TESSLA Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Buna seara! Circula la un moment pe forum o reteta pentru cementat oteluri. Stiu ca era vorba de un amestec de 2 parti carbune, o parte sare, si o parte era o substanta al carui nume nu mi-l mai amintesc. Piesa de tratat trebuia acoprita cu amestecul asta de substante si tinuta la vreo 800 de grade un anume interval de timp, functie de adancimea stratului cementat. Stie cineva care e substanta al carei nume imi scapa? Multumesc! Link spre comentariu
viopa Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 Stiu ca se pune CARBUNE si SODA. Proportiile nu le stiu. Bine ar fi sa intrebati un tratamentist termic. Link spre comentariu
kuchta Petru Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 Eu mi-aduc aminte ca acest strat de cementare nu iera asa de gros, ci era de ordinul a o zecime de milimetru. Probleme apareau la unele axe care se curbau dupa aceasta operatie. Oricum se facea o rectificare, si stratul de cementare ramanea cat ramanea. Despre acea reteta nu-mi mai aduc aminte , a trecut multi ani de atunci. Petrica Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 componentele le gasesti aici - vezi paragraful "Cementarea in mediu solid". In cazul carbonatului de sodiu, reactiile sunt: Na2CO3+C→Na2O+2CO; 2CO→C+CO2; Na2O+CO2→Na2CO3. Compozitia in parti de substante componente per amestec, nu este critica daca cantitatile sunt suficient de mari. Daca vrei o compozitie exacta, atunci te apuci si faci bilantul masic al substantelor care intra si ies din reactie. Cunoscand suprafata piesei expusa reactiei si adancimea dorita de difuzie a stratului imbogatit in carbon, afli volumul stratului imbogatit, apoi inmultesti cu masa specifica a otelului de prelucrat (poti lua in medie 7,83x10^-6 kg/mmc) Stii ca la inceputul cementarii, otelul are o anumita concentratie de carbon (spre exemplu pentru o piesa cu diametrul mai mare de 16 mm din otel OL37, ai 0,2% carbon) la sfarsitul cementarii va trebui sa ai in strat o concentratie impusa de carbon (ex. 0,4%) si determini masa de carbon necesara. Aceasta masa de carbon provenind din reactiile chimice aratate, poti calcula masa necesara a componentelor. Mai tii cont ca atomul de carbon din membrul stang al primei ecuatii provine din carbune. Altminteri, asa dupa cum mai spuneam masele nu sunt critice, daca sunt suficient de mari ca sa iti asigure tratamentul piesei dorite.In ceea ce priveste stratul imbogatit in carbon (de cementare) depus, o regula aproximativa este aceea ca pentru fiecare zecime de milimetru piesa de cementat trebuie sa stea la tratament o ora. Deci pentru un strat de 1 mm, va trebui sa stea in cuptor circa 10 ore. Clculul exact este complicat si depinde de concentratia finala a carbonului in strat. ...Probleme apareau la unele axe care se curbau dupa aceasta operatie...Pentru a nu avea probleme de deformare, la temperaturi de peste 900 grade, piesele lungi trebuiesc suspendate in pozitie verticala. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum