Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Determinare poli magneti

th3-razor

Postări Recomandate

Salutare vreau sa determin si eu polii la niste magneti.Problema e ca nu am nici unu insemnat N S ca sa stiu ce si cum ... Cum pot afla polii ? Eventual daca poate cineva sa-mi explice la un difuzor cum sunt polii ca sa scot magnetul de la un difuzor si dupa sa aflu la ai mei...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• th3-razor

4

• leoncris

4

• stefan_k

3

• vfp_mihai

3

Top autori în acest subiect

Cauti o busola. Nu e musai sa fie state-of-the-art, cea mai simpla, banala si proasta isi va face treaba.Ea iti va indica exact nu doar care sunt polii, ci si unde sunt plasati acestia pe magnet.

Link spre comentariu

Mi-am adus aminte de clasa a 7-a ...

Un experiment simplu de la ora de fizica.

Pilitura de fier, pusa pe o foaie de hartie, sub hartie plasat magnetul (la o oarecare distanta de hartie).

Va rezulta un "desen" frumos cu liniile de camp, concentrate in jurul polilor.

Ceva de genul: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... et0873.png

Nu iti va zice care e sudul/nordul, dar iti va zice unde sunt polii.

La un magnet circular (toroidal), de obicei sudul va fi pe una din fete iar nordul pe cealalta.

Link spre comentariu

eu zic ca va complicati prea tare, pentru determinarea polului nord sau sud al unui magnet se procedeaza asa : se ia frumos in ac ceva mai lung 4 -5 cm , se infinge intrun dop de sticla pet se da la un capat cu magnetul,minim 1 minut, indiferent care pol al magnetului apoi se pune intro farfurie apa astfel incat sa pluteasca dopul, se indeparteaza de farfurie toate obiectele metalice, iar dopul se va roti usor cu acul pe directia nord sud , capatul de la ac din partea de nord(nordul geografic) va fi polul sud al acului apoi cu un magnet se apropie de ac, daca se atrage polul nord al busolei(cel care indica nordul geografic) de magnetul apropiat inseamana ca magnetul e cu polul nord la ac daca acul se va roti cu polul opus va fi polul sud al magnetului , daca se doreste doar verificarea liniilor de camp se foloseste pilitura de fier as cum a spus si stefanspor la treaba

Link spre comentariu

Pai doresc sa construiesc o mini-eoliana.Nu am pretentii foarte mari de la ea.Vreau sa inlocuiesc dintr-un alternator de dacie bobina excitanta cu magneti.Palele le voi face din pvc deoarece e doar un inceput cum am zis.Daca reusesc sa scot un 12 v si vreo 10 A e ceva.

Link spre comentariu

Pentru asta nu trebuie sa stii care e sudul si care e nordul, ci e suficient sa le pui alternativ, "X" si "Y". Totul e sa "nimeresti" polul cat mai bine, pentru asta iti sugerez sa incerci experimentul cu pilitura de fier de pe foaia de hartie. Vezi sa nu iti scape pilitura pe magnet, ca pe urma e greu de scapat de ea ...

Link spre comentariu

stiu ca este greu de scapat de pilitura de fier de pe un magnet :))) La garaj am construit dintrun magnet de difuzor record de 250w un cautator de metale.Adica ce tai cu flexu cade span,cuie,bucati de sarma ... le adun cu chestia aia :d(ca sa nu fac pana la masina) Ms de sfat creca o sa-i asez asa

Link spre comentariu

Cel mai simplu cu un magnet in forma de bara cilindrica, de cca. 5 cm lungime si 4-10mm grosime, se suspenda la mijloc cu o ata, si se va orienta singur dupa polii Pamantului. Capatul care se orienteaza in apropriere de nordul geografic este polul sud al magnetului(polii de semne contrare se atrag)-acest capat al magnetului se vopseste in rosu si poarta denumirea generica de pol nord(desi este sud, in fapt...)E o simpla conventie, polii pot fi numiti si Ion si Petre, tot aia e.

Link spre comentariu

Scrii pe un magnet, la un capat, N iar pe celalalt S. Apoi apropii, pe rand, ceilalti magneti cu capetele spre acel magnet insriptionat cu N (spre ex.), si daca se atrag se noteaza cu S iar daca se resping este N. Cred ca ai inteles. Succes.

Link spre comentariu

tensiunea cum cine o controleaza , :rade: vantul , cu cat mai mult vant cu atat mai bine , la eoliene in general se foloseste regulator in sunt deci daca tensiunea sare peste tensiunea de incarcare nui bai sa fie tensiune sa aiba cu ce incarca apoi cand bateria ajunge la tensiunea maxima de incarcare intervine regulatorul si sunteaza eoliana , deci ....deci pana la urma m-am elucidat pentru ce iti trebuie magnetii , sfatul meu e sa lasi alternatorul ca nu e construit pentu asemenea aplicatii , daca era pentru hidro era alta treaba , la eoliene viteza e variabila, alternatorului daca ii pui magnetii puternici gen neodinium nu-l mai poti invarti , daca pui magneti prea slabi nu ajungi la cei 10 A doriti , viteza de rotatie la alternatoare e destul de mare peste 1500 ture la minut , va trebui sigur sai modifici si bobinajul , .spor la treaba si sa ne tii la curent cu ceea ce faci

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări