mircang9 Postat Martie 31, 2012 Partajează Postat Martie 31, 2012 In datasheet apare: Storage temperature ......................... - 65°C to +150°CAmbient temperature with power applied (TA)................................. -40°C to +85°C (Industrial) 0°C to +70°C (Commercial)Ma refer in special la controllerul Ethernet ENC28J60 varianta SMD ( capsula SO ).Asta inseamna ca in momentul lipirii in varful de lipit al letconului ( statiei de lipit ) trebesa am maxim 150 grade celsius, nu ? Deci ar trebui sa reglez temperatura sub 150 grade celsius. Ce flux + fludor permite lipirea la temperaturi sub 150 grade celsius ?Se poate lipi si cu aer cald ? Din cate am inteles, cu aer cald doar se dezlipesc integratele SMD ( nu se lipesc ). Oare chiar asa sa fie ? Chiar nu se poate lipi cu aer cald ? De exemplu la ce-mi mai trebuie statie de lipit cu aer cald daca lipitura o fac doar culetconul de la o statie de lipit intrucat ma intereseaza sa folosesc doar la lipire ( confectionare de placi si NU depanare ) si nu si la depanare ( dezlipiri ) ????Ma refer aici la investitie. In loc de statie cu aer cald mai bine mi-as lua unletcon cu controlul temperaturii varfului de lipit de la 100 grade celsius in sus care estemai ieftin decat o statie cu aer cald.Ideea este ca daca s-ar putea face lipituri cu aer cald nu s-ar mai face contactcu pinii cipului si s-ar elimina din start problema campului electrostatic sau diferentei de potential ce ar putea apare intre varful letconului si piniicipului.Am mai observat ca costul letconului variaza in functie de calitatea varfuluicare nu se degradeaza in timp sau se degradeaza mai lent. Se poate lipi cu aer cald + flux + fludor la temperaturi sub 150 grade ?Ce rol are fluxul ?In datasheet la ENC28J60 apar doua game de temperaturi de lucru ( industrial si comercial ).Dati-mi un exemplu de codificari ( coduri ) pentru controllerul Ethernet ENC28J60pentru varianta comercial si industrial. Ma intereseaza industrial. In datasheetnu specifica coduri de diferentiere sau eu unu nu am observat. Iar in catalog la Comet arata doar tipul soclului ca diferentiere si nu si codificare pentru variantele de ENC28J60 industrial sau comercial.Presupun ca cipurile ENC28J60 vandute la Comet sunt variante comercialeadica lucreaza la temparaturi peste zero grade celsius, nu ? La felsi cu celelalte microcontrollere, nu ? Pana acum am tratat superficial problema asta considerand ca ceea ce vinde Comet adica majoritateaPIC-urilor sunt variante comerciale si lucreaza la temparaturi pestezero grade si nu peste - 40 grade celsius. Asa este ? Ca daca ar fi industriale s-ar vinde la preturi mai mari la Comet. Acum intrebarea care urmeaza: Comet se adreseaza hobistilor sau celor care fac montaje care sa lucreze peste zero grade celsius ? sinu pentru montaje industriale ?Ma gandesc ca pentru a lipi cu aer cald controllere SMD, pe placa cu cablajul imprimat mai exact pe padurile unde vin lipitipinii trebe aplicat mai intai un strat de aliaj de lipire ( fludor care sa se topeasca la sub 150 grade celsius ). Am inteles ca asa cevase face punand o masca ( o folie sau o tabla subtire de aluminiu sau alt metal sau plastic - o matrita ) cu mici orificii in locurileunde vin padurile ( pinii integratului SMD ) peste care se aplicafludorul. Apoi se indeparteaza masca. Apoi se fixeaza cu o penseta cipul. Apoi se aplica acel flux. Apoi se aplica aer cald ce topeste pastilele de fludor de sub pinii cipului realizandu-se astfel lipirea. S-ar putea face manual fara o astfel de masca ? Cu lupa ? si cu un varf ascutit de letcon ?Ma refer la aplicarea pastilelor de fludor inainte de fixarea cipului si incalzirea cu aer cald.Vreau raspunsuri la obiect.Va multumesc anticipat *** Link spre comentariu
mircang9 Postat Martie 31, 2012 Autor Partajează Postat Martie 31, 2012 O parte din raspunsuri am gasit la:viewtopic.php?f=66&t=27452&start=15Inteleg ca fluxul este doar pentru decapat. Se poate lipi si cu aer cald. Link spre comentariu
Vizitator parpala Postat Martie 31, 2012 Partajează Postat Martie 31, 2012 cuvintul "storage" inseamna : a) depozitare si b)memorie, proces de memorare ; in concluzie plaja de temperatura expusa pare sa se refere la conditiile de pastrare/depozitare ale pic-ului Link spre comentariu
mircang9 Postat Martie 31, 2012 Autor Partajează Postat Martie 31, 2012 Oricum temperatura de lipire trebuie sa fie undeva in jurul a 150 grade. Pasta aceea mai speciala are punct de topire undeva de la 179 grade celsius http://www.comet.srl.ro/shop/index.html Solder paste se refera la pasta care pare usor transparenta dar care la temperatura devine ca cositorul ? Powered temperature este plaja de temperatura in care lucreaza cipu adica sub tensiune. Problema ar ramane la tipul de fludor folosit. M-ar interesa mai degraba un tip de fludor care sa aiba un punct de topire mai aproape de 150 grade si la un pret mai bun decat "Solder paste" daca exista de cumparat in Romania si unde ? Sunt din Brasov. Ma intereseaza si placi cu fotorezist pentru PCB metoda foto si folie transparenta. Pret bun. Am gasit ceva la http://www.adelaida.ro/index.php?cPath=38_189 Am gasit la http://www.tme.eu/html/RO/fludor-pentru ... pelny.html dar sunt cam departe de mine. Poate pot comanda pe la astia prin Brasov. Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 31, 2012 Partajează Postat Martie 31, 2012 In general, temperatura de depozitare/functionare n-are nici o treaba cu temperatura de lipire (atata timp cat lipesti in timp suficient de scurt incat sa nu poata fi considerat depozitare ).Destul de multi producatori specifica temperatura & timpul de lipire. Chiar si uChip o face pentru unele produse - la MCP47DA1 am gasit specificatiile respective (la caracteristici electrice): Soldering temperature of leads (10 seconds) .........................+300°C Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 31, 2012 Partajează Postat Martie 31, 2012 dupa cum a spus si Liviu temperatura de lipire este de 300'C, oricum producatorul da o marja de siguranta. Temperatura pinului nu se propaga instantaneu la pastila de siliciu si prin urmare la lipirea cu letconul poti sa ajungi la 320 grade fara probleme (in paractica am lipit cu 360 si nu au patit nimic chipurile I/O) in catalogul lui ENC gasesti aceasta informatie la pagina 85 Link spre comentariu
mircang9 Postat Martie 31, 2012 Autor Partajează Postat Martie 31, 2012 Mai bine presupun gresit acum decat atunci cand voi lipi SMDuri sa ma trezesc ca se arde si daca se arde sa nu stiu de ce. Va vine sau nu sa credeti dar e prima data cand intalnesc cuvantul "soldering" in engleza si asta fiinca nu m-a preocupat pana acum asa de mult tehnica de lipire. Pana acum doar cu pistolul de lipit am lipit si PICurile le infigeam in socluri dupa ce faceam lipiturile cu pistolul de lipit pentru a fi sigur ca nu ard PICurile dar acum odata cu SMDurile n-am incotro si trebe sa ma interesez cam la ce temperaturi trebe sa lipesc. Pana acum am folosit metoda PnP pentru cablaje. De acum mi-am propus sa folosesc metoda foto pentru ca altfel am inteles ca nu pot face cablaje pentru SMD. Si ca sa vezi: astia de la Comet care au zis ca nu aduc ENC28J60 I/SP ca sa-l pot lipi cu pistolul am inceput sa ma gandesc mai in detaliu cum este cu SMDurile astea. Am vazut ca se gasesc placute gata montate cu ENC28J60 ( 40 RON ! + transport = 55 RON ) iar daca fac eu ajung la jumate de pret si daca voi fi nevoit sa fac mai multe montaje ... Va multumesc mult pentru ajutor. Imprimanta laser este mai buna decat imprimanta cu jet cerneala pentru metoda de cablare foto ? Am vazut undeva ca cica imprimanta cu jet ar oferi o rezolutie mai buna adica o imprimare mai buna. Cum e ? Acuma ca o repetare a intrebarii: PICurile astea de la Comet chiar lucreaza la -40 grade celsius. A facut cineva un test ????????? Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 31, 2012 Partajează Postat Martie 31, 2012 despre ce PIC este vorba ? daca in catalog spune ca lucreaza la -40'C atunci raspunsul este afirmativ. quartul este capabil sa mai produca oscilatii la -40'C ? tot catalogul stie si asta.cum pot obtine -40 grade pentru un test ? Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 31, 2012 Partajează Postat Martie 31, 2012 Cred ca nimeni de pe aici n-a facut teste la -40°C, da' daca esti curios cred ca te poti duce la iarna in Siberia cu montajelul. Stiu producatori de diverse circuite integrate pentru automotive care le testeaza la 3 temperaturi (-40°C, room, 125°C), da' folosesc echipamente speciale - wafer probere / handlere cu racite cu azot (pentru realizarea celor -40°C).Nu vad de ce uChip n-ar putea face asta.LE Cred ca te chinui degeaba cu cele 170 de grade ale tale. Cred ca la temperatura aia n-o sa reusesti sa topesti cositorul; daca cumva ai ghinionul sa fie si fara plumb... Link spre comentariu
mircang9 Postat Martie 31, 2012 Autor Partajează Postat Martie 31, 2012 Da asa este numa ca Siberia este cam la o mare aruncatura de bat. Este vorba de ENC28J60. Nedumerirea mea a aparut pentru ca in datasheet sunt trecute la Electrical Caracteristic doua plaje de temperaturi ( industrial si comercial ) si daca nu cumva cei de la Comet lucreaza implicit cu versiunea comerciala adica cele care lucreaza la temperaturi pozitive urmand ca doar daca clientul vrea neaparat sa lucreze la -30 grade sa-i aduca prin comanda speciala controllere pentru temperaturi industriale. Cred ca treaba cu alegerea tipului de fludor este cam lamurita: pentru a afla temperatura de topire a fludorului folosit vad pe statie la ce temperatura se topeste si daca este sub 360 grade sau mai bine sub 320 grade sau chiar sub 300 grade e bine. Da, am vazut ca astia tind sa scoata plumbul din aliajul de lipit ca cica este cam poluant si mai nociv ca argintul, staniu, etc. care se topeste la temperaturi mai ridicate decat aliajul cu plumb mai mult. Aliajele de lipit fara Pb vad ca tind sa fie mai scumpe si temperaturile de topire mai mari ceea ce face ca lipiturile sa fie mai dificil de realizat sau cu riscuri mai mari de a arde cipurile cu metoda de lipire manuala sau daca afisajul digital de la statia de lipit minte sau are o toleranta cam mare lucru care necesita achizitionarea de statii de lipit mai scumpe care sunt mai precise. Poate o sa m-apuc sa fac si eu o statie de lipit. Stefan vad ca are o schema pe acolo pe site. Temp topire Sn = 231,93 °C; Temp topire Pb = 327,43 °C; Temp topire Ag = 960,5° C; Temp topire Cu = 1083,4 °C. Deci aliajul cu Sn+Pb are o temperatura de topire mai mica decat cel cu Sn+Pb+Ag si daca mai are si Cu temperatura de topire este si mai mare ceea ce este cam nasol. Evident depinde si procentajul care e din fiecare. Oricum procentajul la Sn e mai mare cam la toate. Aici am gasit niste temperaturi de topire: http://www.comet.srl.ro/shop/index.html Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 31, 2012 Partajează Postat Martie 31, 2012 mircang9 lipeste linistit la 320'C < Tlipire < 360'C. Daca folosesti niste quarturi bune si montajul il bagi intr-o cutie bine izolata poti sa-l lasi cateva ierni la Intorsura Buzaului fara probleme. Link spre comentariu
mircang9 Postat Martie 31, 2012 Autor Partajează Postat Martie 31, 2012 Multumesc mult Stefan. Inseamna ca si cu aliajele astea mai noi fara plumb se poate lipi linistit. La izolarea montajului nu m-am gandit.E faina statia ta dupa site-ul tau. Si pe mine ma intereseaza acumsa fac ceva genul: comanda automatizare prin internet cu ENC28J60.Mai exact sa am o interfata facuta in java care comunica cu placuta mea prin TCP/IP la distanta prin reteaua 3G. Placuta sa poatafi operabila undeva afara adica in conditii mai neprielnice. Acesta esteun proiect la care lucrez acum. Am conexiune cu IP fix tot, de la Vodafone. Trebe sa ma documentez despre stiva TCP/IP de la microchip pentru ENC28J60. Proiectul o sa-l extind apoi pe telefonul mobil creand o interfata java care sa ruleze si pe un telefon mobil. Dar deocamdata lucrez loco adica intre portul Ethernet de la PC si placutza mea cu ENC28J60 si un PIC cu SPI.Pana acum am lucrat cu modem GSM/RS232 Maestro 100 cu transfer de SMSsi cu PIC18F4455. Mi-a iesit fain. Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 31, 2012 Partajează Postat Martie 31, 2012 Asta http://www.electronicstefan.ro/webtemp/ este facut tot cu ENC28J60 insa proiectul e "furat" de la tuxgraphics. Chiar daca e facut cu un atmega sigur o sa te ajute site-ul tuxgraphics.org. Pentru PICe gasesti informatii utile pe mikroElektronica (tot ce iti trebuie) Numai bine si asteptam rezultate. p.s: ai grija la quartz!, la o anumita temperatura sub zero sa activezi o iesire pentru comanda "incalzire" Quartz-uri. Link spre comentariu
mircang9 Postat Martie 31, 2012 Autor Partajează Postat Martie 31, 2012 Pentru proiectul asta vreau sa fac un shortcut cu convertor Ethernet-RS232 si partea cu ENC28J60 o las mai incolo putin. Lucrez direct la interfata in java. Am gasit aici cu 85 EURO: http://www.electricfilm.bizoo.ro/vanzar ... tart-0/10/. Si cine o vrea sa-i fac automatizare prin internet ii vand convertorul si placa facuta ( cu un PIC capsula I/SP si cu EUSART ) cu metoda PnP si pistol de lipit si daca vrea in mai multe locuri ... sa bage banu la bataie Iar daca vrea intro cladire folosesc convertor RS232/RS485 si cu asta basta. Si aman achizitionarea unei statii de lipit cu 400 RON Luke. Ce ziceti ? Nu-i mai bine asa ? Cine vrea automatizari si alte chestii tre sa se gandeasca ca trebe bani, nu gluma. Si in afaceri de astea sa fac si eu bani cu cunostinte mai putine in automatizari, nu sa m-apuc sa inventez/descopar iar roata ( in cazul prezent Ethernetul ) si sa-mi fac minifabrica in casa. Link spre comentariu
mircang9 Postat Martie 31, 2012 Autor Partajează Postat Martie 31, 2012 Mai am timp sa ma gandesc, dar parca tot as continua cu ENC28J60 in loc de convertor Ethernet/RS232. Mersi mult Stefan *** Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum