Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ambalare termica transformator

amatorul

Postări Recomandate

LE: @Indy si atunci cum se face ca trafurile care au tolele astfel izolate sunt raritati? si de ce miezurile toroidale care sunt construite din foi de tabla bobinata circular fara izolatie functioneaza totusi ok? repet eu nu mi-am facut niciodata stresul asta cu izolarea tolelor si totusi nici unul din trafurile construite de mine nu mi-a oferit altceva decat ceea ce eu am proiectat sa dea, sa fie toate doar o intamplare fericita? ma indoiesc temeinic :da

Fiecare face cum stie, cum vrea, cum doreste!! Trafurile desfacute de mine, provenite din aparate serioase(nu chinezarii) aveau tolele izolate!!

Pt amatorul: desfaceti traful si mai dati minim 50 spire in primar!! Cu aceasta modificare tensiunea din secundar v-a mai scadea 3-4 volti, si va recomand sa-l lasati asa, pentru cele 2 kituri fet100 v-a fi de ajuns daca veti folosi sarcini de 8 ohm.

Mai multe aici: http://www.electronica.ro/transformator.shtml

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• amatorul

9

• Marian

6

• Dr.L

3

• indy666

3

Top autori în acest subiect

suruburile trebuiesc izolate;altfel impreuna cu jugurile de stangere pot forma o spira in scurtcircuit...

Ok dar atunci cum se face ca sunt destule trafurile care au ca si ecranare o platbanda de cupru care chiar formeaza o spira in scurtcircuit devreme ce are capetele cositorite impreuna? :nas: Cat despre izolarea tolelor individual, daca este cu o pelicula f subtire de lac atunci nu am nimic impotriva, insa daca este sa se puna intre fiecare cate o foaie de hartie, pai pe langa faptul ca foita aia nu vad cum ar rezista socurilor la care ar fi supusa la intreteserea tolelor, ar mai fi si problema maririi artificiale a miezului devreme ce acea hartie cumulat formeaza totusi o anumita grosime adaugata la acel miez...

Fiecare face cum stie, cum vrea, cum doreste!! Trafurile desfacute de mine, provenite din aparate serioase(nu chinezarii) aveau tolele izolate!!

Nu sunt sigur ca apreciez remarca asta indy, insa cum vrei tu, nu intru intr-un joc al intepaturilor reciproce.
Link spre comentariu

Tolele sunt izolate cu un strat subtire de oxid!

Banda aia de cupru nu formeaza nici o spira in scurtcircuit,ca este pusa peste miez. Uita-te mai atent unde sunt puse spirele si unde e banda aia...

La fel sta treaba si cu suruburile: doar daca suruburile+jugurile inconjoara mezul magnetic,ca o spira,rezulta un scurt. Lucru care e mai greu de obtinut in practica

Trafurile cu tole sudate nu fac scurt,nu? Desi sudura leaga tolele,din punct de vedere electric

Evident,nu dauneaza cu nimic izolarea suruburilor.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

suruburile trebuiesc izolate;altfel impreuna cu jugurile de stangere pot forma o spira in scurtcircuit...

Ok dar atunci cum se face ca sunt destule trafurile care au ca si ecranare o platbanda de cupru care chiar formeaza o spira in scurtcircuit devreme ce are capetele cositorite impreuna? :nas:
Spira in scurtcircuit,de care vorbesti,este in exteriorul trafului,nu influenteaza cu nimic buna functionare.Mai mult decat atat,exista trafuri complet ecranate intr-o carcasa metalica.Iti proun un experiment simplu;ia un traf prevazut cu gauri de stangere in tole,scoate doua suruburi,si masoara consumul in gol.Dupa aceea fa dintr-o sarma groasa o spira in scurtcircuit,trecuta prin cele doua gauri libere.Masoara din nou consumul in gol...
Link spre comentariu

Eu nu a facut referire la cazul in care acea platbanda este pe exteriorul trafului ( logic ca asa n-are treaba ) ci in situatiile ( rare ce-i drept ) in care platbanda este chiar pe bobinaj ( si am intalnit totusi astfel de situatii ), dar pana la urma nu mai conteaza, in principiu fiecare are dreptatea sa, ( admirabil punctul de vedere al lui @Dr.L care a lamurit totul cat se poate de obiectiv :da ), raman totusi cu gustul amar ca asemenea discutii in contradictoriu nu se pot purta fara sa se apeleze si la unele intepaturi dar asa-i firea omului :rade: PS: Multa bafta @amatorul, si pe viitor fa tot posibilul sa eviti modul economic, nu se numeste asa fara motiv :freaza:

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ca sa fiu sincer,nu prea cred ca exista platbanda peste bobinaj,lipita la capete,astfel incat sa formeze o spira in circuit.Diversele ecrane conectate,de exemplu intre primar si secundar,nu formeaza o spira in scurtcircuit.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca suruburile trec prin miez, trebuie izolate in asa fel incat sa nu formeze vreo spira cu tolele din extremitati sau cu niste juguri metalice. Daca trec prin exteriorul miezului, nimic din astea nu conteaza.Exista uneori ecranare intre bobinaje, formata din platbenzi (tabla), dar nu se unesc la capete, e o spira si ceva, bine izolata si in gol (are un capat la masa). Mai ales flyback, am vazut si retea. Cele lipite sunt numai peste traf (ecranare).Tolele se izoleaza (uneori imperceptibil) pentru a nu forma spire in scurt. Daca ar avea bavuri de la taiere (de exemplu), tolele exterioare cu contactele bavurilor pot forma spire in scurt. Cam la fel si un material plin. De aceea se practica tole izolate (oxizi, lacuri, etc).Daca se urmareste sudura de pe unele tole, se poate observa ca e data intr-o parte a coloanei, nu de jur-imprejurul ei, deci nu formeaza o spira.

Link spre comentariu

Domnilor azi am desfacut tolele trafului si surpriza:se pare ca lateralul bobinajului a fost usor zgariat de o tola,dar putin.Ce sa fac acum?sa repar doar aceea zgarietura si sa vad daca merge sau rebobinat?

Link spre comentariu

Se fac confuzii mari pe aici. Trafo japoneze mai ales folosesc 2 ecrane: foaia de cupru peste carcasa bobinei şi lateralele miezului (dar în afara circuitului magnetic) şi 1-2-3 straturi din foaie de tolă peste laturile exterioare ale miezului, izolată de acesta cu carton electrotehnic şi legată la masă). Nu confundaţi cu ecranul electrostatic dintre primar şi secundar.Legat de economie, încălzire, etc, un trafo poate funcţiona doar cu 3/4 din tole introduse în carcasă şi răsfirate, vor bîzîi, dar nu se va încinge în gol. Aici e clar subbobinat primarul faţă de tensiunea efectivă a reţelei, poate nu mai are 220V ca pe vremuri şi o fi supravoltată. Se poate rezolva cu prize la 220, 240, 250V... 1kV etc.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

transformatorul a fost rebobinat,calculat cu o constanta de 51 si acum merge bine.bobinajul si-a facut loc l-a fix......daca mai maream putin nr. de spire nu mai incapeau.Va multumesc!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator teslacountry

salut, sper ca nu vin colac peste pupaza in acest topic, dar am si eu o intrebare legata de acest subiect: se una bucata traf microunde la care i-am scos secundarul original (are tole sudate). in locul lor am bagat conductor cu izolatie PVC cat a incaput. Scoate in gol dupa redresare si filtrare cam 38 V. conductorul are sectiunea de 1.5 mm2. intrebarea e de ce se incalzeste. din pacate bazaie si nu stiu de ce ca are tolele fierte in lac. va multumesc.

Link spre comentariu

Eh,puteai si tu sa citesti prin sectiune (sa cauti 'traf microunde').Traful cu micorunde functioneaza putin timp,asa ca este bobinat cat se poate de economic,ceea ce inseamna ca are pierderi mari = consuma mult si se incalzeste in gol

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări