Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop eOscope

ciocead4

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

deschid acest thread pentru a anunta lansarea unui proiect de osciloscop realizat de mine impreuna cu un bun prieten:

http://www.mindbend.ro/eoscope/eoscope_ro.htm

sau varianta in engleza

http://www.mindbend.ro/eoscope/eoscope_en.htm

Am urmarit de ceva vreme acest forum si am constatat interesul multora pentru astfel de dispozitive, ca urmare voi folosi acest nou thread pentru a raspunde intrebarilor voastre legate de subiect.

Iata cateva detalii de culise ale proiectului: proiectul a fost inceput cu aproximativ 1 an in urma si la realizarea lui am colaborat 2 oameni in timpul nostru liber (care este foarte limitat). Au fost realizate cateva variante de PCB (aceasta este patra) pana la obtinerea unor rezultate bune in ceea ce priveste zgomotul si functionalitatea circuitului. Osciloscopul este realizat in 2 exemplare, ambele functionale, dupa cum vedeti si in pozele de pe site. Mai mult, LCD-urile au fost diferite, dar sunt ambele combatibile cu controller-ul grafic HD61830B.

Design-ul proiectului este distribuit gratuit pe site-ul mentionat si noi (autorii) vom incerca sa raspundem intrebarilor, sugestiilor, corectiilor voastre in limita timpului nostru liber.

Daniel

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ciocead4

5

• dandumit

5

• pavcostel

5

• pisoiu

2

Top autori în acest subiect

Frumoasa realizare, eleganta, felicitari!Cateva intrebari: componentele cheie sunt procurabile de la autori contra cost? Eventual pcb? Exista posibilitatea de a adauga circuite de intrare pentru trepte de tensiune, sau intrari AC? Este in proiect dezvoltarea lui?Cu stima,Costel

Link spre comentariu

Frumoasa realizare, eleganta, felicitari!Cateva intrebari: componentele cheie sunt procurabile de la autori contra cost? Eventual pcb? Exista posibilitatea de a adauga circuite de intrare pentru trepte de tensiune, sau intrari AC? Este in proiect dezvoltarea lui?Cu stima,Costel

Multumim pentru aprecieri. Componentele le-am procurat de la ecas si RS, dar LCD-urile sunt "recuperate". Cred totusi ca se mai pot gasi astfel de LCD-uri si la furnizorii din tara, insa nu ma astept ca pretul sa fie sub 50EUR/buc. Circuitul de intrare este intr-adevar spartan, pentru ca nu am avut acces la VGA sau PGA-uri in Romania (Analog Devices are cateva circuite remarcabile), dar am publicat proiectul in varianta actuala pentru a primi feedback de la voi in speranta imbunatatirii proiectului.Bineinteles ca proiectul este intr-o faza de dezvoltare, totul depinde de gradul de interes al comunitatii electronistilor...PCB contra cost...hmm... nu ne-am gandit, putem realiza usor astfel de PCB-uri asa cum vedeti pe site, poate chiar sa realizam un set de PCB-uri la unul dintre producatorii comerciali... ramane sa ne mai gandim.Daniel
Link spre comentariu

LCD de acest tip am , si chiar ma chinuiam sa-i gasesc o intrebuintare! Intreb de PCB si componentele scrise (Atmel si Xilinx), deoarece eu incerc sa pricep ce fac cei de la Microchip, si nu mereu reusesc... :smt005 . Xilinx-uri am mai lucrat, dar nu am unde sa-i scriu firmware.Ideea era sa se poata adapta ca un handheld, eventual cu un etaj de alimentare modificat, si o optiune de al doilea canal. Cred ca ar fi interesati mai multi...Poate o puneti de un kit, pcb = componente, fara LCD si sursa, cine stie?Cu stima,Costel

Link spre comentariu

Excelenta realizare si mai ales prezentare. As avea cateva recomandari:1. Majoritatea osciloscoapelor au impedanta de intrare de 1Mohm, acesta are 10K. Unele circuite (de ex. circuitele oscilante ale surselor in comutatie) vor fi serios afectate daca pui sonda 1:1 pe ele cu impedanta de 10K.2. Daca pe intrare pui din greseala o tensiune mai mare de +5V sau mai mica de -5V, ori daca te descarci electrostatic in intrare (atentie, descarcarile electrostatice sub 3500V nu sunt sesizate ca si soc !!), adio intrare. Recomand o rezistenta de cateva zeci de ohmi in serie, si dupa ea doua diode conectate inspre + si - 5V. 3. Impedanta de intrare al OPA2652 e si ea destul de mica, recomand instalarea in fata lui al unui operational cu jfet la intrare, in configuratie repetor.4. S-ar putea sa ai situatii in care pe iesirea operationalului sa ai tensiune negativa, si in conditiile astea s-ar putea sa se supere convertorul pe tine. O dioda de limitare ar fi buna./pisoiu

Link spre comentariu

Un proiect interesant!Din pacate,pe linga "bubele" raportate de Pisoiu,pot sa va informez ca LCD-ul a cam disparut de pe piata,adica se va putea gasi greu!Ar trebui rescris AVR-ul pt ceva mai uzual,gen SED... Nu sint expert in proiectare,dar o sa incerc sa popularizez schema pe alte saituri de electro,pe unde circul si poate iese ceva!

Link spre comentariu

OK am revenit,@pisoiu,Sunt perfect de acord cu remarcile tale. Cand am publicat proiectul eram perfect constienti de limitarile circuitului de intrare, dar alternativa era sa-l amanam la nesfarsit pana cand putem accesa niste componente potrivite pentru astfel de circuit. Ma gandesc aici la niste circuite amplificatoare operationale cu JFET la intrare (OPA656 cred ca ar fi potrivite), VGA-uri (AD8330 sau similare), niste amplificatoare diferentiale (AD8138) pentru simplificarea cuplajului la ADC, etc.Totusi, si in varianta prezentata, osciloscopul este util pentru domentiul digital (foarte des intalnit) si pentru analogic de joasa impedanta. In viitor vom imbunatati circuitul de intrare pentru al aduce la standard-ul "1Mohm".Dupa cum vedeti circuitul de intrare este separat de restul circuitului, deci oricand se poate inlocui/reproiecta/imbunatatii fara a cauza multe probleme circuitului de achizite ADC si digital (uC +LCD).@BRANCALCD-urile noastre au fost "recuperate", deci intr-adevar sunt vechi. Dar pentru acest tip de proiect se pot adapta orice LCD-uri care au o rezolutie apropiata de 240x128 si care au un controler grafic (nu neaparat HD61830B). Tot ce trebuie pentru adaptarea unui nou LCD este rescrierea unor primitive de acces la LCD lucru usor realizabil avand in vedere ca software-ul a fost scris in C. Daca intalniti astfel de afisoare LCD pe la furnizorii actuali, la preturi care sa nu echivaleze cu al unor monitoare TFT pentru PC, va rog sa postati aici part number-ul si furnizorul, astfel incat sa extindem aria posibilelor afisoare pentru acest proiect.

Link spre comentariu

Ciocead4, OPA656 e bun, il gasesti la uk.farnell.com, prin comet. E prea bun, sa fiu sincer, sa folosesti un opamp cu banda de 500Mhz pentru o analogica de 20MHz. Poate gasesti ceva mai slab (si implicit mai ieftin). Intr-adevar, imbunatatiri functionale se pot face incontinuu, insa ma refeream mai mult la protectii, ar fi pacat sa arzi fie operationalul fie convertorul, din cauza unor diode BAV 99 sau 1N4148 care se gasesc pe toate gardurile, la bani marunti./pisoiu

Link spre comentariu

Acum, ca tot am inceput discutia...Pisoiu are cumva dreptate. Dupa parerea mea, ar creste mult utilitatea daca s-ar face modulul de intrare cu un J-fet ordinar,la 1MOhm/10pF, dar in dublu exemplar. Adica, cu doua canale, urmand ca ele sa fie multiplexate la afisare. Nu stiu daca iese ceva la numarul de sample actual, dar spun si eu ce mi-ar fi util la un handheld de genul asta. Fata de site-ul francezului, foloseste un LCD mai bun, si pe care-l am prin dulap. In schimb francezul foloseste PIC si componente mai uzuale. Cand va aparea o versiune kit, contati pe mine...Cu stima,Costel

Link spre comentariu

Felicitari !Este foarte important ca l-ati terminat ! (chiar daca mai este loc de imbunatatiri - asta este doar un detaliu). De mult imi doresc sa construiesc un osciloscop si am strans o serie mare de link-uri de acest fel. Cred ca am sa-l construiesc si eu insa nu cred ca am de unde sa fac rost de un astfel de lcd. Cele mai ieftine pe care le stiu eu sunt la Comet. Aveti cumva in plan sa modificati soft-ul si pentru acestea ?Daniel

Link spre comentariu

Felicitari !Cele mai ieftine pe care le stiu eu sunt la Comet. Aveti cumva in plan sa modificati soft-ul si pentru acestea ?Daniel

Nu stiu ce tip-uri de LCD-uri aduc cei de la Comet, dar daca vre-unul are rezolutie apropiata de 240x128 si un controller grafic on-board atunci foarte probabil ca-l putem adapta. Revin cu rugamintea, ca daca stiti un astfel de item si un furnizor care sa-l vanda, sa ne spuneti si vom putea investiga mai departe daca se poate pune la osciloscop. @pisoiuReferitor la protectii... o varianta ulterioara, cu imbunatatiri pe partea circuitului de intrare va contine cu siguranta si astfel de protectii, mai ales pentru ca nu sunt complicate si n-ar crea probleme de PCB. Cat priveste domeniul de frecvente de la intrarea unui posibil AO, as prefera sa fie un AO "modern" cu performante dovedite in alte proiecte si mai ales sa fie in productie pentru cel putin inca o perioada de timp. Ulterior, daca circuitul de esantionare (ADC) este imbunatatit, circuitul de intrare poate ramane la fel cu conditia ca banda de frecventa si zgomotul sa fie acceptabila.@pavcostelDoua canale sunt realizabile mai usor daca punem doua ADC-uri (pretul nu va creste foarte mult), avantajul fiind ca intr-un mod combinat (monocanal) cele 2 ADC-uri se pot "insuma" ca sample rate, rezultand un circuit cu rata de esantionare dubla. De ex: circuitul ADS831 merge pana la 80MSPS, deci doua ar putea teoretic sa mearga impreuna pentru un singur canal cu 160MSPS si cifra asta este deja atractiva pentru un produs "hobby". La o astfel de rata de esantionare eu zic ca gama frecventelor afisate s-ar putea extinde pana la 30MHz si astfel va raspund amandurora referitor la ideea alegerii unui nou circuit amplificator de intrare: un AO gen OPA656 ar avea suficiente "rezerve" pentru imbunatatiri ulterioare.Imbunatatirile viitoare vor depinde direct de gradul de interes al comunitatii electronistilor, iar topologia circuitului imbunatatit va tine cont si de preferintele utilizatorilor (este foarte important ca respectivele componente sa fie accesibile cat mai multor utilizatori, atat din tara cat si din strainatate).Ca sa inchei intr-o nota mai optimista, mai adaug un amanunt "spicy": inainte ca circuitul PCB sa fi fost definitivat am facut si un model 3D al placii :). Ramane sa-mi spuneti voi daca a iesit cat de cat aproape de original :).
Link spre comentariu

Uite ce este in oferta comet (http://www.comet.srl.ro/main/index.html) :

LCD Graphic Modules

AG-240128 BFICW30 240x128 FSTN CCFL B/L GRAPH 64.615

AG-240128 GFICW30 240x128 FSTN CCFL B/L GRAPH 67.124

AG-320240 A1FICW54 320x240 FSTN CCFL B/L GRAPH 68.835

AG-320240 A1FICW-T54 320x240 FSTN CCFL B/L GRAPH, TSCR 89.173

(s-au cam decalat insa ultimul este pretul in usd fara tva)

Sunt cei mai ieftini pe care ii stiu eu de pe aici.

Site-ul producatorului de lcd-uri este http://www.ampire.com.tw/all_products.htm .

Mi se pare interesant ca nu este diferenta mare de pret intre 240128 si primul 320240.

Uite si paginile de catalog pentru display-uri poate te pot ajuta sa apreciezi daca se poate modifica firmware-ul usor.

Link spre comentariu

Uite mai bine la Syscom. NU e reclama, si rog sa fie ajustat daca e cazul. E doar o sursa existenta si mentionata ca atare!OPA650P Amplificator Operational de banda larga, consum redus, reactie U, DIP-8 6 11 OPA655P Amplificator Operational de banda larga, intrare FET, DIP-8 1 40 OPA658P Amplificator Operational de banda larga, consum redus, DIP-8 4 15.01 PGA103U Amplificator Instrumental Programabil, G=1/10/100, SO-8 25 30 PGA204AP Amplificator Instrumental Programabil, G=1/10/100/1000, DIP-16 5 40 PGA205AP Amplificator Instrumental Programabil, G=1/2/4/8, DIP-16 5 40 PGA207AP Amplificator Instrumental Programabil, G=1/2/5/10, DIP-16 0 40 OPA134PA Amplificator Operational audio, DIP-8 0 7.6 VCA610P Amplificator controlat in tensiune, de banda larga, DIP-8 7 30 VCA610U Amplificator controlat in tensiune, 50-8 1 56 INA122UA Amplif. Instr. de precizie, consum redus, alim. simpla, SO-8 10 16.01 Si astea: EA W128-6N2LED Afisaj LCD grafic, 128x64 1 117 EA DIP128-6N5LW Afisaj LCD grafic, 128x64, albastru, tip DIP 1 128 EA DIP128J-6N5LW Afisaj LCD grafic, 128x64, alb, tip DIP 2 155 EA DIP240B-7KLW Afisaj LCD grafic, 240x128, albastru, tip DIP 2 318 Apropo, in ce conditii se pot gasi Atmega, Xilinx si ADC-urile la voi? Evident, cele scrise, varianta doua canale...Cu stima,Costel

Link spre comentariu

Personal as construi aplicatia daca as putea achizitiona toate componentele. Din nefericire am inteles ca afisajul nu poate fi gasit.La comet un afisaj la fel sau cu rezolutie mai mare ar trebui sa fie in jur de 2,3 Mrol.Apropo, voi de unde ati recuperat afisoarele voastre ? Poate gasesc si eu asa ceva..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări