Vizitator d_ema Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Am o problema ciudata:Am un cuptor Bosch HBA63B250 din octombrie 2011 si, pentru a treia oara, ma confrunt cu aceeasi problema:Desi cuptorul este in stand-by, se produce un scurtcircuit care duce la oprirea curentului electric (sare siguranta pe tot apartamentul, nu cea corespunzatoare prizei in care se afla aparatul). Motivul: cablul de alimentare se prajeste chiar la intrarea in cuptor.Orice alt aparat electrocasnic functioneaza perfect in respectiva priza.Prima astfel de problema a avut loc in noiembrie , insa la sosirea service-ului autorizat, aparatul a functionat normal la introducerea in priza si nu s-a putut diagnostica niciun fel de defectiune. Problema s-a repetat in ianuarie, de data aceasta s-a identificat problema la cablul de alimentare, care a fost inlocuit (si s-a inlocuit si dispozitivul interior de alimentare, cel care face conexiunea cu cablul).Acum s-a intamplat din nou, si iar e vorba de cablul de alimentare. Cei de la service l-au comandat si mi-l vor inlocui, din nou, in curand, insa asta nu cred ca rezolva problema de fond. Au spus ca la urmatoarea vizita imi vor verifica si sigurantele, poate vor masura si curentii in priza, habar n-am ce altceva...Problema, probabil, e la unul dintre cei 3 actori implicati:- priza- cablul- cuptorulDar, daca priza ar avea o problema, nu ar fi trebuit sa pateasca pana acum ceva si masina de spalat vase, care se alimenteaza tot de acolo? Daca ar fi cablurile de alimentare, nu s-ar fi prajit pana acum si cel de la masina de spalat vase de care am vorbit (tot Bosch - asa ca probabiul are acelasi tip de cablu)? Plus ca oamenii de la service si cei de la Bosch mi-au zis ca nu au mai auzit de o astfel de problema, asa ca probabilitatea ca fix la mine sa nimereasca 2 cabluri defecte la rand e infinitezimala.Ma rog, diferenta dintre cuptor si masina de spalat ar fi afisajul electronic, care la cuptor functioneaza tot timpul. Repet, de fiecare data cablul a crapat cand cuptorul era in stand-by, deci consuma foarte putin (probabil topirea incepuse mai demult, insa abia atunci s-a produs impuscarea). Nu inteleg ce ar putea duce la prajirea lui.Aveti vreo idee ce ar trebui cercetat mai amanuntit, unde ar trebui cautata cauza? In ce conditii ar putea fi, totusi, o problema cu priza?Multumesc. Link spre comentariu
dumitru_a Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Prajirea cablului se manifesta prin scurt circuit intre fire sau intreruperea acestuia ? Link spre comentariu
Vizitator d_ema Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 scurt intre fire, in zona mufei care intra in cuptor, asa mi-au dat de inteles cei care au venit de la service si au masurat. Link spre comentariu
q_acdc Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 scurt intre fire, in zona mufei care intra in cuptor, asa mi-au dat de inteles cei care au venit de la service si au masurat.O poza cu pricina? Link spre comentariu
Vizitator d_ema Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 din pacate, nu :-(, iar cablul l-au luat cei de la service. oricum, nu cred ca s-ar fi vazut prea multe, nu mi-aduc aminte sa fi fost urme prea vizibile intre cele trei mufe (prima data era putin plastic innegrit). insa masurarea intre cei trei "papuci" a relevat scurtul. imi pare rau ca nu stiu sa dau mai multe detalii. Link spre comentariu
Vizitator d_ema Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 dar, daca ar fi fost vorba de o supratensiune (o data la nu-stiu-cat timp...) pe acel circuit - care e separat, si are o singura priza in care sta cuptorul, masina de spalat vase si plita pe gaz (pentru aprindere prin scanteie) - efectele ar fi fost mai mari decat un singur cablu? este posibil asa ceva? in ce conditii? (ex: un vecin face cine-stie-ce magarie, chiar nu pot sa-mi imaginez) Link spre comentariu
EFTIMIE Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Daca ai vecin bun si priceput scoate nulul de la trifazic si se intampla niste nenorociri. Link spre comentariu
Vizitator d_ema Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 insa cred ca intr-un astfel de caz s-ar intampla niste nenorociri mai "generalizate", nu? n-ar fi trebuit sa-mi arda si televizorul, de exemplu, sau orice alt aparat in stand-by ori in plina functionare (ca frigiderul, de exemplu)? adica sa-mi cada fix doar acelasi cablu o data la 2 luni pare cam putin probabil sa fie, totusi, vina vreunui vecin cu veleitati de dorel, nu? (ma, rog, probabil ca probabil, dar este posibil?) Link spre comentariu
Stefan Postat Aprilie 4, 2012 Partajează Postat Aprilie 4, 2012 nu cred ca are legatura cu ce "vine" de la retea, sigur se ardeau componente electronice sau sigurantele din aparatele electrocasnice (nu cablurile) . Cablul ala daca e de buna calitate nu are cum sa se "strapunga" fix unde intra in aparat, poate doar daca exista un viciu de proiectare la cablu sau la sistemul de prindere. Link spre comentariu
blazeu Postat Aprilie 18, 2012 Partajează Postat Aprilie 18, 2012 Cuptorul e un consumator de putere mare = curent mare. Cablul e probabil destul de bine dimensionat, insa punctul "sensibil" se afla la contactul intre conductor si piesa de cuplaj, sau intre piesele de cuplaj ale acelei mufe (inteleg din text ca nu e vorba de o priza standard la intrarea in cuptor).In primul caz e posibila fie o oarecare oxidare initiala a conductorului (sau chiar conductoarelor), sau oxidare produsa de incalzire, ca urmare a strangerii insuficiente. Intre piesele de cuplaj, adesea presiunea partii "mama" pe cea "tata" e slaba, rezultand suprafata de contact mica => incalzire => oxidare => incalzire si mai puternica => arderea izolatiei, carbonizare, scurtcircuit fie prin topire si atingerea conductorilor, fie prin carbonizare materialul izolator devine conductor.Oarecum bizar e ca spuneti ca s-a intamplat in stand-by, cand curentul e mic; nu cumva era destul de la scurt timp dupa functionarea cuptorului?Din pacate, nu mai exista marci de calitate, chiar daca ati platit mai mult pe "brand", si nemtii au "relocat" prin Asia sau Turcia productia (ca e mai ieftin!), si TOTI produc bunuri "de consum", care sunt facute sa crape cat mai repede dupa expirarea garantiei... si sa cumparati altele, ca doar sunt atat de ieftine! Si astea noi au atatea "perfectionari", "optiuni" si in general "noutati" (de care, nu stiu de ce, eu nu prea am nevoie, da' nu mai e "trendy" ca un telefon sa fie doar telefon, fara ecran de televizor, mate de calculator si o droaie de alte fleacuri (costisitoare, desi pentru mine perfect INUTILE!)...Pofta buna la papica electrocutata!PS Chestiile cu supratensiunile din retea sau de la vecinu' sunt aburelile standard ale personalului de service, ca doar n-o sa spuna ca scula lor e de kko. La supratensiuni va crapau alte aparate mai sensibile (tv, cum bine ati presupus, chiar sau mai ales in stand-by, dar si becuri (ati vazut cum fac daca vreun "istet" va trimite in locul tensiunii dintre o faza si nul, tensiunea dintre doua faze? E ca-n filmele americane, parca aveti blitz in loc de lustra!)).! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum