ai avut baftă de un hub (sau sursă) cu protecţie (limitare de curent la suprasarcină) şi din cauza asta funcţionează aparent bine.Fără limitare de curent (rezistenţe) pe LED-uri, mergi la noroc. Rişti să le scurtezi mult viaţa sau se ardă ceva. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 12, 2012 Partajează Postat Aprilie 12, 2012 La USB sunt 5V. Ledurile sunt comandate prin 2 tranzistori,deci scadem 1,2V=>la leduri ajung pana-n 3,8V.Cum necum,ele or sa mearga,dar vor lumina din ce in ce mai slab. La 500mA,cat da portul USB...nu ajuta cu nimic. Ba mai mult,din USB se pot trage si mai mult de 500mA (evident,nu in regim continuu). Eu am vazut vre-o 600mA,conectand direct mobilul,sa se incarce.Deci...rezistenta trebuie pusa! Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 13, 2012 Partajează Postat Aprilie 13, 2012 Tranzistorul de putere BD441 are factor de amplificare destul de mic (cam 40). Probabil ca avand in baza 1k plus fototranzistorul, nu se deschide complet si joaca rol de rezistenta de limitare pentru cele 30 leduri in paralel. Se poate verifica daca este cald. Rezistenta necesara pentru 30 leduri albe/albastre este 2V/0,6A=3,3 ohm si ar fi prudent sa fie pusa. De asemenea curentul prin ledul infrarosu din optocuplor, legat in paralel cu un led de pe tastatura este limitat de insasi tastatura. Totusi ledul infrarosu (1,3V) sunteaza acel led (2V verde) care nu mai lumineaza. Si aici ar trebui o rezistenta in serie de aprox. 10 ohm.De fapt autorul nu ne-a spus de ce la prima postare ledurile (de 4,5V ?!) luminau tot timpul si la postarea nr. 4 montajul functiona bine ... Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 13, 2012 Partajează Postat Aprilie 13, 2012 Tranzistorul de putere BD441 are factor de amplificare destul de mic (cam 40). Probabil ca avand in baza 1k plus fototranzistorul, nu se deschide complet si joaca rol de rezistenta de limitare pentru cele 30 leduri in paralel. Se poate verifica daca este cald. Rezistenta necesara pentru 30 leduri albe/albastre este 2V/0,6A=3,3 ohm si ar fi prudent sa fie pusa. De asemenea curentul prin ledul infrarosu din optocuplor, legat in paralel cu un led de pe tastatura este limitat de insasi tastatura. Totusi ledul infrarosu (1,3V) sunteaza acel led (2V verde) care nu mai lumineaza. Si aici ar trebui o rezistenta in serie de aprox. 10 ohm.De fapt autorul nu ne-a spus de ce la prima postare ledurile (de 4,5V ?!) luminau tot timpul si la postarea nr. 4 montajul functiona bine ... Link spre comentariu
adimoscaty Postat Aprilie 13, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2012 Tranzistorul de putere BD441 are factor de amplificare destul de mic (cam 40). Probabil ca avand in baza 1k plus fototranzistorul, nu se deschide complet si joaca rol de rezistenta de limitare pentru cele 30 leduri in paralel. Se poate verifica daca este cald. Rezistenta necesara pentru 30 leduri albe/albastre este 2V/0,6A=3,3 ohm si ar fi prudent sa fie pusa. De asemenea curentul prin ledul infrarosu din optocuplor, legat in paralel cu un led de pe tastatura este limitat de insasi tastatura. Totusi ledul infrarosu (1,3V) sunteaza acel led (2V verde) care nu mai lumineaza. Si aici ar trebui o rezistenta in serie de aprox. 10 ohm. De fapt autorul nu ne-a spus de ce la prima postare ledurile (de 4,5V ?!) luminau tot timpul si la postarea nr. 4 montajul functiona bine ... Imi cer scuze pentru intarziere si multumesc pentru sfaturiLa inceput montajul nu a mers ; am schimbat tranzistorul si apoi a funcionat ( l-am inlocuit cu un bd139) , probabil acela era ars, Tensiunea ledului de pe tastatura este de 1.4V ; tensiunea unui led ir e in general 1.7v. Eu am presupus ca e limitat curentu ledului de 1.4v din circuitul tastaturii. Tranzistorul bd139 nu se simte cald. Nu am rezistente puse pe ledurile finale. Am masurat tensiunea si e de 3V . Am puse pe placa 40 de leduri. ( o sa refac cablajul pentru ca momentan lucreaza doar pe un canal si o sa includ si rezistentele de 10ohm, si o sa pun si rezistente si pe ledurile finale. Aici este un demo http://www.4shared.com/video/T6QoEzLd/13042012010.html http://dc218.4shared.com/img/T6QoEzLd/0.21313474627272044/13042012010.mp4 Link spre comentariu
adimoscaty Postat Aprilie 13, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2012 Tranzistorul de putere BD441 are factor de amplificare destul de mic (cam 40). Probabil ca avand in baza 1k plus fototranzistorul, nu se deschide complet si joaca rol de rezistenta de limitare pentru cele 30 leduri in paralel. Se poate verifica daca este cald. Rezistenta necesara pentru 30 leduri albe/albastre este 2V/0,6A=3,3 ohm si ar fi prudent sa fie pusa. De asemenea curentul prin ledul infrarosu din optocuplor, legat in paralel cu un led de pe tastatura este limitat de insasi tastatura. Totusi ledul infrarosu (1,3V) sunteaza acel led (2V verde) care nu mai lumineaza. Si aici ar trebui o rezistenta in serie de aprox. 10 ohm. De fapt autorul nu ne-a spus de ce la prima postare ledurile (de 4,5V ?!) luminau tot timpul si la postarea nr. 4 montajul functiona bine ... Imi cer scuze pentru intarziere si multumesc pentru sfaturiLa inceput montajul nu a mers ; am schimbat tranzistorul si apoi a funcionat ( l-am inlocuit cu un bd139) , probabil acela era ars, Tensiunea ledului de pe tastatura este de 1.4V ; tensiunea unui led ir e in general 1.7v. Eu am presupus ca e limitat curentu ledului de 1.4v din circuitul tastaturii. Tranzistorul bd139 nu se simte cald. Nu am rezistente puse pe ledurile finale. Am masurat tensiunea si e de 3V . Am puse pe placa 40 de leduri. ( o sa refac cablajul pentru ca momentan lucreaza doar pe un canal si o sa includ si rezistentele de 10ohm, si o sa pun si rezistente si pe ledurile finale. Aici este un demo http://www.4shared.com/video/T6QoEzLd/13042012010.html http://dc218.4shared.com/img/T6QoEzLd/0.21313474627272044/13042012010.mp4 Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 14, 2012 Partajează Postat Aprilie 14, 2012 Daca ai masurat 3V pe ledurile albe (ceea ce e perfect normal) si 5V la sursa, vezi si unde sunt cei 2V diferenta - pe tranzistor (colector-emitor), pe firele de legatura, etc. De obicei se regasesc pe rezistenta serie, dar in montajul nostru ea nu exista.Ar fi bine sa masori curentii (cu ampermetrul in serie cu ledurile).Curentul prin 40 leduri in paralel sa nu depaseasca 40x20=800 mA. Curentul prin ledul IR ar fi convenabil in jur de 15 mA.Daca se depasesc aceste valori, pune neaparat rezistente. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 14, 2012 Partajează Postat Aprilie 14, 2012 Daca ai masurat 3V pe ledurile albe (ceea ce e perfect normal) si 5V la sursa, vezi si unde sunt cei 2V diferenta - pe tranzistor (colector-emitor), pe firele de legatura, etc. De obicei se regasesc pe rezistenta serie, dar in montajul nostru ea nu exista.Ar fi bine sa masori curentii (cu ampermetrul in serie cu ledurile).Curentul prin 40 leduri in paralel sa nu depaseasca 40x20=800 mA. Curentul prin ledul IR ar fi convenabil in jur de 15 mA.Daca se depasesc aceste valori, pune neaparat rezistente. Link spre comentariu
adimoscaty Postat Aprilie 14, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2012 Daca ai masurat 3V pe ledurile albe (ceea ce e perfect normal) si 5V la sursa, vezi si unde sunt cei 2V diferenta - pe tranzistor (colector-emitor), pe firele de legatura, etc. De obicei se regasesc pe rezistenta serie, dar in montajul nostru ea nu exista.Ar fi bine sa masori curentii (cu ampermetrul in serie cu ledurile).Curentul prin 40 leduri in paralel sa nu depaseasca 40x20=800 mA. Curentul prin ledul IR ar fi convenabil in jur de 15 mA.Daca se depasesc aceste valori, pune neaparat rezistente.Curentul prin ledul ir e de 13mA.Curentul care trece prin placuta cu 50 leduri e de 400mA. Probabil de aceea e caderea de tensiune . cu un led tensiune este de ~4.3VIi voi face alimentare separata . Trebuie sa inlocuiesc tranzistorul bd139 ? am alimentat separat montajul si curentul care trecea prin cele 50 de leduri era de 400mA. ceea ce e putin. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 14, 2012 Partajează Postat Aprilie 14, 2012 Se confirma limitarea de curent pe care o face portul USB de unde ai alimentat.BD139 rezista pana la 1500 mA. Probabil va trebui micsorata mult rezistenta de 1kilo-ohm din baza. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 14, 2012 Partajează Postat Aprilie 14, 2012 Mai degraba limitarea se face pe firele alea subtiri de la cablul USB,decat de la port... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum