Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DIY aparate de masura

niq_ro

Postări Recomandate

• 4 luni mai târziu...

un proiect de milivoltmetru electronic foarte bun, este prezentat in tehnium numerele 6 - 9 / 1998, "se poate realiza in regim de amator avand performante profesionale", este prezentata cu cablajele realizate,inclusiv carcasa si asezarea butoanelor , instrumentului pe panoul principal

specificati milivoltmetru :

- domeniul de măsură al tensiunilor: 1mV-300V;

- eroarea de bază (f= 1kHz) ± 1%(cap de scală );

- impedanţa de intrare: 10Mohm /35pF(mV) şi 10Mohm / 18pF (V);

- indicaţie reziduală: scală de 1 mV, :intrarea "in vânt": fără indicaţie;

- tensiunea continuă suprapusă maximă <500V;

- domeniul de frecvenţă (-3dB) = 5Hz-2MHz

- puterea absorbită: 5VA;

- condiţii nomina le de măsură:+5°C - +40°C;

- instrument folosit: microampermetru cu ac de sticlă , 100 microA

stiu pe cineva care a realizat acest milivoltmetru si functioneaza foarte bine, ma gandesc sa il realizez si eu doar ca imi lipseste timpul,

link catre revistele TEHHNIUM: http://blog.jointelecom.com/lang_enarhi ... 01lang_en/

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut, am un multimetru electronic si nu sunt convins ca masoara corect tensiunile. As putea sa-l calibrez fara sa il compar cu un alt aparat etalon ? Eventual, sa realizez o sursa de tensiune stabilizata fara sa folosesc multimetrul. De ex o sursa de 5 volti cu abatere foarte mica 1-5 %.

Link spre comentariu

Multumesc frumos pentru link. O sa cumpar unul din integrate, sper sa se se gaseasca si la noi. Momentan am cumparat un set de baterii R6, alkaline, Panasonic.Primul multimetru indica 1,46 volti.Al doilea multimetru indica 1,67 volti.E posibil ca o baterie alkalina, chiar daca este noua, sa fie incarcata la 1,67 volti ?Care din cele doua multimetre indica o tensiune mai aproape de adevar?

Link spre comentariu

o schema de voltmetru/ohmetru care sa afiseze valorile masurate folosind un osciloscop analog , este pe undeva , stie cineva? un modul extern care sa-l atajez osciloscopului si sa pot masura cu el rezistente / tensiuni si sa-mi afiseze pe ecranul osciloscopului valoarea masurata,am un osciloscop mai vechi pe care vreau sa-l folosesc in acest scop,am vazut ca sunt osciloscoape care au functie de voltmetru / ohmetru pe ele si afiseaza pe ecranul osciloscopului in cifre, valoarea masurata,la fel cum sunt si ceasurile cu microcontrolere pentru osciloscop trebuie sa fie si o schema pentru ohmetru/voltmetru ,

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 7 luni mai târziu...

Sa dau si eu macar cateva idei nu neaparat scheme.

Sugerez un dispozitiv foarte simplu dar care s-a dovedit util pentru mine: tester logic.

Am folosit o schema asemanatoare cu cea de aici si l-am montat in carcasa unui marker consumat.

Pe vremuri, cand depanam si aparate audio, imi facusem un mic oscilator cu un mic amplificator de vreo 0.5W si un mic difuzor. Cu un pin de test injectam semnalul si cu altul il culegeam.

Un stabilizator cu LM317 si tranzistor extern am folosit multi ani in combinatie cu un voltmetru digital cu 3 cifre facut cu un circuit celebru la vremea respectiva dar din pacate nu mi-l amintesc. (nu 7106).

Daca ar fi sa refac alimentatorul, as folosi un multimetru digital simplu, iese mai ieftin.

Am costruit si un frecventmetru cu ATtiny2313 dar spre rusinea, inca nu l-am alimentat, neavand nevoie de el inca (sunt diverse scheme pe net).

Intr-una din revistele ConexClub (oare mai exista revista asta?) era o schema de generator de semnal cu CD4046 (PLL) destul de simpla si avea si frecventmetru. XR2206 pe vremea aceea nu era prea accesibil la pret. Voi incerca sa caut revista si voi posta schema, daca sunt interesati.

Link spre comentariu

Un stabilizator cu LM317 si tranzistor extern am folosit multi ani in combinatie cu un voltmetru digital cu 3 cifre facut cu un circuit celebru la vremea respectiva dar din pacate nu mi-l amintesc. (nu 7106).Daca ar fi sa refac alimentatorul, as folosi un multimetru digital simplu, iese mai ieftin.Cumva, voltmetrul digital cu trei cifre era facut cu celebrul circuit integrat specializat C 520 D, produsin fosta RDG, impreuna cu decodorul binar / 7 segmente gen ,,CDB 447", sau alte echivalente ?Era in voga dupa revolutie, cand a inceput sa se gaseasca si in Romania.Mai am si acum un modul perfect functional de voltmetru digital echipat cu acest circuit integrat si cred ca si vreo 2 integrate gen C 520 D, de care nu ma indur sa le instrainez .Deh ! nostalgii din vremurile predecesoare aparitiei microprocesoarelor .Cu stima !

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

ca si colegul morarul, cred ca de c520 este vorba, am facut multe voltmetre si functioneaza foarte bine si acum, pe surse dar si voltemtre de panou ,iar cu XR2206 am realizat si eu un generator de semnale care functioneaza foarte bine, il recomand ,XR2206 se gaseste acum la aprox. 10 lei, se gasesc multe scheme pe net cu o singura cautare dupa numele CI-ului ,nu are rost sa atasam ca sa incarcam degeaba pagina (parerea mea)este bine ca ati adus vorba de ele , chiar merita ...pacat ca nu se posteaza mai mult sau multe scheme aici....

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări