Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect ceas/temperatura yo6pir

costelusss

Postări Recomandate

eu folosesc atmega 8L-8PU si in afara de cei 2 condensatori nu am avut probleme....in afara ca imi arata cca cu 3 grade in plus ceasul e OK ! ...

Salut baieti, de la inceput va multumesc tuturor ca faceti replici ale proiectelor mele. Daca aveti ne-lamuriri nu ezitati sa ma intrebati. Va raspund cu placere. GanMark, daca iti arata mai multe grade termometrul este cu siguranta din cauza faptului ca senzorul se afla in apropierea unei surse de caldura: trafo, sursa etc. Pune senzorul departe de carcasa si de surse de caldura si are sa-ti masoare bine. ceasul merge cu Quartz de ceas miniatura pe care puteti sa-l scoateti din vechile ceasuri de perete sau cele de mana. Condensatoarele nu sunt neaparat nevoie sa le montati. eu nu am condensatoare pe quartz dar difera de la tip la tip nu e regula generala. Valorile condensatoarelor sa nu fie mai mari de 22pF ca intarzie din cauza asta. Mult succes la toti!
Link spre comentariu
Vizitator cblasiu
:aplauze Merge si al meu,fara condensatori pe cristal, si dupa 8 ore de functionare surprinzator de precis. O sa vad azi ,dupa 24 de ore. Este o problema cu temperatura, in timp ce o afiseaza se schimba temperatura si cu 2 grade. Am citit aici ca poate fi o problema sursa de alimentare dar l-am alimentat din acumulator LiPo si tot asa face. Domnu Ovidiu, nu modificati hex-ul sa arate temperatura numai la 30 de secunde , daca va rog frumos? :jytuiyu Dau o bere, ca suntem aproape vecini. Si multumim si noi pentru montajele de pe site-ul dvs. .
Link spre comentariu

dintr-o poza s-a rezolvat si functionarea ceasului....shimbarea Q-uluifelicitari pt realizare...@yo6pir , sursa de caldura nu am langa senzor , doar e pe placa langa mcu....alimentat separat dintr-un alim de telefon stabilizat si filtrat..folosesc afisaj CA56-12GWA si imi arata un punct adica DB pin 3 [ asa e modelu ]am schimat afisajul cu CA56-21YWA cel folosit in proiect si nu-mi arata nici un punct macar.....duba datasheet-ul lui 21YWA pin 3 e DB 5 si 6 iar dupa masurare pe pin 3 am 4,8v la temperatura si3,6 - 4,8 la ceas....deci e OKnu prea as crede sa fie din afisaj din moment ca am cumparat 3 buc si identic imi arata

Link spre comentariu

@cblasiuDa am sa fac un soft modificat cu intarziere de 30 secunde la citirea temperaturii. Asta cand voi avea timpul necesar. @GanMarkProblema punctelor este din soft. Asa am compilat eu softul pentru afisajul meu care are un punct cu anod comul cu digitul din stg si celalalt cu anodul pe digitul din dr. O ciudatenie. A trebuit sa fac acea modificare ca sa clipeasca ambele odata. Si la asta va trebui sa mai lucrez la soft. Deocamdata va ramane de vazut ce afisaje voi folosi in teste ca sa nu pun un soft ne-incercat. Eu le testez pe toate inainte de publicare. Cele bune, 73!Ovidiu.

Link spre comentariu

GanMark, uite ca sa ma ajuti un pic, masoara tu afisajul tau si spune-mi unde sunt conectate punctele, anodul si catodul. Incerc azi sa-mi gasesc timp de proiectul asta sa-l modific. Si fac si inarzierea de 30sec pentru temp.

Link spre comentariu

Atmega8 este un temen general! Variante se gasesc mai multe precum 1. atmega8A - 16 (aceeasi memorie, lucreaza la 16Mhz maxim dar consuma un pic mai putin fata de atmega8 -16pentru ca din cate am citit e o varianta mai noua, mai inbunatatita) 2. atmega8 - 16 (aceeasi memorie, lucreaza la 16Mhz maxim) 3. Atmega8L (aceeasi memorie, lucreaza la 8Mhz maxim dar si consuma ceva mai putin, e o varianta Power efficency, sau ceva de genul, folosit pentru aplicatii care nu necesita frecventa de lucru mai mare de 8MHz)Probabil ca sunt si alte variante de care nu stiu, eu spun doar ce am intalnit si cu, care am lucrat. Binenteles ca am crescut si frecventa (asa zisul overclock) in anumite aplicatii dar nu am simtit diferenta si se incalea putin, nu tare dar se simtea!Eu personal am atmega8L pentru acest ceas si functioneaza perfect, dar avand in vedere sa fusebitii trebuie setati pe 4 Mhz nu e nici o problema daca se foloseste si aceasta varianta! Proiectul e superb, mai ales ca e simplu de conceput, nu necesita multa munca si nici solicitant nu este (din punct de vedere software si hardware), eu personal in 2 ore l-am pus in functiune...dar ca toata lumea am avut probleme cu acel Q :jytuiyu si domnul ovidiu ma ajutat sa-l fac sa si functioneze iar pentru asta ii multumesc inca o data!

Link spre comentariu

Salut baieti, Am facut modificarile la ceas precum urmeaza:- Citirea temperaturii se face in perioada cat se afiseaza ceasul si in momentul afisarii temperaturii, de fapt este o valoare memorata anterior. Deci in momentul afisarii nu este afisata temperatura in timp real. Asta va face afisarea foarte stabila. L-am testat! :da - Am modificat afisarea punctelor pentru diferite tipuri de afisoare: VQE24 si Kingbright. - Deasemenea am compilat doua versiuni de uC deoarece am vazut o diferenta la mine in momentul programarii. Cred ca nu e mare diferenta. Eu am Atmega8A dar am pus si pentru Atmega8 simplu pentru orice eventualitate. Vizitati site-ul pentru download. Succes!Ovidiu.

Link spre comentariu

Ceasul ala cu PIC si eu l-am facut si nici eu nu am reusit niciodata sa-l fac sa mearga precis. De aceea am renuntat la el si mi-am facut propriul meu ceas, dupa ce am studiat putin ce inseamna REAL TIME CLOCK. Asta e acest ceas cu soft RTC. Quartz-ul de ceas de 32.768 Hz inseamna totul la el. Cu cat frecventa acestui quarz este mai mica cu atat mai mica este valoarea erorii de masurare a secundei, rezultate din impartirea frecventei oscilatorului cu prescalerul intern al micro-controlerului. In cazul nostru 32768/2^15=1 sec.DA se poate face sa arate si data, dar nu m-a tentat sa mai implementez si asta in soft. Mie mi se pare o chestie destul de inutila sa tot imi arate din 5 in 5 sec data. E destul sa o vad odata pe zi pe calendar in bucatarie cand imi beau cafeaua de dimineata si-mi ajunge pentru toata ziua, nu? Cele bune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări