Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PA 144-146 MHZ


Lantean

Postări Recomandate

Salut! Detin un final de RTM ( asa cred) cu 2n3375. Din nefericire acesta a cedat. Intrebarea mea este daca il pot inlocui cu un KT922b sau kt920g. Eventual daca nu e posibil fara modificari mari as dori o schema testata pentru un final cu KT (doresc asta pentru ca detin mai multe bucati care stau degeaba). Precizez ca puterea de intrare va fi 1,5-2W, de la o portabila. Multumesc! 73!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Lantean

    6

  • BodoRF

    3

  • Flor

    1

Top autori în acest subiect

In studentie am depanat 4 ani RTM-uri. Asa ca mai stiu statia. Din pacate nu o sa poti scoate mai mult de 15W din ea, si astai cu multa bafta...Uzual, adica in mod normal, se scoteau intre 8 si 12W, in functie de trz folosit. Americanii erau primii, rusii al doilea,iar ICCE-ul, cu voia dvoastra, ultimii..Inainte de orice incepi sa strangi toate suruburile de la ecrane, mufa de antena, verific si cureti -evident fara smirghel, hi, hi, -releul ce comuta antena, ca sa nu mai vorbesc de lipituri, care fiind vechi...Fiecare rezistenta de contact produce scaderea puterii.Daca retin eu bine, prefinalul era 2N3375 iar finalul 2N3632..Evident ca se pot folosii si echivalente bolsevice..Nu uita sa verifici ca sursa sa dea cei +25V. Daca supravoltezi, adica ii dai 30V e posbil sa plesnesti finalul...SuccesPS. Eu unul nu m-as mai complica cu harbul asta, decat asa, de amorul artei.. Diferenta de performanta intre 5W si maxim 15W e ...

Link spre comentariu

Folosesc doar finalul cu cei 2 tranzistori , care imi pare ok din punct de vedere al constructiei, si nu sunt sigur daca e de RTM.... dar din ce imi aduc aminte e cel putin asemanator. Partea de comutare e facuta de mine .Eu am scos cam ~10W din el acum vre-o 12 ani, cu Pin =1w .Din nefericire, dupa ce s-a ars am renuntat la el si a stat aruncat intr-o cutie pana de curand. As vrea sa il resuscitez cu un KT922b (inlocuind finalul 2N3632 nu 2N3375 cum am scris eronat anterior) deoarece am mai multe care stau nefolosite, si sper sa scot macar 12-15 W.Daca exista alta posibilitate in care sa folosesc2 pentru a obtine o putere mai mare sunt deschis la sugestii. Finalul il voi folosi in combinatie cu un BAOFENG UV-3R+ si un YAGI cu 9 elemente.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Revin cu inca o "problema". Am realizat schema de mai sus cu Kt 922b si am obtinut aprox 12W cu 2,5W la intrare. Rugamintea mea este daca imi puteti recomanda un filtru simplu, trece jos care sa il atasez la iesire pentru a elimina armonicele nedorite.Multumesc!

Link spre comentariu

Am extras 2 scheme cu filtre trece jos.Amandoua sunt optimizate pentru rejectia puternica a armonicii a 2-a.Pentru mai multe detalii cauta despre filtre Cauer (elliptic).73!

Link spre comentariu

Oricum ai de construit 3 bobine in ambele cazuri :da Poate ca te-a speriat numarul condensatoarelor puse in paralel.Ai putea folosi un simplu condensator ceramic tubular.Totusi la conexiunea in paralel curentii se impart, inductantele proprii se micsoreaza, deci este mai bine.La puteri mari se apeleaza la imaginatie pentru a realiza condensatoare robuste(direct pe pcb, folii mica,teflon etc.) Este destul de dificil sa construiesti condensatoarele direct pe cablaj.Trebuie sa cunosti proprietatile suportului dielectric si in plus ocupa mai mult spatiu. Este indicat ca bobinele sa aibe axele perpendiculare(cuplaj mutual minim), sa fie ecranat(de preferat pe sectiuni), condensatoare cu terminale scurte, sarma argintata...toate asta daca vrei sa obtii performanta. Pentru reglaje ar fi fost bun un vobuloscop, un analizor spectral...dar se poate si fara icon_jook 73!

Link spre comentariu

Stiu :dsaf un vobuloscop ar fi foarte util.... Din pacate dispun doar de un osciloscop de 20mhz care nu prea ajuta...si da numarul condensatoarelor m-a speriat....Ma mai gandesc sa vad ce iese cu ce am la dispozitie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări