Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect ceas/temperatura yo6pir

costelusss

Postări Recomandate

Eu o sa incerc sa gasesc un cod sursa pentru un astfel de ceas, sa vad poate reusesc sa inteleg ce se intampla acolo, desi de curand am inceput sa lucrez un Bascom,Ma intereseaza si data sa afiseze, dar sa fie un meniu apropiat de cel care este facut cu pic.Apropo, acel quart este cumva si cel ce se gaseste in ceasuri?

Link spre comentariu

Nu sunt mai precise acele cristale, cum am mai spus, dar ma repet; Frecventa scazuta determina o eroare mica de frecventa la oscilatorul facut cu acel cristal. de ce? Deoarece fiecare cristal are o "fuga" de frecventa fata de cea care este inscriptionata pe el de ordinul a 100ppm,mai mica sau mai mare depinde de calitatea lui. Acea fuga de frecventa de xxx Parti Pe Milion este proportionala cu frecventa in Hertzi a cristalului. Daca cristalul are sa zicem 4.000.000 Hz atunci fuga sa de frecventa este de 400Hz, proportional nu? In cazul cristalului nostru de ceas, aceeasi fuga de 100ppm la frecventa de 32.768 Hz se traduce prin valoarea de ATENTIE! 3,2768Hz. Deci care ceas va fi mai precis? Acela construit cu cristal de 4 MHz sau acesta cu cristal de 32.768 Hz?

Cele bune, 73!

Link spre comentariu

Pai cand 'imparti' cei 4MHz ca sa ajungi la 1 Hz, imparti si eroarea. Nu?Din cate stiu eu, avantajul cristalului de 32768 e impartirea la puteri ale lui 2.Un alt avantaj e ca fiind frecventa mica, consumi mai putine resurse sa ajungi la 1Hz.

Link spre comentariu

Am avut un ceas (de fapt i-l mai am si acum) cu MMC 351 ( o parte din schema de mai sus) si dupa 22 de ani de functionare, ceasul nu mai are aceeasi precizie ca inainte. Periodic trebuia sa-i reglez trimmerul...

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Am facut un UPDATE la ceasul-temperatura cu Atmega. Acest update consta intr-un cip RTC cu DS1302Z montat pe o placuta separata. Ca si noutate ceasul functioneaza chiar si la decuplarea tensiunii de alimentare si acest lucru se datoreaza acestui cip special destinat acestui scop, fiind dotat cu baterie de back-up.

Pentru cei interesati de schema si soft puteti vedea detalii aici:

http://www.qsl.net/yo6pir/rtc.html

Link spre comentariu

chiar faceam update la al meu......in sensul ca , aveam diferenta de cca 3 grade ....in plus.....si am marit alimentarea cu 5,3 v ..si acum temperatura imi indca SUPER bine !am facut alimentarea cu LM317 [ pt 5,3v ], si backup prin 7805 din 9 v , [ netestat ] inca.....revin si cu veva poze......dupa teste......

Link spre comentariu

Da, masurarea temperaturii nu este dintre cele mai precise, deoarece totul se raporteaza la tensiunea de referinta ADC a uC-lui . Cred ca mai bine foloseam un sensor digital gen DS18x20 sau asemanator si atunci treburile stateau altfel. si eu a trebuit sa scot afara din cutia ceasului, senzorul termic, ca imi citea si caldura din interiorul cutiei degajata de sursa, HI! :rade:

Link spre comentariu

Ingenios cablajul tau GanMark! Inglobeaza toate partile ceasului inclusiv transformatorul sursa stabilizata, toate componentele, f.bine! Ai sa vezi ca e chiar foarte bun ceasul asta si merge de minune. Eu il folosesc de multa vreme si nu pot sa ma plang de el, chiar daca i-am facut si un upgrade pentru a elimina orice tendinta de a-i gasi vreun cusur. :rade: Succes la al tau!

Link spre comentariu

Domilor, felicitari pentru realizari ! :aplauze Am un alt proiect in lucru, dar ma apuc si de acest ceas, nu mai am niciunul (ceas) care sa fie vizibil pe intuneric. Cred ca am mai afirmat chestia asta pe forum, dar am facut altele. (Proiecte).Sa inteleg ca acel cablaj postat de dl. YO6PIR - varianta initiala- este realizabil prin transfer toner. Pentru a functiona si cand se intrerupe reteaua de 220 V, am vazut prin Almanah Tehnium- nu mai retin numarul- o schema cu ceva diode si alimentare din 9 Vcc. Nu am posibilitatea achizitionarii modulului de pe Ebay. Vreau sa fac varianta initiala, aceea care afiseaza in format 12 / 24, fara cifra 0 pana in ora 10.

Link spre comentariu

pentru backup am adaugat un 7805 care alimenteza mcu din bat de 9vsi am pus o dioda sa nu-mi alimenteze afisajul...DS1302Z am vazut la te me ee... tip smdse pune un suport de baterie , quartul si gata kitul...asa vad eu din schema...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări