Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator UPS

Postări Recomandate

Am facut rost de un UPS stricat(UPS V-Mark 1200VA) si avea urmatorul transformator:

Posted Image

dimensiuni:13.4, 11, 5.5, aprox 5-6kg

2x15.5v are sarma de aproximativ 3mm grosime.

1. In priza se conecteaza portocaliu + negru?

2. 2x27V este si el secundar(desi are firul subtire)?

3. Se poate folosi la un amplificator traful?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

1 Daca cumva firele sunt scoase din infasurare in ordine, atunci alimentarea la priza se face intre negru si portocaliu. Dar eu recomand , pentru siguranta, cu un instrument de masura sa verifici rezistenta infasurarii primare(firul negru si pe rand _ rosu , portocaliu, alb. Cea mai mare rezistenta corespunde pt. 252V, cea mai mica pt 196V iar cea de-a 3 a pt 225V. Alimenteaza-l la firul ce corespunde pt 225V si lasa-l in functiune 2-3 ore, dar fara nici un consumator in secundar. Verifica mereu daca se incalzeste. Daca temperatura trece de 35 grade, atunci alimenteaza-l la firul corespunzator tensiunii de 252V. Iti spun acest lucru deoarece aceste transformatoare sunt calculate sa functioneze un timp scurt pana nu apuca sa se incalzeasca semnificativ.2 Orice alta infasurare in afara de cea care se alimenteaza la priza, este o infasurare secundara. Cea de 2x27 V , daca are sarma subtire , nu poate alimenta un amplificator. Cealalta infasurare, cu sarma groasa poate fi folosita pt alimentarea unui amplificator dar tensiunea scoasa este cam mica. Daca acel secundar de 2x15,5 este bobinat deasupra ( peste primar) s-ar putea rebobina secundarul pentru alta tensiune, functie de ce amplificator vreti sa realizati.

Link spre comentariu

Daca sunt calculate sa functioneze un timp scurt atunci nu sunt sanse sa mearga intr-un amplificator...pacat.

Poate ca alimentat la firul de 252V sa fie super OK. Trebuie verificat. Daca ai un instrument de masura ( si te stii la masurat ) vezi ce curent absoarbe in gol cand il alimentezi pe firul de 225V si pe cel de 252V. Daca nu depaseste 150 mA e OK. Atentie !!! Se poate muri!!! , daca nu stii ce faci .
Link spre comentariu

Am cateva traf-uri din astea la indemana.Prizele din primar sunt, in ordine: Negru - Rosu - Portocaliu - Alb. Sugerez conectarea pe Negru-Alb, dar chiar si asa se va incalzi considerabil chiar si in gol. Pe negru-alb vei obtine cam 12.5V in secundar.Oricum, ca sa fii sigur, poti verifica cu un multimetru exact ordinea prizelor din primar.La mine secundarul e bobinat cu 2 sarme de 2mm, la tine zici ca e 1 sarma de 3mm, rezultatul e cam acelasi, oricum insuficient :)Sectiunea e, daca bine imi amintesc (nu o am notata) de 26cmp, care ar insemna cam 650W. In schimb nu are in el sarma suficienta pentru a sustine aceasta putere timp mai lung.Secundarul de 2x27V il poti folosi pentru alimentari care nu cer curenti mari.Daca vrei sa obtii 2x15V in secundar e necesar sa il alimentezi de pe una din prizele secundarului (cred ca rosu) caz in care se va incalzi si mai mult.Acest transformator nu e facut sa duca o sarcina mai mult de, sa zicem, 30 minute.Edit: nu e "super OK" nici pe firul de "252V", am precizat mai sus, se reduce tensiunea considerabil si tot se incalzeste chiar si in gol (cam 40grC, dupa 2 ore de functionare).

Link spre comentariu

Daca se incalzeste in gol,inseamna ca se incalzeste din cauza primaruluiTrafurile astea sunt facute sa mearga calde. Dar si izolatia lor rezista la 180 de grade!Un 3-400W cred ca ai putea sa tragi din el,trebuie testat... Evident ca va frige bine

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
Vizitator sticeas

Cine ma poate ajuta si pe mine sa mi dau seama care sunt firele care trebuie bagate in priza la un transformator cu 8 fire din care 3 sunt intr o parte iar celelalte 5 in alta parte fiind de culori : negru , maro , rosu ,galben , verde . Multumesc anticipat

Link spre comentariu

Ca sa poti determina infasurarea primara si secudara, in primul rand ai nevoie de un instrument de masura cat mai precis pentru a determina rezistenta(ohmi) pe fiecare infasurare si continuitatea infasurarilor, caci un primar cat si un secundar pot avea mai multe infasurari (bobine) inseriate sau nu.

De regula infasurarea cu rezistenta cea mai mare este primarul.

Dar nu intotdeauna, depinde pentru ce a fost proiectat transformatorul, adica, coborator sau ridicator de tensiune, atunci regula cu infasurarea cu rezistenta cea mai mare cade.

Daca poti vizualiza infasurarea ultima sa vezi cat de groasa este sarma, atunci poti sa mai tragi ceva concluzii.

Dar nici aceasta nu este valabila in toate cazurile, uneori secundarul este primul si primarul ultimul, adica deasupra, etc, etc, sunt multe de spus, daca nu stii de la ce provine traful, este destul de complicat sa ii dai de cap si coada, dar nu imposibil.

Succes.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări