Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect ceas/temperatura yo6pir

costelusss

Postări Recomandate

multumesc pentru ideea solicitata....oare ....cum nu stiu eu desppre programare , sar putea la temperatura cu zecimale ?as fi dispus pentru investitie proprie si la alt afisaj LED....

Link spre comentariu

Temperatura afisata cu zecimale se poate, dar depinde de senzorul folosit, si daca se justifica acest lucru. Iata de ce:- LM35 este un sensor cu iesire analogica si scoate 10mV/Grad Celsius. Daca citesti aceasta tensiune destul de mica de altfel, ai o variatie destul de importanta a afisarii daca se schimba nivelul de intrare in uC cu numai 10mV. Rezolutia aleasa, de 1 grad Celsius este foarte convenabila pentru acest tip de sensor. Pentru rezolutii mai mari, se folsesc senzori digitali, de ex. DS18S20,DS18B20,etc, care pot reda (afisa) o sutime de grad. Acuma, nu stiu daca este justificata o asa de mare precizie de citire pentru temperature ambianta, totusi, o jumatate de grad ar fi bine sa fie dupa virgula. Chiar daca nu te incalzeste prea mult sa sti acest lucru, HI! Mai studiem problema si poate facem si o versiune cu Dallas sensor si afisare cu virgula. Sa finalizez partea de soft cu digiti separati pt. temperatura.

Link spre comentariu

Eu dacă aș face alt termometru, aș folosi LM35. De DS-uri m-am cam săturat. Și categoric aș renunța la zecimală, mai mult mă încurcă, mai ales că eroarea senzorului este de peste 0,1grC. La un senzor cu fire prea lungi poate se justifică, altfel, analog să fie.

Link spre comentariu

Eu dacă aș face alt termometru, aș folosi LM35. De DS-uri m-am cam săturat. Și categoric aș renunța la zecimală, mai mult mă încurcă, mai ales că eroarea senzorului este de peste 0,1grC. La un senzor cu fire prea lungi poate se justifică, altfel, analog să fie.

Depinde cate zecimale citesti . Daca le citesti pe toate 4 ai o rezolutie de 0.0625 pe temperaturile pozitive la DS18B20. Eu l-am bagat in congelator si merge si la -29C in paralel cu ADC-ul unui Attiny45. Mi se pare mai sigur la generat erori in functionare decat un ADC dintr-un microcontroller, dar daca vrem doar ambient e de ajuns si un OnChipSenzor Temperature, bineinteles ce uC are asa ceva.
Link spre comentariu

ok,atunci sa nu ne complicam cu zecimale....in loc de DS1302Z se poate rezolva cu DS1307 ? [ am pe stoc ] :aplauze ce am gasit pe net de cumparat DS1302Z e smd....( nu kit )

Link spre comentariu

Da, GanMark, se poate sa scriu si un soft pentru DS1307, dar exista si un dar; Ca sa pot face softul pentru ceas trebuie sa testez acel soft pe placa de test sa vad daca merge si cum merge. Ca sa-l pot testa se presupune ca si detin acel cip, si eu nu detin modelul acela de RTC, DS1307. Deci din pacate nu pot sa fac deocamdata, soft pentru el. Eu nu postez niciodata un soft scris de mine fara sa-l testez in prealabil.

P.S. Off topic. Apropo! M-am apucat de Multi-Charger si te felicit pentru cablaje. Au iesit exceptionale. Le-am facut deja si in curand voi finaliza proiectul. Bravos!

Link spre comentariu

cateodata asa e....mai lucram cu ce avem pe stoc,nu ar fi o problema cu DS1307, pot sa donez daca e cazul,si uitandu-ma pe net la preturi e mai convenabil cel propus cu DS1302Z....(sa fie cat mai ieftin)asteptam noul soft cu afisare dubla , la limita timpului liber....mai am de dotat 2 camere si o bucatarie :daOff topic : multumesc pentru Charger !

Link spre comentariu

cateodata asa e....mai lucram cu ce avem pe stoc,nu ar fi o problema cu DS1307, pot sa donez daca e cazul,si uitandu-ma pe net la preturi e mai convenabil cel propus cu DS1302Z....(sa fie cat mai ieftin)asteptam noul soft cu afisare dubla , la limita timpului liber....mai am de dotat 2 camere si o bucatarie :daOff topic : multumesc pentru Charger !

Asa ceva doresti sa faci?http://tinypic.com/view.php?pic=244xts0 ... zm4FaL0SXw
Link spre comentariu

mda, e interesanta schema dar nu prea se vede bine poza....ce deduc eu , e ceas cu doua termometre ? [ in / out ]

Da exact asa este.Este marime mare cu mai multe versiuni.Eu am inceput dar nu am reusit sa finalizez.Am o versiune care are doar patru digiti si este testata practic.Functii sunt ceas ,termometru in/ext,data si doua alarme si cu functia de setare a fiecarei functii ca durata in parte.Am copiat de pe un forum rusesc mai demult si sunt mari sa le pot pune aici.
Link spre comentariu

Am finalizat si varianta cu display separat pentru temperatura. Am adaugat doi digiti de alta culoare pe care apare temperatura in permanenta si ceasul s-a pastrat pe afisajul vechi dar de data asta nu mai dispare ora ca sa apara ceasul; ambele afisaje arata informatiile separat. Caracterul "C" de la Celsius si simbolul grad, nu mai sunt afisate deloc. Acestea pot fi imprimate pe carcasa exterioara a ceasului sau se poate atasa un digit separat alimentat cu rezistente pentru aceasta afisare. Eu cred ca nu se justifica.

Mai multe detalii pe site:

http://www.qsl.net/yo6pir/rtc.html

post-14595-139829789488_thumb.jpg

Link spre comentariu

@YO6PIR ,am o rugaminte te rog , cand ai ceva timp la dispozitie daca poti sa compilezi si pentru afisaj clasic (din doua afisoare dubleVQE24D) varianta de soft cu 5sec. ora si 2sec temperatura. Multumesc !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări