Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU 29-829B

gheo23

Postări Recomandate

Subiectul mesajului: Re: GU 29-829B Răspuns cu citatAm reusit sa fac niste poze cu interiorul PP-lului meu hibrid cu GU29 si LF353. Chiar daca nu arata prea bine cablarea, amplificatorul nu are pic de brum, hum decat un usor hiss in tweetere.Orice sugestii, pareri, critici sunt binevenite.Parere putem da doar dupa pozele facute-in detaliu.Ar fi fost util o poza de ansamblu.Eu sincer prefer circuite imprimate facute dupa proiect ,corodat in Fe2Cl3.Cele cu gauri pe care le folosesti le da un aspect de uz didactic.Ar fi trebuit o poza si cu dosul circuitului sa se vada legaturile,daca tot de estetica putem vorbi-numai.Ca sa putem discuta si de alta latura a amplifului-mai importanta-ar trebui postat si niste oscilograme.Altfel poti relata despre sunet,brum ce vrei,trebuie sa te credem.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 222
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

86

• THOMAS

21

• gheo23

17

• hpavictor

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

... amplificatorul nu are pic de brum, hum decat un usor hiss in tweetere.

Firesc să nu aivă brum/hum(doar tuburi în etajul final PP) ,de ce are hiss ?(LF353...) sau pentru ce sensibilitate la intrare are hiss ? , cât estimaţi spl difuzor de înalte(tweeter) ?.

De regulă un final cu tuburi sau SS nu trebuie să introducă hiss & hum(perceptibil ureche) ,dacă auzim hiss posibil există un raport semnal/zgomot în jurul valori -60db.

Singurul generator posibil de hiss-audibil pentru situaţia dată/expusă fiind LF353(în aceste condiţii/expuse LF353 nu pare o soluţie acceptabilă...).

Link spre comentariu

Firesc să nu aivă brum/hum(doar tuburi în etajul final PP) ,de ce are hiss ?(LF353...) sau pentru ce sensibilitate la intrare are hiss ? , cât estimaţi spl difuzor de înalte(tweeter) ?.

De regulă un final cu tuburi sau SS nu trebuie să introducă hiss & hum(perceptibil ureche) ,dacă auzim hiss posibil există un raport semnal/zgomot în jurul valori -60db.

Singurul generator posibil de hiss-audibil pentru situaţia dată/expusă fiind LF353(în aceste condiţii/expuse LF353 nu pare o soluţie acceptabilă...).

Schema dupa care am facut ampliful e simularea D-lui Lazaroiu, Domnia-sa in schema indicand un LT1058, eu am pus un LF353, fiind ce am avut. In tweetere se aude doar un usor hiss sau fass pe romaneste, si asta cu potentiometrele de volum la minim, adica, cu intrarea la masa, si fara semnal la intrare, ca sa-i raspund si D-lui Vasile (hum-ul fiind brumul dat de 100Hz, brumul de 50Hz, sper sa fie corect, iertata-mi fie imprecizia, sunt incepator..)

Cat despre difuzoare, chiar de-s incorsetate in incinte VTP, sunt chinezisme, nu pot aprecia SPL-ul lor.. :jytuiyu

.....Ar fi trebuit o poza si cu dosul circuitului sa se vada legaturile,daca tot de estetica putem vorbi-numai.

Ca sa putem discuta si de alta latura a amplifului-mai importanta-ar trebui postat si niste oscilograme.

Altfel poti relata despre sunet,brum ce vrei,trebuie sa te credem.

Ampliful e finalizat, demultisor ascult zilnic pe el, lipiturile sunt ok, zic eu.

Deunazi, am descarcat un PC-scope, un fel de osciloscop pt pc, ma racaie gandul sa-i fac niste oscilograme, semnal am 1000Hz, 5000Hz,10.000Hz si 20.000Hz sinus trase pe un cd audio pe care l-as putea reda pe un cd-player Philips cu iesirea luata direct din DAC, prin condensatori de 3,3uF. Asta-i tot ce pot face, in materie de oscilograme, oscilograme pe care sper sa am timp in week-end sa le fac.

Multumesc pentru sugestii!

Link spre comentariu

Ca sa nu mai deschid alt subiect, dupa cum am zis, in week-end as vrea sa fac niste oscilograme cat de cat. Pentru asta am instalat pe comp un PC-scope si am o serie de tonuri sinusoidale de 50Hz, 100Hz, 1000Hz, 10.000Hz si 20.000Hz generate din Audacity fara sa treaca prin placa de sunet a pc-ului si trase apoi pe un cd audio.Ca sa intru in placa de sunet a pc-ului cu semnal din boxele amplifului cu GU29 fara sa o ard, am nevoie de un divizor rezistiv. Am gasit un topic in care s-a mai discutat asta si vroiam sa ma asigur ca schema postata prin bunavointa Dl.Valderama s-ar potrivi scopului meu.Va rog sa-mi confirmati sau infirmati acest lucru.Multumiri.P.S. Sunt si eu extrem de curios de cum arata oscilograma si mai ales, de interpretarea ei de catre cei avansati in tuburi de pe aici.

post-71315-139829741273_thumb.jpg

Link spre comentariu

In curand am sa sterg comentariile mele ca sunt offtopic

:aplauze

Atenuare o rezistenta de 2k7 inseriata cu un pot de 10k/log,o rezistenta de 680ohmi între cursor si masa,din cursor pleci spre placa de sunet,din potentiometru reglezi semnalul de ieșire astfel încît să nu saturezi placa

Multumesc, @Viobio, pare cel mai simplu si fara pericol sa ard placa de sunet.

post-71315-139829741319_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Tot sunt scolile inchise, :rade: , azi am executat schema de atenuator rezistiv, si am bagat un canal din ampliful cu GU29 (cu boxa de 6ohmi conectata) in intrarea placii de sunet a laptopului. Am dat la intrarea amplificatorului 1000Hz sinus (generat cu Audacity si tras pe cd) redat direct din DAC-ul minicombinei Philips.N-am reusit s-o prajesc, insa ce a iesit cu PC-scope-ul va las sa analizati si dvs, insa va rog sa nu radeti tare :ras: P.S. De ce "dansa" sinusoida, avand parca amplitudine variabila?

post-71315-139829746832_thumb.jpg

post-71315-13982974684_thumb.jpg

Link spre comentariu

Tot sunt scolile inchise, ...P.S. De ce "dansa" sinusoida, avand parca amplitudine variabila?

Cred ca ai o modulatie in amplitudine cu ceva multiplu de 50Hz. N-as putea spune cu exactitate pentru ca nu stiu cata acuratete are "osciloscopul". Daca chiar e MA, atunci e un proces neliniar in amplificator.
Link spre comentariu

Da.

Sebi are dreptate,este o modulatie in amplitudine dar este un proces necontrolat.Verificati testerele sau cablurile cu care faceti varificarile,ele trebuiesc sa fie ecranate si punctele de masa bine alese,altfel zgomotele introduse in special de reteaua de 230V/50Hz,vor modula intamplator si necontrolat semnalul util al dv.

Toate cablurile trebuiesc ecranate si cel de la "generator"/calculator ce injecteaza semnalul in amplificator,cat si cel cu care faceti masuratoarea pe sarcina si inca odata ; atentie la punctele de masa!!!!

Un semnal modulat in amplitudine si controlat arata ca in figura de mai jos,pe cand al dv. se pare ca modulatia este "parazita" intamplatoare si necontrolata,parerea mea.

Link spre comentariu

Nu cunosc programul cu care a generat semnalele, dar toate programele mai de "Doamne ajuta" stiu sa genereze si semnale modulate in diverse feluri si cu diverse semnale. Ar putea fi si o setare ramasa in program. (ceva "bifa" uitata :rade: )Oricum masuratorile facute prin achizitie cu placa de sunet nu prea sunt "de baza" din pacate.Ca o recomandare pentru cei care genereaza/masoara cu calculatorul si placa de sunet: Setati o rata de esantionare cit mai mare posibil atit la generare cit si la achizitie (192Ks/s eventual mai mult daca e posibil, dar mira-m-as)

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Incerc sa le iau pe rand.

Toate cablurile trebuiesc ecranate si cel de la "generator"/calculator ce injecteaza semnalul in amplificator,cat si cel cu care faceti masuratoarea pe sarcina si inca odata ; atentie la punctele de masa!!!!

Cablurile cu mufe RCA ce au dus semnalul de la iesirea DAC-ului combinei si pana la intrarea in amplificator sunt ecranate, le folosesc zilnic in auditii. Insa cablul cu care am legat iesirea amplifului cu intrarea placii de sunet a laptop-ului nu a fost ecranat si a stat f aproape de traful de retea al amplifului care este ecranat cu o plasa doar. Foarte posibil ca de aici sa apara problema. Maine pun cablu ecranat si refac masuratorile.

Nu cunosc programul cu care a generat semnalele, dar toate programele mai de "Doamne ajuta" stiu sa genereze si semnale modulate in diverse feluri si cu diverse semnale. Ar putea fi si o setare ramasa in program. (ceva "bifa" uitata :rade: )

Oricum masuratorile facute prin achizitie cu placa de sunet nu prea sunt "de baza" din pacate.

Ca o recomandare pentru cei care genereaza/masoara cu calculatorul si placa de sunet: Setati o rata de esantionare cit mai mare posibil atit la generare cit si la achizitie (192Ks/s eventual mai mult daca e posibil, dar mira-m-as)

Audacity este un soft foarte complex, mai multe detalii despre el va poate da Dl. Carageae, Domnia sa cunoaste f bine acest program.

Semnalul generat de program nu trece prin placa de sunet a calculatorului ci este salvat direct in format wav, asta face ca alterarea semnalului generat de catre semiconductori sau altceva sa fie minima.

Atasez doua print-screen-uri cu Audacity si cu setarile facute la osciloscopul pt placa de sunet pe care l-am folosit.

P.S. La osciloscop nu stiu ce face acel "trigger"..

post-71315-139829746967_thumb.jpg

post-71315-139829746974_thumb.jpg

Link spre comentariu

...Semnalul generat de program nu trece prin placa de sunet a calculatorului ci este salvat direct in format wav, asta face ca alterarea semnalului generat de catre semiconductori sau altceva sa fie minima. ...

Si pe "wav"-ul ala, cine-l face semnal?PS: Trigger= nivelul de la care incepe afisarea osciloscopului; adica punctul de pe unda, unde este "triggerata" baza de timp.
Link spre comentariu

Oricum masuratorile facute prin achizitie cu placa de sunet nu prea sunt "de baza" din pacate.

Daca ai o placa de sunet decenta (minim 192kb/s &24bit) pot fi mai mult decat orientative, gadeste-te ca intrarea de LineIN cel putin in gama 20Hz-20kHz ar trebui sa fie destul de liniara si daca nu depasesti 0,5-1Vef pe intrare de cele mai mult ori e de ajuns sa vezi ceva rezultate sa zicem intr-un domeniu de 60-80dB. Cele serioase se lauda cu noise floor de -110dB sau chiar mai jos. Dar chiar si asa un Xonar/Audigy cred ca are un -80dB.Pe langa asta trebuie sa te ajute si sistemul de calcul in care e infipta acea placa, cu cat frecventa de esantionare si rezoltuia placii de sunet sunt mai mari iti trebuie si o putere de calcul mai mare pentru a afisa in timp real transformate fourier rapide pe semnalul studiat.De obicei la partea de generare a unei sinusoide simple aparent o fac fara probleme, dar cu semnale mai complexe deja se indeparteaza de calitatile unui generator uzual si nu sunt de incredere. Pentru audio recomandarea ar fi utilizarea unui generator extern, chiar si un banal versatester bine relgat are sub 0,1% thd.
Link spre comentariu

Sistemul meu (netbook) e un ASSUS cu proc. Intel 1,6Ghz si 1Gb ram. Placa de sunet e Realtek HD.Nu stiu cat de bine isi face treaba la masuratorile de mai sus, insa muzica se aude bine si n-am avut nicio problema de 4 ani de cand am laptopul. Pentru aplicatii nepretentioase (filme, muzica, net, office, etc), eu zic ca e un sistem mai mult decat decent. In alta ordine de idei, am pus cablu ecranat atat intre boxa si intrarea in divizorul rezistiv cat si intre divizorul rezistiv si mufa de microfon a laptop-ului. Masa celor doua cabluri e legata in acelasi punct, la unul din pinii semireglabilului. (vezi schema de acum 3-4 posturi).Rezultatul e acelasi, adica am tot acel "dans" al sinusoidei. Ar fi posibil ca aceasta problema sa apara si din cauza osciloscopului soft pt PC. O sa caut un altul si o sa incerc iar sa fac masuratori.O recomandare pentru un osciloscop PC mai bun are cineva?Multumiri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări