unady Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 buna tuturor am facut si eu cesul cu termometru de pe http://qsl.net/yo6pir/rtc.html , dar nu sunt chiar multumit de afisarea temperaturii...cand afiseaza temperatura apare sa zicem 25grade dupa care scade 24,23,22 si sta ;apare din nou ceasul ..,si asa mai departe ....nu este stabil si nu stiu ce am gresit. Ma asteptam sa apara 25 grade si sa ramina asa nu sa mai ocileze temperatura dupa care ceasul si asa mai departe.Astept cu nerabdare un sfat multumesc. Link spre comentariu
yo6pir Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 Tensiunea de 5V de alimentare este stabilizata? Nu scade in timpul functionarii ceasului? Masoara tensiunea de pe terminalul senzorului LM35. Eventul daca ai incearca un alt senzor. Acest senzor da o tensiune la iesire liniara cu temperatura masurata, 10mV/Grad Celsius. Foarte putin si orice fluctuatie cat de mica se va repercuta in afisarea temperaturii. Cred ca totusi ai probleme cu stabilizarea tensiunii de alimentare a ceasului, tensinea de 5V care este si tensiunea de referinta a ADC-ului microcontrolerului. Verifica acolo! Link spre comentariu
unady Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 Tensiunea de 5V de alimentare este stabilizata? Nu scade in timpul functionarii ceasului? Masoara tensiunea de pe terminalul senzorului LM35. Eventul daca ai incearca un alt senzor. Acest senzor da o tensiune la iesire liniara cu temperatura masurata, 10mV/Grad Celsius. Foarte putin si orice fluctuatie cat de mica se va repercuta in afisarea temperaturii. Cred ca totusi ai probleme cu stabilizarea tensiunii de alimentare a ceasului, tensinea de 5V care este si tensiunea de referinta a ADC-ului microcontrolerului. Verifica acolo!am un stab de 5v de 1A intru cu 9v in el filtrare inainte de stab de1000uf si dupa de 470uf +100nf .Am 2 lm 35 si ambele fac la fel. De la montaj am tras 3 fire si am pus in capat un conector cu 3 intrari sa pot schimba usor lm-ul. am masurat cu un voltmetru tensiunea de stab si e 5,09v si e stabila ,dar pe lm intr-adevar mai scade... Link spre comentariu
yo6pir Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 Senzorii de temperatura analogici cum este si acest LM35, au avantajul ca pot fi cititi usor si simplu cu orice montaj de termometru cu comparator de tensiune. Citesti semnalul de la iesirea lui, 10mV/Grad Celsius, si-l compari cu o tensiune de referinta bine stabilizata. Daca tensiunea de referinta nu este stabila, orice fluctuatie se repercuteaza si asupra citirii de temperatura; si de aici, apar erorile. Nu e bai, daca ai o referinta bine stabilizata si te poti baza pe ea. Daca nu, atunci folosesti alt stabilizator de tensiune. Senzorii nu prea fac probleme; ori merg ori nu merg. Problemele apar atunci cand tensiunea de alimentare a montajului este solicitata de celelalte periferice, cum ar fi LED-urile, si atunci nu mai poate fi mentinuta in limite acceptabile. -Prima solutie ar fi inlocuirea stabilizatorului integrat de 5V-Marirea tensiunii de intrare in stab.5V pentru compensarea caderilor de tensiune pe acesta, nu mai mult de 12V.-Alimentare separata, adica LED-urile sa fie alimentate separat si uC separat fiecare cu stab.de 5V, eventual modificate rezistentele de limitare pe LED-uri si acestea alimentate din 12V.-Deconectarea terminalului VREF al uC de la bara de 5V si luata tensiunea de referinta din alta parte bine-stabilizata.Solutii sunt, numai sa fie aplicate. Problemele acestea dispar in cazul senzorilor digitali; dar acolo e nevoie de cod sursa separat de ceas, ca sa fie cititi si asta nu e tocmai comod cand scrii un soft. Ex.:DS1820, DS18B20, etc.Succes! Link spre comentariu
yo6pir Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 Asa functioneaza la mine acest ceas cu termometru: Link spre comentariu
dorelb Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 Salut. Am facut ceasul (Real Time Temp-Clock cu Atmega8) dar nu pot sa setez fusebiti (pentru oscilator intern cu frecventa de 4MHz). Folosesc pentru programare "eXtreme Burner". Ce alt program sa folosesc pentru a programa UC-ul. Are o palpaitura puternica. Link spre comentariu
GeoMar Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 Cel mai usor este cu SinaProg. Dupa ce conectezi USBasp si Atmega8 la calculator, deschizi SinaProg, apare ca in poza: Acum dai click pe "Advanced..." si se deschide o alta fereastra, ca in poza: In aceea fereastra dai click pe "C" de la "Low Fuse", apoi iti apare alta fereastra "Low Fuse Byte Calculator", ca in poza: De acolo iti selectezi 4Mhz osc intern. Dupa aceea apesi OK, se inchide fereastra si dai apoi click pe "write" pentru scriere fusebiti. Nici eu nu sunt expert, dar asa am procedat eu pentru 4Mhz osc intern. Bafta. Link spre comentariu
dorelb Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 @GeoMar. Salut. Asa am facut. Merge excelent. Nu mai are aceea palpaire enervanta. Sa vad acum precizia lui. Mersi. Poze mai jos. O sa il pun in masina. Nu am ceas, doar daca pun contactul. Acum voi avea si fara contact. Link spre comentariu
GeoMar Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 Felicitari. Imi pare bine ca te-am putut ajuta. Link spre comentariu
briobit Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 OFF: mare OM colegul GeoMar toata stima Link spre comentariu
costelusss Postat Iunie 25, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2012 si pony prog 2000 merge eu cu el am programat .felicitari pentru montaj !cat de precis a iesit ceasul tau ? Link spre comentariu
dorelb Postat Iunie 25, 2012 Partajează Postat Iunie 25, 2012 Salut. Precis, pana acum (24 ore). Link spre comentariu
costelusss Postat Iunie 25, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2012 am cumparat cateva cuarturi si cea mai buna precizie a fost plus 10 sec la 24 de ore,ceea ce nu ma multumit asa ca am montat o capacitate fixa de 30 pf la masa si un trimer de 30pf tot la masa dar la celalalt pin al cuartului si am putut regla mai precis frecventa Link spre comentariu
dorelb Postat Iunie 25, 2012 Partajează Postat Iunie 25, 2012 Ai facut ceasul de aici: http://qsl.net/yo6pir/rtc.html si a trebuit sa pui condensatori ? Link spre comentariu
costelusss Postat Iunie 26, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2012 da ! probabil cuarturile pe care le-am incercat nu sunt de cea mai buna calitate ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum