Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru digital 10k

briobit

Postări Recomandate

Vreau sa realizez un montaj (potentiometru digital), care la apasarea a 2 butoane (sus si jos) sa treaca de la 0 la maxim de 10 k in cat mai multi pasi posibili si va rog sa ma ajutati cu o schema daca este posibil. Am gasit 2-3 scheme dar sunt cu 16 pasi, 1 singura pe pagina D-lui Emil Matei este in 32 de pasi, dar si asa cred ca sunt cam putini. De preferat era fara PIC, AVR ca nu ma pricep deoc la capitolul asta dar nu exclud si varianta asta daca are cineva rabdare sa imi explice ce si cum sa fac. Nu doresc nici un fel de semnalizare optica la treaba asta in ideea sa iasa cat mai ieftin. Concret vreau un montaj la a carui iesire sa am 3 borne de iesire (capete si cursor) sa pot sa il introduc in alt montaj mai mare. Ce vreau sa fac cu acest montaj ? Sa inlocuiesc 2 potentiometrii clasici si anume: 1 bucata intr-o statie de lipit iar a 2 bucata intr-o sursa pe partea de control de tensiune.Va multumesc anticipat pentru ajutorul/ sfaturile /ideile acordate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• briobit

5

• zal

2

• Th3_uN1Qu3

1

• Vlad Mihai

1

Top autori în acest subiect

pai cu multitura ajung de unde am plecat ... la piesa fixa unde invart de ax de care vreau sa scapam stat si am calculat cred ca 100 de pasi sunt suficienti

Link spre comentariu

Nimeni nu construieşte cu 100 de paşi ptr că ar dura prea mult timp să schimbi volumul şi nu ai putea face diferenţă între doi paşi. Pe urmă, trebuie să vezi şi la ce schemă adaptezi acel puţometru digital, dacă se ''pupă''. Asta înseamnă şi un etaj în plus în lanţul de amplificare, care e de preferat să fie cît mai simplu în caz că vrei ceva de mare fidelitate.

Link spre comentariu

exista integrate dedicate pentru astfel de implementari. Verificati seria de la Maxim de potentiometre digitale. De ex. DS1804 sau DS1809 se folosesc fara microcontroler, doar 2 butoane de UP si DOWN.

Link spre comentariu

Am studiat un pic problema si cred ca DS1804-010+ merge cel putin din privinta pasilor ( are 100 ) si a valorii de 10k. Acum am urmatoarea problema: merge inlocuit direct in schema lui wolf de exemplu?In datasheet vad asa ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS : Voltage on Any Pin Relative to Ground -1.0V to +6.0V, sa inteleg de aici ca nu am voie sa depasesc valoarea asta pe cei 3 pini care formeaza potentiometrul meu ( H, L, W ), cu alte cuvinte trebuie sa masor in montaj ce tesniune am efectiv pe cele 3 borne ale potentiometrului sa vad daca ma incadrez in tensiunile alea?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări