Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

protectie becuri?

avyrez

Postări Recomandate

• Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kytan666

4

• avyrez

3

• Ovidanie

1

• BRANCA

1

Top autori în acest subiect

ce intelegi prin scapari de tensiune? clasica problema cu becuri care se ard des ? intai asigurat-e ca intrerupatoarele si duliile sunt de calitate din amintiri imi aduc aminte de o schema care decupla reteau cu un releu daca tensiunea depasea cat vroiai tu , altceva nu stiu

Link spre comentariu

Sau doua becuri 220V legate in serie.Asa am procedet eu cu iluminatul pe holuri si sincer nu stiu cind am schimbat ultima oara becurile.Am inseriat becuri de 100W si lumineaza aproximativ ca unul de 60W.

Link spre comentariu

nu mai stiu schema exact , dar principiul e ca pui o dioda 1N4007 si inseriezi dupa ea diode zener pana obtii 220v (valoare sumata zeneruri) si si comanzi un releu , si cand tensiunea depaseste valoare zenerului total cupleaza releul , prin contactele releului treci alimentarea la ce ai nevoie , schema e intr-un caleidoscop electronic vechi, doar cand ajung pe acasa am sa ma uit exact la schema (daca mai gasesc cartea)

Link spre comentariu

Kytan666 parerea mea e ca nu e bine, va sta mai mult cu becurile stinse decat aprinse.

In primul rand tensiunea la priza mai rar gasesti 220V, de obicei sta pe la 235V iar uneori trece bine chiar de 250V (masurat in zona in care stau eu), in al doilea rand sa nu uitam ca acei 220V sun valoarea efectiva, iar varfurile sinusoidei urca pana la 315V(asta pentru 220V alternativ), deci cu acle montaj i-ar stinge becurile de fiecare data cand sinusoida trece de 220V

Poate ar merge daca alimentarea (aprinderea) becurilor s-ar face treptat si nu brusc, deoarece in majoritatea cazurilor becurile se ard atunci cand le aprinzi din cauza socului, ceea ce s-ar putea realiza cu un tranzistor pe a carui baza se pune un condensator la masa, si bine inteles o rezistenta de limitare, astfel pana ce nu se incarca condensatorul tranzistorul nu se deschide brusc.

Asta e parerea mea. Daca gresesc corectati-ma!

Link spre comentariu

Tranzistorul lucreaza in curent continuu asa ca trebuie si o punte redresoare.Apoi trebuie de calculata puterea disipata de tranzistor in timpul regimului tranzitoriu.Oricum trebuie radiator.Mai simplu este un regulator cu triac cum sunt cele din comert.

Link spre comentariu

oricum , intr-un final nu rezolvi nimic , daca ai zis ca instalatia e veche nu faci nik , m-am confruntat cu aceeasi problema acasa, casa fiind veche si instalatia de pe vremea lu bunica .. si am inceput sa schimb duliile la becuri cu dulii bune ceramice , intrerupatoarele ... am refacut legaturile in doze prin pereti , rand pe rand , decuplam curentu in casa mai schimbam cate ceva ... si in o sapt si ceva am rezolvat , altfel nu ai cum , sunt contacte inperfecte , care duc la arcuri electrice minuscule(stateam si ma distram cu bazaie dulia) pe la contacte si legaturi care iti omoara becurile, la mine la lustra din cam n-am avut bec sa tina mai mult de 1 sapt, si bubuiau urat tare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări