Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Compatibilitate electromagnetica, PSoC5, ARM CortexM3

Vizitator Adrianx

Postări Recomandate

Vizitator Adrianx

Salut,

am facut un PCB pe care am pus un PSoC5 (de la cypress), mai exact CY8C5566AXI-061. Am reusit sa il programez, am scris pe el un simplu program care incrementeaza o variabila si o afiseaza pe LCD.

Programul merge corect, problema apare cand pun langa microcontroller un pistol de lipit vechi(ceva de genul http://goo.gl/6ujlt), si apas repetat butonul pistolului de lipit. In felul acesta "simulez" o sursa de EMI (interferente electromagnetice) care imi face procesorul sa mearga aiurea. Adica incrementeza cu 10 variabila sau schimba pozitia textului, sau se blocheaza, sau afiseaza alte caractere.

Pistolul de lipit il asez langa microcontroller la ~ 1-2 cm.

Ma intreb daca microcontrollerul se poate folosi in mediul industrial, si is curios daca cineva l-a folosit in asemnea conditii.

Am incercat sa ecranez doar cipul (nu toata placa) cu o folie subtire de metal legata la masa, fara vreun efect.

Ce se poate face ca sa il fac mai imun la EMI?

Acelasi experiment l-am incercat si pe placa lor de dezvoltare CY8CKIT-001, cu microcontrollerele CY8C5568AXI-060(PSoC5, cu ARM CortexM3) si CY8C38 (PSoC3 cu 8051) care vin impreuna cu placa, si am obtinut aceleasi rezultate. Si placa facuta de ei sa aiba probleme de design?

Intrebarea asta am pus-o si pe forumul de la cypress http://www.cypress.com/?app=forum&id=2233&rID=60780&message=posted, nu am primit solutii care sa imi faca placa mai imuna la EMI.

Ziceau doar sa folosesc circuite snubber (astea se flosesc pe partea de forta, daca sunt sarcini inductive pentru a elimina varfurile de tensiune si totodata reduc generarea de EMI) http://en.wikipedia.org/wiki/Snubber. Dar eu am de-a face doar cu partea de logica si control. Mai multe detalii gasiti in linkul dat mai sus.

Multumesc anticipat. :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

1

• marius2006

1

• godFather89

1

Ca sa minimizezi interferentele electromagnetice, ar trebui sa ai cel putin un groundplane.Ecranarea doar a microcontrollerului nu ajuta cu mult, deoarece nu ecranezi si traseele care ajung la acesta, care se comporta ca niste "antene". Ar trebui sa ecranezi toata placa, sau macar acele trasee care ajung la microcontroller (cu o cutie de fier de tipul celor utilizate la selectoarele de canale in TV).Evident ca la situatii extreme nu se ajunge in practica. Este suficient sa pui placa ta intr-o cutie de plastic destul de mare astfel incat nimeni sa nu se poata apropia cu un pistol de lipit la mai mult de 30cm.Probabil ca daca ai avea 2 controllere care lucreaza in paralel, sau macar 2 "thread-uri" in programul tau, ai putea sa faci anumite verificari incrucisate pentru a controla aparitia unor erori datorate interferentelor electromagnetice.Nu cunosc nivelul de intensitate a campului magnetic extern care poate crea interferente, acceptat pentru certificari, dar cred ca difera de la o aplicatie la alta (domeniu medical....).

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

problema de genul am la un tv. LG lcd care este in aceasi priza cu pistolul de lipit, uneori se produce scanteie la apasarea butonului pistoluli de lipit iar tv-ul pierde semnalul si isi revine, daca mai apas pe buton la pistolul de lipit imi arata pe ecran "Lipsa semnal". Pana nu scot tv-ul din priza nu mai merge nici un canal. Precizez ca il folosesc pe digital, nu pe analogic, poate daca era pe analogic isi revenea... De asemenea daca pun un contactor in priza la fel face tv-ul... Problema s-a rezolvat folosit un filtru LC de la un monitor vechi. Filtrul l-am atasat pe priza unde e conectat tv-ul. Incearca un filtru LC chiar doua filtre sau pune letconul in alta priza mai distantata fata de cea a microcontrolerului. Probeaza o sursa liniara cu un stabilizator pt. tensiunea microcontrolerului si vezi cum sta treaba. Solutia 1, utilizeaza filtre lc, solutia 2 foloseste o sursa liniara cu traf filtraj si stabilizator. Spor la treaba!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator cosminnci1

am si eu o problema similara cu un maple stm32f103 eu am un releu pe 5v comandat cu tranzistor si dioda peste, care comanda un solenoid de 220Vsi un buton care e conectat pe intrerupere.la mine cand se declanseaza releul imi declanseaza si intreruperea, fara sa apas butonulmarius2006 ziceai de un filtru lc de la monitor, poti descrie mai exact ce contine ce valori.eu tind sa cred ca e din sursa de alimentare, ca ar primi zgomot de la releu.sursa de alimentare e un traf de 15v cond de filtrare 7812 si 7805 am incercat sa il pun si pe baterie, asta pare ca ar ajuta.Cosmin,

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări