Vizitator ceacea Postat Aprilie 9, 2012 Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Salut, ma ocup de iluminatul pe baza de LED. Ultimul proiect a fost iluminatul unei gradini si a aparut pe parcurs o problema. Pe scurt sunt 7 zone cu surse de lumina si clientul doreste sa le aprinda independent. Culmea e ca ideea i-a venit dupa ce totul a fost materializat. As putea folosi o telecomanda cu 5 canale pentru aprinderea independenta a 5 zone? Daca da, de unde pot cumpara asa ceva Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 9, 2012 Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Depinde ce distanta este intre zonele comandate si locul de unde le comanzi. Pe distante mici si daca ai vedere directa merge telecomanda cu infrarosu; in caz contrar ar trebui prin radio. Oricum, receptoarele trebuie alimentate tot timpul, deci o sa fie un consum suplimentar permanent. Mai stau si in aer liber, trebuie sa functioneze in toata gama de temperaturi -20+60 grade si sa fie protejate de umezeala.Am scris un mesaj personal (pm) ca exemplu.Pana la urma e mai simplu sa tragi inca 5 fire pana la intrerupatoare.Sa mai vedem si alte idei de la colegii de pe forum. Link spre comentariu
salsa Postat Aprilie 9, 2012 Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Daca te ocupi cu asaceva nu ar fi mai simplu ca ledurile sa fie alimentate cu panouri solare? Ma refer la o "centrala solara" cu un mic panou, baterie, automatizare etc, nu la piticii de gradina. Preturile sunt in scadere si iesi bine, chiar daca nu le produci ci cumperi toate componentele. Oricum clientii astia in general au bani... Dar nu se pricep la curent. O lampa consuma cam 1 W, de ce nu se pot aprinde toate deodata?! Am si eu un client dinasta "figurant" adica cu figuri in cap. Are vreo 50 de lampi, dintre care 12 ingropate. Astea-s la 12 V~, restul la 220 V~. I-a intrat apa in ele, am schimbat zeci de leduri week-end-ul trecut, mai am cateva zeci de schimbat dupa Pasti, ca le-am epuizat stocul la magazin :P. Lucru curios, dupa ce am schimbat ledurile, o lampa cu 12 leduri a ajuns sa consume mai putin de 10 mA / 12 V cc! Lucrand la ele mi-a venit ideea cu panoul solar, am sa-i propun dupa ce testez "pe pielea mea" pentru ca deocamdata n-am realizat instalatii "mai serioase" solare...Referitor la telecomanda, exista asanumitele prize telecomandate, cate 3-4 receptoare la un emitator. Dar fiind vorba de montat afara... Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 9, 2012 Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Presupun ca ai 2 fire de alimentare prin care trimiti curent continu (de exemplu 12V).Ma gandesc la comenzi date prin intreruperi scurte ale curentului continuu (pulsuri) care ar putea fi decodate de 5 receptoare atasate cele 5 grupuri de leduri.Ar mai fi o posibilitate de telecomanda tot prin firele de alimentare, cu inalta frecventa suprapusa peste curentul continuu.Nu am niste scheme concrete, sunt doar idei. Link spre comentariu
salsa Postat Aprilie 10, 2012 Partajează Postat Aprilie 10, 2012 Uite un exemplu de telecomanda prin reteaua de 220 V~. Noi punem trafurile (unde e cazul) in exterior, in corpurile de iluminat, deci ar functiona sistemul. In plus, comanda fiind prin retea, receptorul poate fi ecranat, nu trebuie sa receptioneze unde radio. Nu mai vorbim ca (aproape) nu conteaza distanta. Doar pretul ar putea constitui o problema... http://www.clickhome.ro/includes/poza.php?poza=mc10.jpg Mentionez ca n-am nicio legatura cu firma respectiva, e prima oara cand aud de ei dar nu am gasit alt comerciant in tara... Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 10, 2012 Partajează Postat Aprilie 10, 2012 Cam asa ar putea arata o schema-bloc cu circuite integrate CMOS, pentru un receptor care detecteaza si numara impulsuri scurte pe circuitul de alimentare al ledurilor. De la intrerupatorul general se trimite un tren de 1,,,5 impulsuri (intreruperi de aprox. 0,1 secunde ale tensiunii de alimentare). Ele sunt numarate de toate cele 5 receptoare. Cand numarul de intreruperi coincide cu numarul presetat la un anumit receptor, releul acestuia isi schimba starea si comuta grupul respectiv de leduri.Cu piese mai putine aceleasi functii s-ar putea face cu un microcontroller, cu conditia sa gasesti pe cineva care sa-i scrie programul. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 10, 2012 Partajează Postat Aprilie 10, 2012 Sant telecomenzi industriale (433MHz) cu 2/4/8 canale ...ieftine ,cu teaca pt telecomanda (teaca se prinde de perete) . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum