Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ambalare termica transformator

amatorul

Postări Recomandate

De curand am bobinat un traf de aprox.400W si dupa o ora,doua de mers chiar si fara sarcina se incalzeste cam tare.Am masurat curentul din primar,fara sarcina, si este in jur de 120 mA.Sa aibe spire in scurt?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• amatorul

9

• Marian

6

• Dr.L

3

• indy666

3

Top autori în acest subiect

Vizitator pisica matache

Nu e musai sa aibe spire in circuit,e posibil sa fi bobinat prea putine spire in primar.Ce sectiune are traful,cate spire are primarul?

Link spre comentariu

Atentie si la strangerea pachetului de tole , mai ales la tolele care au prevazuta gaura pentru surub .In acest caz este bine ca surubul sa nu faca contact electric cu tolele .

Link spre comentariu

..este bine ca surubul sa nu faca contact electric cu tolele ..

N-are nici o treaba asta cu incalzitul trafului, fii serios asta ar insemna ca toate trafurile sa aiba tolele izolate ( nu vad alt motiv pentru izolarea surubului ) intre ele, s-ar mari artificial miezul magnetic si apoi te intrebi de ce oare se incalzeste traful, si cum personal n-am vazut prea multe trafuri cu tole izolate intre ele rezulta ca surubul izolat elecytric de tole e doar o fita. :rade: @amatorul eu personal toate trafurile ce le-am bobinat/realizat ( si sunt tare multe ) le-am facut fara nici un fel de izolatie intre tole si in nici un caz cu suruburi izolate, asadar desfa traful si strange pachetul de tole impreuna fara nimic intre ele si vezi daca miezul magnetic este asa cum ai zis de 23,3 ( ca tot ai zis ca le-ai izolat )...oricum cand rotunjesti de obicei o faci in sus iar tu se pare ca ai facut-o in jos cum s-ar zice, adica admitand o constanta de 50/S ti-ar fi trebuit la sectiunea aia minim 470 spire in primar fata de cele 460 cat ai zis ca ai... pe de alta parte zici ca traful este de aprox 400W, ok banuiesc ca asta e puterea ceruta din secundar si atun ci nu pricep pentru ce ai subdimensionat atat primarul care ar fi trebuit sa fie dimensionat la aproximativ 500W, iar ceea ce ai tu ( sarma de 0,75 diametru ) iti da o putere de putin peste 300W...Pe scurt? greseli in calcularea trafului per ansamblu.
Link spre comentariu

m-ai inteles gresit,eu nu am pus nici un fel de izolatie intre tole,am izolat doar surubul.

am subdimensionat putin traful deoarece nu prea aveam loc cu sarma,el fiind facut din 2 trafuri mai vechi(carcasa pe care si bobineaza taiata si pe urma lipita si tolele unite )

eu l-am calculat cu 45/S(mod economic) din cauza spatiului si am rotunjit la 2 spire pe volt.

si de incins se incing numai tolele,nu si bobinajul.

Cateva poze cu el:

http://i39.tinypic.com/rcj88k.jpg

http://i42.tinypic.com/34ik21k.jpg

http://i42.tinypic.com/i5rrlj.jpg

Link spre comentariu

Poate mi se pare mie dar bobinajul pare un pic cam aerisit ca sa zic asa, cred ca daca s-ar fi realizat mai compact se putea castiga loc sau pentru sarma mai groasa sau pentru calculul cu 50/S.. :nas:

Personal nu agreez cu nici un chip subdimensionarea trafurilor indiferent de situatie deoarece stiu ca o fac cu riscurile aferente, de asemenea combinarea a 2 trafuri nu este intotdeauna indicata devreme ce se cauta sa se obtina de preferinta un miez cat mai aproape de patrat ( in cazul de fata miezul pare a fi ok din acest punct de vedere ), este posibil ca tolele sa fi patruns prin locul unde suporturile sunt lipite catre bobinaj si sa fi scurtcircuitat cateva din ele.

Si revenind la acea putere de 400W, ce dimensiune are sarma din secundar?

Link spre comentariu
Vizitator dudu_tati

Poate mi se pare mie dar bobinajul pare un pic cam aerisit ca sa zic asa, cred ca daca s-ar fi realizat mai compact se putea castiga loc sau pentru sarma mai groasa sau pentru calculul cu 50/S.. :nas:

Personal nu agreez cu nici un chip subdimensionarea trafurilor indiferent de situatie deoarece stiu ca o fac cu riscurile aferente, de asemenea combinarea a 2 trafuri nu este intotdeauna indicata devreme ce se cauta sa se obtina de preferinta un miez cat mai aproape de patrat ( in cazul de fata miezul pare a fi ok din acest punct de vedere ), este posibil ca tolele sa fi patruns prin locul unde suporturile sunt lipite catre bobinaj si sa fi scurtcircuitat cateva din ele.

Si revenind la acea putere de 400W, ce dimensiune are sarma din secundar?

Cred ca amicul nostru a uitat si de randament....un plus de 10% la numarul de spire atat din primar cat si din secundar, un diametru mai mare al sarmei de bobinaj, in mod sigur il duceau la a lucra rece. calcul defectuos, viata foarte scurta in sarcina

Link spre comentariu

@amatorul Atunci nu ai de unde 400W in secundar, 2 sarme de 0,8 in paralel rezulta o sectiune total cumulata de aprox 1 mm^2 si deci un curent supprtat de 3-3,5A ( sa zicem maxim 4 ) si 66*4=264, pai mai e cale destula pana la 400W :da

Link spre comentariu

stiu ca in secundar nu am 400W,ziceam de cat poate da primarul.

dar se pare ca modul economic nu este bun.

sarma mai groasa nu am,dar as putea sa mai adaug un plus de 10% cum zicea dudu_tati,as rezolva ceva?

Link spre comentariu

Atentie si la strangerea pachetului de tole , mai ales la tolele care au prevazuta gaura pentru surub .In acest caz este bine ca surubul sa nu faca contact electric cu tolele .

Domnul Voltus stie ce spune!!!

Uitati un citat din lucrarea de laborator de la Masini Electrice: Transformatorul monofazat se compune dintr-un miez (cadru) din fier ce realizează un circuit magnetic închis, format din tole cu grosimea de 0,3, …, 0,5 mm, izolate între ele cu lac sau cu hârtie pentru a împiedica formarea curenţilor Foucault de mare intensitate.

Sectiune 23,3 cm2. 50/23,3=2.14 spire/volt. Inmultit cu 230V rezulta 490 spire in primar. Tinand cont de randament, calitatea tolelor precum si o marja de siguranta eu as fi bobinat primarul cu aprox 530 spire!!

Link spre comentariu
..stiu ca in secundar nu am 400W,ziceam de cat poate da primarul..

Pai nici primarul n-are de unde sa dea 400W, sarma de 0,75 diametru inseamna o sectiune de 0,44mm^2 si cam 1,5A curent maxim suportat de primar, ceea ce rezulta o putere de P=U*I=220*1,5=330W.

arma mai groasa nu am,dar as putea sa mai adaug un plus de 10% cum zicea dudu_tati,as rezolva ceva?

daca te referi la adaugarea a inca un anumit numar de spire atunci te-ar putea ajuta la functionarea in gol a trafului, adica sa nu se mai incalzeasca, in sarcina insa trebuie sa ai grija sa nu ceri mai mult curent decat poate el sa dea altfel fierbi cafeluta pe el :rade:

dar se pare ca modul economic nu este bun.

Uite o vorba inteleapta, cu siguranta nu-i bun si nici recomandabil modul economic, mai bine alt traf decat mai putine spire :da

LE: @Indy si atunci cum se face ca trafurile care au tolele astfel izolate sunt raritati? si de ce miezurile toroidale care sunt construite din foi de tabla bobinata circular fara izolatie functioneaza totusi ok? repet eu nu mi-am facut niciodata stresul asta cu izolarea tolelor si totusi nici unul din trafurile construite de mine nu mi-a oferit altceva decat ceea ce eu am proiectat sa dea, sa fie toate doar o intamplare fericita? ma indoiesc temeinic :da

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

..este bine ca surubul sa nu faca contact electric cu tolele ..

N-are nici o treaba asta cu incalzitul trafului, fii serios asta ar insemna ca toate trafurile sa aiba tolele izolate ( nu vad alt motiv pentru izolarea surubului ) intre ele, s-ar mari artificial miezul magnetic si apoi te intrebi de ce oare se incalzeste traful, si cum personal n-am vazut prea multe trafuri cu tole izolate intre ele rezulta ca surubul izolat elecytric de tole e doar o fita. :rade:
@Voltus are dreptate,suruburile trebuiesc izolate;altfel impreuna cu jugurile de stangere pot forma o spira in scurtcircuit.Am desfacut trafuri serioase,de uz militar,la care suruburile erau izolate cu bucse de textolit,la capete,iar peste surub era prevazut un tub izolator. Si inca ceva,tolele chiar sunt izolate intre ele,pt micsorarea efectului turbionar;altfel miezul s-ar face masiv..
Link spre comentariu

o sa adaug spire si sper sa-l aduc la temperatura normala.dar acum m-ati cam speriat si cu grosimea sarmeiel va fi folosit la alimentarea a 2 module FET100 si am zis ca sunt de ajuns 4A.sunt?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări