Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul rezistente pt tranzistor in comutatie

Vizitator cosminnci1

Postări Recomandate

Vizitator cosminnci1

doresc sa fac un comutator cu un tranzistor pt a activa sau dezactiva iesirea unui 74hc595am atasat schema, inca nu e finala.post-4993-139829412804_thumb.pngcare trebuie sa fie valorile rezistentelor pt a obtine la iesire +5v cand la intrare se aplica 3,3vprobabil ar merge cu o rezistenta de 10k la r2, dar as vrea sa stiu o schema corecta si calculul corect al valorilor.multumesc, Cosmin

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

3,3v de la intrare reprezinta 1 logic,caz in care 0v reprezinta 0 logic?adica vrei sa faci o interfatare intre circuite alimentate cu 3,3v si unele alimentate cu 5v?

Link spre comentariu

intrebarea mea avea un rost pt ca am intuit cam ce vreidaca 3,3v considerat 1 logic deschide tranz PNP rezultand 1 logic in colector cu atat mai mult 0v va deschide acelasi tranzrezulta deci ca si pt 1 si pt 0 la iesire am 1 logicai nevoie de alta schema si m-as bucura sa o gandesti singur;esti la granita analogic/logic

Link spre comentariu

Salut,

In primul rand ca nu trebuie pus tranzistor asa cum e in schema pentru ca inverseaza. 0 devine 1 si reciproc. Oricum ai mai avea nevoie de o rezistenta intre B si E. Asa cum este, tranzistorul nu se poate bloca si vei avea in permanenta 1 la iesire.

In al doilea rand, nu trebuie pus nimic. Poti baga 3.3V in circuitul de 5V ptr simplul motiv ca 74HC595 are nevoie de minim 3.15V ca sa-l interpreteze ca 1 logic daca e alimentat la 4.5V. Valoarea tipica este de 2.4V pentru 1 logic, deci cred ca esti acoperit. Citeste pagina 7 din foaia de catalog http://www.nxp.com/documents/data_sheet/74HC_HCT595.pdf

Daca ai neaparata nevoie de deplasare de nivel, inspira-te de la pagina 10 a acestei note de aplicatie: http://ics.nxp.com/support/documents/in ... n97055.pdf Vei avea nevoie de 2 mosfeturi de semnal mic.

Bafta!

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator cosminnci1

multumesc de sfaturi, da daca ma gandesc mai bine nu e nevoie de tranzistor,cred ca am fost prea precaut, cand l-am adaugat in schema. Intradevar se poate comanda si din 3.3v si e suficient.multumesc.cu stima,Cosmin

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări