Vizitator cosminnci1 Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 doresc sa fac un comutator cu un tranzistor pt a activa sau dezactiva iesirea unui 74hc595am atasat schema, inca nu e finala.care trebuie sa fie valorile rezistentelor pt a obtine la iesire +5v cand la intrare se aplica 3,3vprobabil ar merge cu o rezistenta de 10k la r2, dar as vrea sa stiu o schema corecta si calculul corect al valorilor.multumesc, Cosmin Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 3,3v de la intrare reprezinta 1 logic,caz in care 0v reprezinta 0 logic?adica vrei sa faci o interfatare intre circuite alimentate cu 3,3v si unele alimentate cu 5v? Link spre comentariu
Vizitator cosminnci1 Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 Da are si acest rol, dar mai exact 3,3v e 1 logic de la microcontroller si comanda partea de activare a 74hc595 care vreau sa fie la 5v. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 intrebarea mea avea un rost pt ca am intuit cam ce vreidaca 3,3v considerat 1 logic deschide tranz PNP rezultand 1 logic in colector cu atat mai mult 0v va deschide acelasi tranzrezulta deci ca si pt 1 si pt 0 la iesire am 1 logicai nevoie de alta schema si m-as bucura sa o gandesti singur;esti la granita analogic/logic Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 Salut, In primul rand ca nu trebuie pus tranzistor asa cum e in schema pentru ca inverseaza. 0 devine 1 si reciproc. Oricum ai mai avea nevoie de o rezistenta intre B si E. Asa cum este, tranzistorul nu se poate bloca si vei avea in permanenta 1 la iesire. In al doilea rand, nu trebuie pus nimic. Poti baga 3.3V in circuitul de 5V ptr simplul motiv ca 74HC595 are nevoie de minim 3.15V ca sa-l interpreteze ca 1 logic daca e alimentat la 4.5V. Valoarea tipica este de 2.4V pentru 1 logic, deci cred ca esti acoperit. Citeste pagina 7 din foaia de catalog http://www.nxp.com/documents/data_sheet/74HC_HCT595.pdf Daca ai neaparata nevoie de deplasare de nivel, inspira-te de la pagina 10 a acestei note de aplicatie: http://ics.nxp.com/support/documents/in ... n97055.pdf Vei avea nevoie de 2 mosfeturi de semnal mic. Bafta! Cirip Link spre comentariu
Vizitator cosminnci1 Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 multumesc de sfaturi, da daca ma gandesc mai bine nu e nevoie de tranzistor,cred ca am fost prea precaut, cand l-am adaugat in schema. Intradevar se poate comanda si din 3.3v si e suficient.multumesc.cu stima,Cosmin Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum