Vizitator advanced Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 Salutare,Sunt nou pe acest forum,si am venit cu o mica problema.Vreau sa imi fac un stop cu leduri pentru masina.Problema este ca nu stiu absolut nimic despre legarea ledurilor in serie/paralel. Nu stiu absolut nimic despre acest subiect.Am atasat o poza cum am vazut undeva astfel de stop. Va multumesc Link spre comentariu
iod2 Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 cauta pe forum ca sa discutat o gramda despre legarea ledurilor,,,,,, Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 http://led.linear1.org/led.wiz Link spre comentariu
Vizitator advanced Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 nu prea am gasit ceva concret. ma gandeam k ma poate ajuta cineva... Link spre comentariu
K1nderu Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 Ce nu e concret? pai in linkul domului Dr.L puneti voltii de la baterie adica 12,ce voltaj va avea fiecare bec depinde de culoarea aleasa,intensitatea si cate becuri vreti sa puneti si va da si schema daca nu incercati nu o sa reusiti! Link spre comentariu
Vizitator advanced Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 ok. ledurile care vreau sa le cumpar au tensiunea de alimentare de 3.3vsi 3.6v (maxim ).eu le voi lega la bateria de la masina , unde tensiunea este de 12v.ma lamuriti ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 Da. Cate 3 in serie + o rezistenta,tot in serie.Grupurile astfel obtinute se pun in paralel si se alimenteazaSe ia tensiunea masinii de 14V si tensiunea unui led de 3,3V. Apoi mai trebuie sa stim curentul prin led,dar un 10mA cred c-ar fi deajunsRezulta: 14-(3*3.3)=4,1V diferenta cazuta pe rezistentaR=U/I => R=4,1/0.01A = 410 ohmiIn magazine gasim rezistente de 380 si de 470 de ohmi. Cu 380 lumineaza mai tare,cu 470 mai slab. Atentie,fiind multe leduri,daca le dai curent mare,vor lumina chiar prea tare si vor deranja in spateLamurit? Link spre comentariu
Vizitator advanced Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 Excelent raspuns.Multumesc mult. ma apuc de treaba.Apreciez rabdarea acordata.Am sa revin cu poze dupa terminarea "proiectului".O seara buna. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 OFF Topic : Daca tot iti faci stopuri cu LEDuri, nu te chinui sa mai pui LED-uri pentru semnalizare...ALT OFF Topic : Aseara, intre Policolor si Dristor decat o Dacia Break am vazut sa semnalizeze. Link spre comentariu
Vizitator advanced Postat Aprilie 3, 2012 Partajează Postat Aprilie 3, 2012 inca nu ma apuc de stopurile cu semnalizare.acum incerc sa fac cel de-al III-lea stop,cel de la luneta. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Incearca sa-l faci destul de vizibil ,de e si puternic (orbitor) ,o sa-ti creasca prima de asigurare (din cauza tamponarilor). Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 ok. ledurile care vreau sa le cumpar au tensiunea de alimentare de 3.3vsi 3.6v (maxim )Asta e tensiune pentru leduri albastre sau albe. Culori nu prea potrivite pentru stop. Link spre comentariu
Vizitator advanced Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 ma gandeam sa folosesc acest tip de leduri. http://www.zexstar.com/product_info.php?info=p66_LED-5mm-Zexstar-10000mcd--20--176--Rosu.html imi puteti spune in cateva cuvinte cum se leaga tipul asta de led ? http://www.zexstar.com/product_info.php?info=p497_LED-Nichia-Superluminos-SuperFlux-Rosu-6-8lm-100--176--50mA-NSPRR70ASS.html Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 6, 2012 Partajează Postat Aprilie 6, 2012 Primul tip sunt leduri rosii cu rezistenta de limitare a curentului pt. 12V incorporata. Le legi pe toate in paralel la 12V. Tensiunea este folosita ineficient, pentru ca din 12V ledul rosu foloseste numai 2V, iar restul de 12-2=10V se pierde pe rezistenta. Au directivitate pronuntata (unghi de 36 grade) deci nu prea vor fi vizibile privite din lateral. Curentul maxim este 20mA (recomandabil la jumatate), dar nu ai control asupra lui pentru ca este stabilit de fabricant prin rezistenta incorporata.Al doilea tip sunt leduri albe, fara rezistenta, cu unghi larg (100 grade). Tensiunea pe led va fi in jur de 3V. Le poti lega cum a zis @Dr.L mai sus, cate 3 in serie cu o rezistenta, apoi grupurile de acest tip in paralel la 12V. Cand calculezi rezistenta tii seama de faptul ca acest tip suporta maxim 70 mA (mai sigur la jumatate = 35 mA). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum