cnc_step Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Plus ca la orice motor servo trebuie o planetara de reducere. Nu se pune surubul, cureaua, sau cremaliera direct pe motor. Toate sculele profesionale asa sunt executate. De obicei se cumpara motorul simplu pentru a se schimba cel ars. Cand cumperi un ansamblu servo pentru o transmisie liniara contine motorul, stopul electromagnetic (de obicei pe 24V) si planetara de reducere a turatiei si crestere a fortei. Motivul,,,, meseriasii stiu ce spun.Numai asa o sa ai o cursa lina fara vibratii la acceleratii si vei putea sa faci si o gaura de diametrul 2mm corecta fara sa-ti arunce axa pe geam. Link spre comentariu
Vizitator macuso Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Poti sa cumperi de la keling kitul asta de servo : http://www.kelinginc.net/CNC34ServoMotorPackage.htmlMerci de sfaturi, ma gindesc la ce putere ar fi nevoie ca sa miste bine masina, cred ca undeva pe la 900-1000 oz/inch. De asemenea ma gindesc la ce tip de motoare sa aleg. Servo sunt de viteza insa scumpe, stepper sunt mult mai ieftine, mai accesibile si mai usor de gasit insa nu sunt sigur daca ar putea scoate suficienta viteza. Am aruncat o privire pe kitul propus de tine, se pare ca este compus din motoare servo. Am gasit pe ebay (wantaimotor, xyz_axis_cnc_2011, longs_motor) motoare step mai puternice si mai ieftine. Am gasit pe cncrouterparts un kit "4-Axis DIY Nema 34 Kit" care poate sa scoata 10m/min. Aici aveti o demonstratie la mers in gol: , si in sarcina: (mai de la jumatatea filmului incepe masina sa se miste ). Link spre comentariu
Vizitator macuso Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Cand cumperi un ansamblu servo pentru o transmisie liniara contine motorul, stopul electromagnetic (de obicei pe 24V) si planetara de reducere a turatiei si crestere a fortei. Motivul,,,, meseriasii stiu ce spun.Deci sa inteleg ca in kitul de la Kelinginc sunt numai motoarele "goale", pe linga care as mai avea de achizitionat si planetarele de reducere a turatiei? Link spre comentariu
cnc_step Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Cand cumperi un ansamblu servo pentru o transmisie liniara contine motorul, stopul electromagnetic (de obicei pe 24V) si planetara de reducere a turatiei si crestere a fortei. Motivul,,,, meseriasii stiu ce spun.Deci sa inteleg ca in kitul de la Kelinginc sunt numai motoarele "goale", pe linga care as mai avea de achizitionat si planetarele de reducere a turatiei?Da. O planetara te costa cel putin 100$ daca ai norocul pe ebay. Ce nu se stie pe aici, este ca atunci cand folosesti motoare servo pentru cnc-uri, nu se pun encodere pe motor, se pun liniare pe axe. Motivul, orice planetara profi are un backlash de 0,07grade. Aici este problema daca vrei precizie, si stopul trebuie facut perfect ca la steppere, tinand cont ca motorul servo nu are frana electromagnetica. Degeaba ai encodere pe ax, fara frana, ca atunci cand ataci cu 10m/min, si i-ai dat stop, din inertie tot se mai duce cati-va mm. Brake-ul se pune cu un releu si o punte pe bobina motorului si cand ii dai stop de-i taie curentul contactul inchide si alimenteaza electromagnetul. Puntea este necesara (si nu dioda) pentru schimbarile de polaritate la rotatii.Encoderele pe rotor se pun de obicei la benzi transportoare, sau alte miscari liniare care nu necesita precizie sub 0,5.Asa ceva iti trebuie:Astea le-am adus eu pentru mine ca sa fac ceva profi. Link spre comentariu
katran Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Uite cum sta treaba ... demonstratii pe tube sunt cu gramada ... masinile alea costa multi bani sa le faci sa se miste asa . Nu stiu ce buget ai disponibil , dar nu te astepta sa construiesti asa ceva cu bani de buzunar ... Motoarele de la wantai sunt ce sunt ... chinezarii nu foarte fiabile , specs-uri exagerate , multa publicitate ieftina ... Mai bune sunt motoarele vexta ( alea de le foloseste mincof ) de 10 ori ... chiar daca sunt de 5 ori mai slabe . Inca o data spun : deseneaza un proiect clar , care sa corespunda cerintelor tale , si apoi vezi ce si cum . Trebuie sa iei in consideratie o gramada de factori , ca sa scoti viteze mari si precizii decente , nu numai bani . Masina trebuie sa nu vibreze , sa fie aliniata corect , componentele constructive sa fie de buna calitate ... Ca sa misti masina repede , nu ai alta solutie decat servo . Stepper-ele sunt lente , imprecise , si nu au o curba de putere liniara . Driverele stepper nu sunt foarte fiabile ( cele chinezesti , pe care le foloseste toata lumea ) , dar daca ai bani sa-ti iei Parker Hannifin sau Vexta , poate scapi de probleme . Servourile pot fi comandate corect cu drivere comerciale ( Gecko , Rutex ) , poti scoate din ele 3000rot/min , dar sunt slabe ca putere ... D-aia nu se folosesc la masini mari decat de la 1Kw in sus ... iar driverele nu prea le gasesti sub 120USD . Kitul ala de servo l-am implementat eu pe ultima masina construita . Nu pot depasi 5-6m/min ( mers in gol ) . Este adevarat ca folosesc suruburi cu bile cu pas de 5mm ( ISEL , HIWIN , G-Ten ) , dar masele deplasate sunt de ordinul zecilor de kilograme ( doar axa Z , complet echipata , cantareste 28Kg . ) Poate ca in combinatie cu ghidaje cilindrice ( nu profilate ) si curele vei putea " alerga " masina cu viteze mai mari , dar trebuie sa tii cont si de faptul ca Mach3 nu mai stie sa " dea coltul " corect la viteze mari ..incepe sa aproximeze si face arce de cerc in loc de unghiuri drepte ... este posibil sa nu fi stiut eu sa setez corect softul , dar am avut si experienta asta ... Link spre comentariu
cnc_step Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Mach3 nu mai stie sa " dea coltul " corect la viteze mari ..incepe sa aproximeze si face arce de cerc in loc de unghiuri drepte ... este posibil sa nu fi stiut eu sa setez corect softul , dar am avut si experienta asta ...Asta este problema cand nu ai frana electromagnetica pe motorul servo. Avand viteza mare, cand primeste stop, el din inertie mai alearga un pic, encoderul citeste informatia corect, si mach-ul, incearca sa rectifice pozitia cum poate. Link spre comentariu
katran Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Deci e clar ... trebuie frane . Altfel se duce in balarii ... Asta inseamna niste bani in plus , mestereala , cunostinte temeinice de electromecanica ... Daca te tine , go for it !!! Asteptam cu interes rezultatul. Link spre comentariu
cnc_step Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Deci e clar ... trebuie frane . Altfel se duce in balarii ... Asta inseamna niste bani in plus , mestereala , cunostinte temeinice de electromecanica ... Daca te tine , go for it !!! Asteptam cu interes rezultatul.Uite asa ceva iti trebuie sa ai masina complecta: motor, frana, reductor Link spre comentariu
Vizitator macuso Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 ... Mai bune sunt motoarele vexta... Si ce parere ai de motoarele de la kelinginc? Vexta... nu stiu nimic despre ele si nici nu am prea gasit referinte pe net. Inca o data spun : deseneaza un proiect clar , care sa corespunda cerintelor tale , si apoi vezi ce si cum... Masina trebuie sa nu vibreze , sa fie aliniata corect , componentele constructive sa fie de buna calitate ... Asta ma straduiesc acum sa fac. Proiectez si iar proiectez. In cap si pe foaie deocamdata pina cind o sa am perfect clar ce anume trebuie sa fac, dupa care o sa trec la faza de CAD si CAM. Driverele stepper nu sunt foarte fiabile ( cele chinezesti , pe care le foloseste toata lumea ) , dar daca ai bani sa-ti iei Parker Hannifin sau Vexta , poate scapi de probleme. Ma gindesc la "KL-8070D Digital Bipolar Stepper Motor Driver" de 7A, care se pare ca ar fi the best? Kitul ala de servo l-am implementat eu pe ultima masina construita . Nu pot depasi 5-6m/min ( mers in gol ) . Este adevarat ca folosesc suruburi cu bile cu pas de 5mm ( ISEL , HIWIN , G-Ten ) , dar masele deplasate sunt de ordinul zecilor de kilograme ( doar axa Z , complet echipata , cantareste 28Kg . ) Si totusi din filmuletul youtube de mai sus rezulta ca se pot obtine si viteze de 10m/min folosind steppere. Precizia nu ma intereseaza asa de tare. Or sti ei ceva mai multe decit noi? Pe site la ei de asemenea prezinta numai steppere. Mach3 nu mai stie sa " dea coltul " corect la viteze mari... Nu vreau sa folosesc Mach3. Ma gindesc sa folosesc "CNC USB Controller" de la planet-cnc impreuna cu controllerul Mk2 (9 axis) care poate rula g-code de pe card SD. Link spre comentariu
cnc_step Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 ... Mai bune sunt motoarele vexta...Si ce parere ai de motoarele de la kelinginc? Vexta... nu stiu nimic despre ele si nici nu am prea gasit referinte pe net.Cauta oriental motor si vei afla ce inseamna vexta (Japan) Link spre comentariu
Vizitator macuso Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Cauta oriental motor si vei afla ce inseamna vexta (Japan)Merci. Am gasit site-ul celor de la vexta insa nu au afisat pe nicaieri un pret estimativ. Daca ai tu experienta cu ei, adica daca ai cumparat de la ei motoare, poate ne impartasesti si noua cam ce preturi ar avea. Nu de alta, da daca sunt exagerat de scumpe, chiar nu o sa pierd vremea cu motoare de firma. Link spre comentariu
Vizitator TBD Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Pe lângă partea tehnică, trebuie considerată și partea pur economică. Presupun că dorești acest utilaj cu performanțele menționate pentru că anticipezi un volum foarte mare de comenzi și vrei să le poți onora cât mai rapid.Problema este că această capacitate de producție ar putea depăși cererea și ajungi să lucrezi pe stoc.Spre exemplu, dacă utilajul tău - cel cu performanțe sporite - ajunge să coste 20.000 de euro și este utilizat doar 6 ore pe zi l-ai putea înlocui cu un utilaj mai ieftin, cu 50% mai puțin rapid, care să funcționeze 12 ore pe zi.Eventual se poate ajunge la 4 mașini, care să coste cumulat 10.000 euro, foarte precise, cu viteză moderată, dar care rulate 24 din 24 să aibă o capacitate de producție de 10 ori cât cea a utilajului rapid de 20.000 euro. Trebuie luați în considerare și timpii morți, de montare a materialului de decupat, calibrări, etc. unde avantajul aparține grupului de mașini, care 3 lucrează în timp ce una este pregătită.Intervine aici și problema redundanței și a fiabilității ... dacă ai avea cel puțin 2 mașini ești asigurat împotriva opririi complete a producției în caz de defecțiune. Iar un utilaj foarte rapid (nu mă refer la cele profesionale) este inevitabil mai puțin fiabil și are un cost de întreținere mai mare. Link spre comentariu
mihaighe Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Draga TBD ai pus degetul pe rana te ,asa trebuie gandit cand vrei sa faci o investitie. Link spre comentariu
cnc_step Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Asa este a pus degetul pe rana. Decat sa bagi banii intr-un ferrari, mai bine 4 audi.Cea ce nu se mai stie, ca sa ai viteza aia de prelucrare (8-10m/min) iti trebuie un motor de frezare de 4-7kw.Si costa......... Link spre comentariu
Vizitator macuso Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 Uite asa ceva iti trebuie sa ai masina complecta: motor, frana, reductorMa tot gindesc la... motoare in ultima vreme si nu stiu ce sa aleg. O instalatie completa de motor servo ca cea din poza cit ar costa? Banuiesc ca poza ii facuta de tine, deci ti-a trecut prin mina asa ceva. Daca da, motorul este servo sau brush-less servo? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum