Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect ceas/temperatura yo6pir

costelusss

Postări Recomandate

Din păcate nu sunt ieftine acele afișaje și nici nu au iluminare.Totuși nu știu cum a scos acel consum foarte mic. Conform catalog Atmega16 consumă 1,1mA la 3V/1MHz ACTIV. Din schemă văd că nu are nimic la xtal, deci e pe oscilator intern care poate fi la minim 1MHz. Cristalul de 32768 nu poate fi folosit pentru cpu, că ar fi trebuit conectat la xtal. Poate mă lămurește careva că sunt în dilemă.

Link spre comentariu

totul se afla in datasheet.

din cod vad ca dupa ce isi calculeaza secunda si face afisarea il tine in PowerSave SM1=1 , SM0=1 , asta inseamna ca functioneaza doar timer/counter2

LDI REG, 0b01110000; adica SM1=1 , SM0=1

OUT MCUCR, REG ;

.....................................

LDI REG, 0b00001000;

OUT ASSR, REG; adica AS2 =1

If Timer/Counter2 is clocked asynchronously, that is, the AS2 bit in ASSR is set, Timer/Counter2

will run during sleep. The device can wake up from either Timer Overflow or Output Compare

event from Timer/Counter2 if the corresponding Timer/Counter2 interrupt enable bits are set in

TIMSK, and the Global Interrupt Enable bit in SREG is set.

istet aici , ca sa nu consume cpu-ul ...

Deci : pentru calcule minute ore secunde folosim cpu cateva cicluri de ceas caand da sigur trage 1mA, dupa aia doar in powersave de obicei scade la 5uA dar si cu porturile care aprind LCD-ul face 20uA ... El vede acolo doar o medie, pe aparat nu e chiar real .

Si cristalul ala de 32KHz e un oscilator separat de CPU si care e comparat de Timer/Counter 2 .

Link spre comentariu

Din păcate nu sunt ieftine acele afișaje și nici nu au iluminare.

Cred ca se poate folosi un display recuperat de la un aparat de masura ieftin (cel chinezesc, cu ICL7106-clona)... si se poate lejer ilumina din spate. Inversand filtrele de polarizare chiar ar arata frumos. Poate incerc si eu montajul.
Link spre comentariu

M-am gîndit și eu la sleep bineînțeles, dar din cîte știu eu acele LCD-uri, și probabil aici am presupus greșit, necesită un refresh al afișării, deci pe fiecare segment să vină un tren de pulsuri și nu un ”1” constant. Ceea ce ar fi complicat sleep-ul. Dar probabil nu necesită refresh.

Link spre comentariu

face si asta cu refresul, inverseaza polaritatea , pff n-am mai lucrat asembler cam demult , nu prea inteleg cum , si vad ca se gaseste si o varianta de LCD4.0-25 si pe la noi care ma tenteaza dar la anu' ...

Link spre comentariu

pana la urma ....scopul e PRO pentru afisaj LED......[ nu pt cat consuma ]am realizat acest ceas ....in sensul ca,se vade seara SUPER in dormitor.....de la distanta...... :da WOW ......ce Eftin.....doar la chinezi e concurenta.... :speriat

Link spre comentariu

Din păcate nu sunt ieftine acele afișaje și nici nu au iluminare.Totuși nu știu cum a scos acel consum foarte mic. Conform catalog Atmega16 consumă 1,1mA la 3V/1MHz ACTIV. Din schemă văd că nu are nimic la xtal, deci e pe oscilator intern care poate fi la minim 1MHz. Cristalul de 32768 nu poate fi folosit pentru cpu, că ar fi trebuit conectat la xtal. Poate mă lămurește careva că sunt în dilemă.

Citeste/interpreteaza datele din datasheet, pag.302, si vei vedea ca consumul de curent pentru uC cu quartz de 32kHz este de circa 90uA. Cristalul de 32768Hz este folosit in schema la oscilatorul pentru Timer 2 activat ca RTC, dar e greu sa citesti foaia de catalog.LA MULTI ANI TUTUROR!
Link spre comentariu

Cu mine vorbești?Citește/interpretează postul meu, nu înțeleg de ce m-ai citat dacă nu scri la obiect.În primul rînd în acea schemă controlerul nu are clockul la 32768Hz, așa cum am și spus, ci are un cristal de 32768 dar la Timer nu la clockul de sistem. Deci nu are relevanță ce consum ar avea cu un astfel de cristal.Datasheți citesc cu plăcere, și recomand tuturor. Gîndiți de două ori înainte să scrieți o dată.

Link spre comentariu

@nico: te rog, daca esti nervos/suparat nu mai scrie pe forum, scrie cand iti trece. Poate daca esti calm scrii fara atacuri la persoana. Sunt total nepotrivite.Multumesc.PS Daca citesti pe site-ul cu ceasul, gasesti

CPU is clocked from the internal RC oscillator set to 1MHz.

Link spre comentariu

Ai dreptat am mai fost ”obraznic” acu vreo doi ani. Mă abțin la comentarii că știu cu cine am de a face. Am raportat postul să nu se plictisească moderatorii.

Din atacul tău la persoană am observat și o informație pe care am verificat-o cu plăcere, era mișto însă să fi fost și adevărată.

Posted Image

Așa cum a citat Liviu M și cum reiese din poza cu setările de fusebiți de pe saitul danny, procesorul merge la 1MHz intern. Modul eficient de folosire a funcției SLEEP duce probabil la acel consum. Eu nu am pus la îndoială veridicitatea afirmațiilor cehului, doar mă mira consumul foarte mic.

L.E. și că se tot vorbea de obținerea unei secunde exacte cu cristale ce nu au valoarea unor puteri ale lui 2, mai e o metodă aparent mai simplă, se folosea pe vremuri înainte de ”zero cumulative errors”. Preîncărcarea timerului cu o anumită valoare, pentru a nu mai număra pînă de la 0 la FF, valoare cu care se va reîncărca automat la intrarea în ISR. În fond valoarea aia de 256 dă calculele peste cap, iar dacă acea valoare devine custom, se pot face divizări exacte.

Link spre comentariu

@nico: te rog, daca esti nervos/suparat nu mai scrie pe forum, scrie cand iti trece. Poate daca esti calm scrii fara atacuri la persoana. Sunt total nepotrivite.Multumesc.PS Daca citesti pe site-ul cu ceasul, gasesti

CPU is clocked from the internal RC oscillator set to 1MHz.

Nu cred ca esti cel mai in masura sa faci astfel de afirmatii!!!
Link spre comentariu
:nas: Trebuia sa ma tragi de maneca cand m-ai prins sarind calul.Intotdeauna am considerat forumul ca un loc de schimbat idei, nu de atacat alti membri. Daca am facut altfel, sa-mi fie rusine! :jytuiyu
Link spre comentariu

Dacă Liviu M nu e în măsură să-ţi atragă atenţia, atunci o fac eu, în mod oficial: nu mai provoca atacuri la persoană! În plus, scoate-ţi likul din semnătură. E singurul avertisment.

Link spre comentariu

La Multi Ani ! In 30 decembrie anul trecut am terminat si eu ceasul prezentat in pagina 8. Functioneaza, dar nu am avut timp pentru teste de "precizie" Am sa postez si ceva poze, dar in alt topic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări