Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

controler solar

Vizitator bucovineanu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

6

• rinaldoparaipan

4

• vasy59

3

• aureliu67

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In principiu, prima sectiune, cea cu zennerul de 14,4V se refera la circuitul de oprire al incarcarii la atingerea tensiunii maxime de incarcare. Asta inseamna ca pentru acumulatori de 24V tensiunea de declansare va fi de 28,8V (zenner plus caderea de tensiune pe jonctiunea BE a tranzistorului si va fi nevoie de un zenner de 28V, eventual se construieste din mai multe diode zenner). Rezistenta de protectie va fi aleasa undeva in jur de 500ohm si are rol de protectie la supracurent a tranzistorului. Valoarea acesteia se tatoneaza si, daca se mareste, se face concomitent cu scaderea valorii zennerului cu 1V sau 2V pana la tensiunea corecta de declansare. Schema mentine tensiunea reglata in limita a 1V-2V. A doua schema foloseste histerezisul dat de dz1 pentru a decupla incarcarea la tensiunea reglata de dz1+dz2 si de a cupla incarcarea la caderea tensiunii pe acumulator sub valoarea lui dz2 (dz1=5V-4V si dz2=23V-24V, ambele adunate fac 28V). Asa ca prima varianta mentine tensiunea reglata la maximum iar a doua varianta realizeaza "ciclizarea" tensiunii, incarca pana la maximum reglat apoi opreste incarcarea pana la atingerea tensiunii minime reglate pe acumulatorAceleasi recomandari si pentru cealalta sectiune, de declansare la tensiune minima, notata cu "aclansare la 11V" care opreste consumatorul cand tensiunea pe acumulator a ajuns la 22V. Rezistenta in serie cu zennerul se alege undeva in jur de 390ohm, cu aceleasi recomandari ca mai sus.Cele doua reglaje se fac in functie de parametrii ceruti de acumulator si la circuitul de incarcare nu este o problema daca se scade tensiunea maxima, se reduce capacitatea dar se castiga un plus de siguranta pentru ca nu forteaza acumulatorul.Rezistenta de balast are rolul de a mentine o valoare cat mai apropiata de 24V, tensiunea de aclansare a releelor. Se poate face un mic artificiu si se folosesc relee de 12V alimentate fiecare printr-un stabilizator 7812, asa renuntandu-se la rezistenta de balast. Conditia este ca tensiunea maxima pe panou sa nu depaseasca 35V altfel se defecteaza stabilizatoarele 7812.O recomandare ar fi folosirea unor acumulatori de capacitate ceva mai mare, asa limitarea aparand doar in zilele insorite de vara.Aceasta schema fiind un concept, si gandita initial pentru un panou de 12V si 0,5A, nu este testata.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Pentru SUCEVEANU cu panoul de 24 V: Atentie am intalnit panouri solare care sunt formate din doua sectiuni de 12 V si in cutia de borne de pe spate se pot lega serie sau paralel,dupa dorinta.Poate ai noroc sa ai asa ceva si scapi de complicatii.

Link spre comentariu

Pentru SUCEVEANU ,am modificat panou cu 60 celule 240w, pt. 12v. Mai exact l-am impartit in doua ,intrerupind-ul la jumatate [am razuit folia de pe spate cu cutitul in dreptul benzii magistrale care leaga primele 30 de celule cu celelalte 30 de celule] dupa care cele doua jumatati le-am legat in paralel dublind intensitatea ,consider ca este cea mai buna si simpla metoda .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

As avea nevoie de o schema pentru incarcarea bateriilor  pentru 48v, pentru ca am gasit un invertor sinus pur 3500wati (UPS mare), testat cu o masina de spalat si a mers impecabil. In interiorul lui erau 8 baterii 12Ah (2x4) deci tensiunea de lucru ar fi 48-55 volti.

Sau ar trebui sa fie incarcate 2 a cate 2 la 24 v si un temporizator sa cupleze pe rand amble jumatati ale bateriilor legate in serie??

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Pai dvs ce vreti sa faceti?Sa incarcati bateriile de la retea(cobrare tensiune din 230V in 48V) si apoi sa o urcati din nou la 230V pentru masina de spalat?

Cu acumulatorii aia, masina nu o sa mearga mai mult de 10 min..

Nu am inteles exact rostul UPS-ului.

Link spre comentariu

UPS e pe post de invertor..

Testul cu masina de spalat a fost doar exemplu. Bateriile , conform topiculuiu, vor fi incarcate de la panourile solare. Apropo, masina de spalat  a functionat cu cele 8 baterii ale UPSului 30 min. Apoi cand trebuia sa centrifugheze nu a mai facut fata.

Deci sa uitam de UPS 

Ce ma intereseaza este cum incarc 4 acumulatori conectati in serie, care la randul lor alimenteaza un consumator (UPS). tensiunea panourilor va fi in jur de 55 volti (daca nu voi sparge peste 10 celule).

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Simplu, cu un charger solar dedicat, pentru 48V.

Dar atentie:doua stringuri in paralel de 4 baterii de 12Ah suporta un curent maxim de incarcare de 2,4A.

Cred ca panoul va debita mai mult, asa ca....alte baterii.

Link spre comentariu

Bateriile sigur vor fi altele  Panoul va fi de 480 w regim normal iar in gerim de concentrator cu oglinzi sper sa dublez sau sa triplez puterea. Avem aici baterii deep cicle 115Ah la 139 euro. Dar vreau sa fac teste cu baterii de masina care sa nu le descarc sub 11,5 volti.

Schema simpla nu exista la 48v?

Link spre comentariu

1.Instructiunile de folosire ale panourilor interzic folosirea concentratoarelor.

Concentrarea luminii pe panou poate provoca avarii panoului sau a întregului sistem fotovoltaic.

2.O simpla cautare cu Goagăl

solar charger 48v schematics

da o gramada de scheme.

De ex asta:

http://homemadecircuitsandschematics.blogspot.ro/2012/08/make-this-48v-automatic-battery-charger.html

Link spre comentariu

Pentru cine nu vrea sa cumpere un controller de incarcare, propun folosirea unor cipuri buck/boost, adica niste stabilizatoare in comutatie pentru care nu conteaza ca tensiunea de intrare e mai mica sau mai mare ca tensiunea de iesire. Cel mai usor de utilizat pentru cineva nefamiliarizat cu astfel de aplicatii (zic eu) ar fi LT1513 de la Linear Technology. Acesta e specializat in incarcarea acumulatoarelor, se regleaza curentul maxim si tensiunea maxima. Bobinele sunt extrem de usor de confectionat. Ce-i drept, trebuie citita (si inteleasa) din scoarta in scoarta foaia de catalog si nota de aplicatie de pe situl producatorului. In proiectare se aplica doar 2 formule: tensiunea maxima de incarcare si curentul maxim de incarcare.

Bineinteles, exista si cipuri mai puternice, de exemplu LT8490 cu curent maxim de incarcare 10A si LT4020 de 20A, dar mai complicat de utilizat si cu mai multe componente externe.

Ce frumos e cind panourile solare sau eoliana genereaza doar 6V iar tu incarci acumulatori de 12V, 24V sau 48V.

Astea sunt doar niste exemple, dar e bine de retinut principiul si randamentul.

Uite aici specificatiile generale, de unde puteti intra in Datasheet si in Application Note: http://www.linear.com/parametric/Buck%7CBoost_Battery_Chargers

Link spre comentariu

Sursa in comutatie,oricat de performanta e, nu e suficienta. Tensiunea pe panou, care functioneaza ca o sursa de curent constant, pentru maxim de putere, trebuie mentinuta la o anumita valoare. Cu asta se ocupa MPPT-ul. S-a discutat la Alimentatoare pe tema asta, s-a ajuns la o schema testata si functionala, cu componente uzuale. 

Link spre comentariu

Oricum nu ai putut citi asa repede documentatia ca sa iti dai seama ca aceste "surse un comutatie" pe care le-am pomenit fac implicit asta. (MPPT)

La LT4890 scrie chiar in titlu!!!

La altele citesti in text sau te prinzi din graficele din foaia de catalog...Oricum, am spus, e doar un exemplu. Sunt MULT mai bune ca toate schemele liniare care le gasesti cu Goagle, puse pe net de "Nea Caisa".

Primul care l-am dat ca exemplu (1513), asa cum am spus, e cea mai simpla varianta de felul asta, pentru amatori si sisteme mici (2A). Totusi functioneaza...mai bine ca un sistem liniar.

Nu lua in nume de rau ca am dat exemplul cu 6V. Poate ca fix acolo e MPPT-ul pentru un panou destinat sa incarce acumulatori de 12V in mod normal.

Pina nu demult, MPPT-ul se gasea doar deasupra tensiunii de incarcare a acumulatorilor. Acum se gaseste SI SUB! Sper ca ai prins ideea.

Link spre comentariu

Ai dreptate, aseara nu citisem specificatiile producatorului. LT4890 e proiectat pentru panouri, deci are si MPPT, restul insa n-am vazut sa faca asta. E drept ca m-am uitat in graba, poate mi-a scapat mie detaliul asta...

Problema e alta..Le-am cautat la tme si Farnell, curios sa vad preturi. Nu exista la niciunul, asa ca nu stiu de unde pot fi cumparate. Revenind la subiect, orice sursa in comutatie, poate fi modificata, relativ simplu, pentru MPPT. Folosesc pentru patru panouri de 30V/240W, o sursa cu PCF activ, modificata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări