Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensatori cu tantal


Postări Recomandate

Au condensatorii cu tantal probleme?

 

Am gasit intr-o cutie niste condensatori cu tantal care stau acolo dinaintea anului 1995.

Arata ca niste saculeti pe care sunt scrise valori ca de exemplu:

 

1 ) Condensator albastru inchis

+33

+35V

 

2) Condensator verde inchis

+22

+35V

 

3) Condensator verde

+1,5

+35V

 

etc.

 

Inainte de 1989 am auzit un electronist vorbind foarte entuziasmat de ei. Punea numai astfel de condensatori prin montaje insa dupa un timp a inceput sa-i critice ca nu sunt buni. Nu imi mai aduc aminte de ce (parca plesneau). In final a revenit la condensatori electrolitici cu folie de aluminiu.

 

Am gasit destul de multi, astfel de condensatori cu tantal, si nu stiu ce sa fac, sa-i arunc sau sa-i pastrez. Daca au intr-adevar probleme asa mari nu i-as tine. Nu stiu insa daca ceea ce imi zicea acum peste 20 ani acel electronist era o parere personala de-a lui sau intr-adevar condensatorii de care vorbesc au probleme.

Mentionez ca ce am gasit eu in cutie sunt condensatori proveniti din alta sursa. Nu au nici o legatura cu cei folositi de electronist. Nu ii am de la el insa, ca aspect din ce imi aduc vag aminte, seamana cu ai lui.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • NICA

    2

  • Spitfire

    1

  • simplex

    1

  • remus68

    1

Top autori în acest subiect

da ,acesti condensatori pot crea probleme in sensul ca se scurt-circuiteaza.inainte de a se folosi trebuie formatati,adica pusi sub o tensiune de jumatate din ce-a inscrisa pe ei pentru 10-12 ore.dupa aceasta se lasa la odihna vreo 3 zile si apoi pusi sub tensiune la 3/4 din valoare .se foloseste o sursa cu limitare de curent caci aproape sigur cativa vor muri in formatare.care supravietuieste este ok.se folosesc in cuplaje si nu ca filtre.a nu se folosi la o tensiune mai mare decat jumatate din ce-a inscrisa pe ei.daca nu se scurt-circuiteaza in timp vor constitui o excelenta deoarece nu-si pierd valoarea si nu-si maresc esr-ul.in urma cu 25-30 de ani i-am folosit pe scara larga la AEM Timisora si asa procedam cu ei.rezultatele au fost foarte bune.si azi mai am aparate construite pe atunci cu asemenea condensatori si sunt bune.

Link spre comentariu

In principiu, condensatorii cu tantal sinterizat sunt mult mai fiabili decat cei cu aluminiu, practic n-au moarte, dar printre cei in format "bombonică" româneşti există şi unii cu probleme, chiar cu ESR de 15 ohmi! ...probabil defecte de fabricatie, sau expunere la tensiune prea mare.Curentii de fuga la tantal sunt de 100x mai mici decat la aluminiu, deci cuplaje excelente...

Condensatori cu tantal umed n-am vazut(desi exista), iar cei cu nobiu umed sunt de departe cei durabili condensatori electrolitici. Cei cu nobiu sinterizat imi par si mai slabi decat cei cu tantal sinterizat.

Asa arata cei cu nobiu umed, am gasit unii de 35 de ani, impecabili, valoare precisa, ESR f.f. mic:

Posted Image

Link spre comentariu

pe langa ce-i in format picatura mai sunt (tot Romanesti )si ce-i in format cilindric ca si ce-i expusi de spitfire dar vopsiti in verde si cu un terminal + mai gros.acestia sunt pentru uz militar si de aici alta calitate.mai am cativa si nu stiu pentru ce-i tin :jytuiyu .poate pentru nostalgie.

Link spre comentariu

Daca sint romanesti , sigur au probleme - vorbesc de asa-zisii CTS-P , mai ales cei fabricati la IPEE ... cei de Tehnoton nu aveau ... ( parca as vorbi de tigarile de dinainte de '89 , era sa scriu antebelice ...). Incercati sa-i masurati la o punte RLC cu mai multe frecvente de masurare : 100 Hz , 1 kHz , 10 kHZ ... de la citeva sute de hz in sus se comporta execrabil ... scade capacitatea , cresc pierderile ...acum vreo douazeci si ceva de ani s-a refuzat folosirea lor intr-o fabrica serioasa , unde prevala electronica si nu politica ...

Link spre comentariu

Confundaţi emblema T RDG-istă (ce apare pe multe piese ale lor) cu cea de Tehnoton (care nu fabrica piese).

La fel ca cei care vînd pe ebay radio Cora ca fiind din fosta RDG.

Link spre comentariu
  • 8 ani mai târziu...

Am un magnetofon akai fabricație 1978 cu câțiva condensatori cu tantal, și citesc pe forumurile străine ca este obligatorie schimbarea lor urgenta căci se scurtcircuiteaza și provoacă pagube mari......... Magul meu merge absolut  impecabil, dar m a neliniștit puțin ceea ce am citit și ma bate gândul sa ii schimb cu electroliticii normali polarizati mai ales ca sunt câțiva, vreo 5 cred...... Totuși ma gândesc ca dacă funcționează de atâția ani, nici prea slabi calitativi nu au cum sa fie...... Deci, ce ma sfătuiți, sa ii schimb? 

Link spre comentariu

Dacă erau proşti, se făceau sârmă mai demult...lasă-i acolo, că nu muşcă.Nu toţi condensatorii cu tantal sunt proşti, dar ăia făcuţi la noi chiar aveau obiceiul ăsta să se scurtcircuiteze subit.Dar defectarea lor e cauzată în special de inversări accidentale de polaritate sau riplu exagerat pe alimentare.

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări