Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU 29-829B

gheo23

Postări Recomandate

Multumesc, Kosmin.Am luat VA-ul si am masurat din nou. Cu el, arata cu totul altfel sinusoida de 1000Hz, e stabila, nu mai "danseaza".Va rog sa interpretati daca are vreo relevanta pentru functionarea amplifului meu PP cu GU29.Mentionez ca este masuratoarea unui singur canal. O sa fac si pt. celalalt.

post-71315-139829747164_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 222
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

86

• THOMAS

21

• gheo23

17

• hpavictor

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ochiometric se vede o diferenta de 60dB intre fundamentala si armonici, ceea ce e decent. Un detaliu ar fi si puterea / tensiunea pe sarcina la care ai facut masuratoarea. Ce vezi pe osciloscopul virtual e cam irelevant in partea de "amplitudine" daca nu il calibrezi cu o sursa cunoscuta, ma rog asta e o chestie mai de finete in VA. Bifeaza casuta din dreptul lui THD in fereastra de jos si vezi ce cifre iti arata programul in coltul spectrogramei. La fel modifica raportul de Zoom pe Y al osciloscopului sa iti mai mareasca sinusul pe ecran si muta baza de timp sa prinzi 2-3 perioade din sinusoida.Spor!

Link spre comentariu

Am refacut masuratoarea pe acelasi canal, am setat ce-am inteles. N-am inteles cum sa modific baza de timp.Distorsiunile afisate sunt pentru maxim de putere, in jur de 10W as estima eu. La jumatate din putere aveam cam 0,28% distorsiuni, deci ele cresc cumva logaritmic cu puterea? Am pus ca sarcina o rezistenta bobinata cu cursor pe care l-am reglat la 6 ohmi, cat au si incintele.Atasez printscreen. Va rog sa-mi traduceti si mie din nou.Multumesc.

post-71315-139829747305_thumb.jpg

Link spre comentariu

Partea de baza de timp cred ca e pe bara aia orizontala (nu am softul in fata) de sub graticula osciloscopului, si daca misti de ea ar trebui sa faci zoom pe X.Legat de THD acum e mai realist, 1,8% pt cei 10w. Vezi cum se prezinta si la 100Hz la aceeasi valoare a semnalului de intrare. Incearca sa maresti si numarul de puncte in care faci analiza de la 4096 la mai mult, eu stiu 64000 daca nu intra in "fibrilatii" sistemul de calcul. (o iei gradual, pana cand vezi ca nu iti mai arata cursiv miscarea zgomotului pe spectrograma).

Link spre comentariu

M-am mai jucat azi nitel cu oscilokilogramele mele, dar mai mult m-a bagat in ceata.Azi imi distorsiona mai tare decat ieri la maxim, ba chiar modifica si sinusoida din cauza distorsiunilor...am facut printscreen la 10W (jumatate din putere) si pe la 18W max cat cred ca scoate ampliful.N-am reusit sa obtin nimic cu 10.000Hz, nu misca deloc VA-ul cu ei. Cu 20.000 nici atat...ori pesemne ca cd-playerul nu putea sa redea atat...Am pus cd-ul cu wav-uri pe un dvd-player Eboda si am bagat in VA...diferenta o vedeti mai jos, cu volumul amplifului la maxim, spre deosebire de Philips, semnalul redat de Eboda nu distrosioneaza mai deloc...deci, is in ceata totala...e mai bun o orezarie de Eboda decat un Phlips original al carui semnal iese din DAC direct in placa de sunet a pc-ului?Nu stiu ce sa mai cred...poate doar ca tre' sa-mi cumpar un generator de semnal si un osciloscop...

post-71315-139829748001_thumb.jpg

post-71315-139829748011_thumb.jpg

post-71315-139829748021_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eeee...asta-i boala grea! Incerci marea cu degetul. Asculta niscaiva chopin . tchaikovski pe ampliful tau si daca-ti suna bine in urechi nu te mai chinui.Cauti fundul ....marii cu prajina ! No offence ! Am ajuns la concluzia ca orice amp cu lampi , bine construit , suna :aplauze pentru unii mai nn , pentru altii...depinde de gusturile muzicale .Ma intristeaza faptul , in ciuda apelului meu, la pace , acest ...loc de intalnire al audiofililor , devine teren de disputa . Asta nu duce la nimic BUN ! Dispute interminabile pe care Vasile le poate opri ...asa cum a mai facut-o. Are dreptate dar , domnilor , cand aveti argumente atacati ! Altfel ..ascultati Musorvski , Ravel ba chiar si o manea...daca va multumeste. Aveti frustrari ...toti avem. :sparge: Muzica e un medicament .

Link spre comentariu

Bine zis:

M-am mai jucat azi nitel cu oscilokilogramele mele, dar mai mult m-a bagat in ceata.

Pentru a studia comportamentul unui amplificator trebuie sa stii ce anume vrei sa vezi in oscilogramele alea. Stabilesti de la inceput 2-3 nivele de masura, de ex. 1W, Ptot/2 [W] si Ptot [W] in dreptul unor frecvente impartite prin banda audio.Apoi trebuie sa stii cum functioneaza DAC-ul placii audio, ce e aia rezolutie, frecventa de esantionare, gama dinamica la intrare si actionezi in consecinta. Altfel ramane totul "o joaca", sorry.
Link spre comentariu

N-am reusit sa obtin nimic cu 10.000Hz, nu misca deloc VA-ul cu ei. Cu 20.000 nici atat...ori pesemne ca cd-playerul nu putea sa redea atat...

Placa ta de sunet proasta.Eu chiar nu inteleg de ce folosesti cd-player drept sursa de semnal,sau nu ai iesire audio la placa de sunet? Ei,dar sa nu disperam,exista o explicatie,posibil ca transformatorul de iesire nu e hifi. Exista rma audio.Odata faci test doar cu placa ta de sunet,odata bagi si aplificatorul tau in bucla.Si le compari.Iti spune ala tot ce vrei,dar mult mai mult ceea ce nu vrei..Si inainte de toate verifici aparatura ta.Vezi daca stie 10khz,15khz,25khz.Asta pe intrare,ca pe iesire nu cred ca exista vreun integrat care sa nu stie minim 15khz. Simplu.Infigi un cablu jack-jack stereo in out si line in si vezi ce se intampla.Sper ca nu folosesti intrarea de mic.
Link spre comentariu

Placa ta de sunet proasta.Eu chiar nu inteleg de ce folosesti cd-player drept sursa de semnal,sau nu ai iesire audio la placa de sunet? ......posibil ca transformatorul de iesire nu e hifi. Exista rma audio.Odata faci test doar cu placa ta de sunet,odata bagi si amplificatorul tau in bucla.Si le compari.Iti spune ala tot ce vrei,dar mult mai mult ceea ce nu vrei..Si inainte de toate verifici aparatura ta.Vezi daca stie 10khz,15khz,25khz.Asta pe intrare,ca pe iesire nu cred ca exista vreun integrat care sa nu stie minim 15khz. Simplu. Infigi un cablu jack-jack stereo in out si line in si vezi ce se intampla.Sper ca nu folosesti intrarea de mic.

Am facut un desen in Paint care sa ma lamureasca. Deci, sa inteleg ca, pot sa dau 1000Hz din mufa de casti a laptopului pe intrarea de microfon printr-un divizor rezistiv? Tot in intrarea de mic am bagat si pana acum semnal... Ca line in nu am la placa lui de sunet.Trafurile de iesire sunt bobinate de Dl. Lazaroiu, exclus sa fie proaste.Si ca sa-i raspund si Dl. Gheo23, ampliful la urechi suna ireprosabil, am ascultat pe el jazz, muzica electronica, disco '80, clasica ("Storm"-ul lui HAVASI m-a lasat masca...)Ce-i clar insa, va trebui sa mai aflu cate ceva in materie de sunet, conform sugestiilor lui Kosmin (pt care-i multumesc).

post-71315-139829748992_thumb.jpg

Link spre comentariu

Vezi ca unele laptopuri au posibilitatea de selectie a tipului de semnal pt intrarea placii Mic/LineIn din Windows. Probabil e vreun amplificator cu castig programabil pe acea intrare si in functie de setarile windows-ului actioneaza in consecinta.Teoretic merge folosita si intrarea de microfon dar avand amplificare mare contribuie la modificarea semnalului studiat imprimandu-i si caracteristica amplificatorului placii de sunet. Plus ca intra in saturatie mai repede, iti trebuie un divizor :100 (sau chiar :1000) fata de semnalul amplificatorului cu tuburi pe o sarcina de 8R. Pt LineIn era mai simplu ca majoritatea accepta un 0,5-1Vef fara sa intre in limitare.

Link spre comentariu

Am pus wave-urile in winamp, iesirea placii de sunet a pc-ului la intrarea amplifului, iar iesirea de dif a amplifului la intrarea aux a placii de sunet a pc.-ului dupa recomandarea lui @Den si @Kosmin.Am facut oscilograme la 50, 100, 1000, 15.000 si 20.000Hz.O sa afisez doar cateva din ele comparate cu cele generate de iesirea pc-ului.La 15.000Hz si 20.000Hz la capitolul distorsiuni nu mai inregistra nimic. Se pare ca placa de sunet sa nu stie frecventele alea?Toate masuratorile le-am facut la acelasi volum din placa de sunet a pc-ului si la acelasi volum a amplifului, pe la 50%.

post-71315-139829750897_thumb.jpg

post-71315-139829750903_thumb.jpg

post-71315-13982975091_thumb.jpg

post-71315-139829750916_thumb.jpg

post-71315-139829750922_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări