Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU 29-829B

gheo23

Postări Recomandate

Cum sa spun ca se aude comparativ cu EL84...cam cum s-ar auzi un bondar mare si nervos fata de un tantar discret si armonios! Are mai mult kick, pare mai agresiv si mai potent. Ca fidelitate n-am remarcat diferente, la ureche, fara scule de masurat, e greu sa emiti o parare... Acum, serios vorbind, ampliful se aude fain, fara brum si clar, limpede. In afar'de claritate, am bas la greu cu semnal direct din DAC (microcombina Philips MZ3) si inalte idem. Chiar si mp3-urile se aud bine, insa am cda-uri, wav-uri si flac-uri. A..si ceva jazz in format AAC, ascultat pe laptop cu foobar2000. Maine dupa amiaza il iau la masurat, tensiuni, curent, in sarcina, in gol, etc. Nu stiu cum sa-i trag o osccilograma. Semnal de 1000Hz sinus am pe un cd, (pot face si de 10Khz) il pun pe combina cu iesire din DAC si...unde-l bag? Am un virtual analyzer pentru PC dar nu am intrare decat de microfon..Ce ma sfatuiti sa fac?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 222
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

86

• THOMAS

21

• gheo23

17

• hpavictor

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

scoti microfonul din placa de sunet si va functiona pe line in.Toate placile de sunet au line in.Nu poti trage oscilograme cu placa de sunet elocvente.Poti vedea thd si altele.Cu RMAA poti face usor un test de banda.Ala este cel mai elocvent pt un amplificator pe lampi,se vede foarte bien cum se pupa trafo out cu lampa si cu sarcina.Dar iti trebuie ambele canale...+ divizor rezistiv +atentie + cabluri bune..Poti face testul de banda si cu visual analyzer..in trepte ..de la 100hz pana la 15khz macar din 1 in 1 si apoi faci tu manual graficul.

Link spre comentariu

Asaaa! Cat am beut cafeaua de dimineata, mi-am generat niste tonuri sinus de 50Hz, 100Hz, 1000Hz, 10.000Hz, 15.000Hz si 20.000Hz. Redate pe laptop, eu nu aud decat 1000Hz si 10.000Hz, in rest is surd eu (cred c-ar trebui sa-mi fac o audiograma, daca-i urechea bleaga, degaba ascult eu toate trasnaile..) si laptopu-i mut :ras: Microfoanele nu am cum sa le scot, sunt incorporate in laptop. Insa daca bag un jack in mufa de microfon extern, microf interne le decupleaza. Pe acolo o sa-i bag sinusul de pe cd in format .wav generat de Audacity si redat direct de DAC-ul microcombinei Philips si o sa-l vizualizez cu Virtual Analyzer, alta posibilitate n-am, RMAA ala nu-mi merge, l-am instalat si-mi da o eroare cand il deschid, probabil am ceva bube-n registri...Intrebarea mea era de ce valoare trebuie sa fie divizorul rezistiv pus intre semnalul din DAC si intrarea de microfon, tinand cont ca este intrare de semnal mic, iar DAC-ul imi scoate aprox 3V pe iesire?

Link spre comentariu

Eu nu inteleg care e faza cu cd-urile si dac-ul combinei.Chipul tau de sunet e perfect capabil pt asta,iar visual analyzer are generator propriu.Din contra,combinutele astea vin cu niste presetari si filtre din fabrica pe care uneori nu le poti scoate deloc,iar semnalul este sigur modificat fata de initial.Ca sa stabilesti cat de buna e combinuta..ai nevoie de osciloscop :)) Eventual un player mobil buuun cu toate presetarile si infloriturile pe zero.

Asaaa!

Cat am beut cafeaua de dimineata, mi-am generat niste tonuri sinus de 50Hz, 100Hz, 1000Hz, 10.000Hz, 15.000Hz si 20.000Hz. Redate pe laptop, eu nu aud decat 1000Hz si 10.000Hz, in rest is surd eu (cred c-ar trebui sa-mi fac o audiograma, daca-i urechea bleaga, degaba ascult eu toate trasnaile..) si laptopu-i mut :ras:

Sper ca nu incercai sa asculti pe difuzoarele laptopului...

Deci,aplici semnal si stabilesti un volum fix pt program cat si pt amplificator si nu mai umblii la ele pe toata durata experimentului.Aplici 100hz si apoi te uiti pe spectrum la ce nivel pe Db e sinusoida (in dreapta).Notezi in notepad 100hz..atatia db.Apoi continui cu 200,500,1khz,1.5,3..etc ,treaba ta cat de des faci ,eu recomand maxim 15khz pe laptop.La toate notezi separat.La urma iei un grafic gol cu frecvente si db si desenezi tu in paint (sau ce program vrei tu) o dreapta,adica unesti varfurile.Poti face la orice amplificator treaba asta si exercitiul e bun pt viitor.Sunt si alte metode dar o sa iti placa asta.Ca sa vezi mai bine debifezi axa X,iar pe axa Y setezi step la o valoare mai mica,2..3db

In fine,laptopurile uzuale chiar nu sunt bune pt asa ceva.Daca leptopul e mai tembel si are doar intrare de mic,eu zic sa te rezumi la un maxim 0.5v ,altfel risti sa ramai fara chip.Cand o sa vezi sinusoida ca se aplatizeaza brusc sus,sa stii ca ai sarit calu pe intrare.

Link spre comentariu

Eu nu inteleg care e faza cu cd-urile si dac-ul combinei.Chipul tau de sunet e perfect capabil pt asta,iar visual analyzer are generator propriu.Din contra,combinutele astea vin cu niste presetari si filtre din fabrica pe care uneori nu le poti scoate deloc,iar semnalul este sigur modificat fata de initial.Ca sa stabilesti cat de buna e combinuta..ai nevoie de osciloscop :)) Eventual un player mobil buuun cu toate presetarile si infloriturile pe zero.

Sper ca nu incercai sa asculti pe difuzoarele laptopului...

Deci,aplici semnal si stabilesti un volum fix pt program cat si pt amplificator si nu mai umblii la ele pe toata durata experimentului.Aplici 100hz si apoi te uiti pe spectrum la ce nivel pe Db e sinusoida (in dreapta).Notezi in notepad 100hz..atatia db.Apoi continui cu 200,500,1khz,1.5,3..etc ,treaba ta cat de des faci ,eu recomand maxim 15khz pe laptop.La toate notezi separat.La urma iei un grafic gol cu frecvente si db si desenezi tu in paint (sau ce program vrei tu) o dreapta,adica unesti varfurile.Poti face la orice amplificator treaba asta si exercitiul e bun pt viitor.Sunt si alte metode dar o sa iti placa asta.Ca sa vezi mai bine debifezi axa X,iar pe axa Y setezi step la o valoare mai mica,2..3db

In fine,laptopurile uzuale chiar nu sunt bune pt asa ceva.Daca leptopul e mai tembel si are doar intrare de mic,eu zic sa te rezumi la un maxim 0.5v ,altfel risti sa ramai fara chip.Cand o sa vezi sinusoida ca se aplatizeaza brusc sus,sa stii ca ai sarit calu pe intrare.

Imi pare rau, dar nu inteleg. Daca aplic semnal din V.A, el iesind din placa de sunet, il bag apoi prin intrarea de microfon tot in aceeasi placa de sunet?? Sau daca pun acele tonuri sinus pe un player al laptopului (winamp, foobar2000, etc), ele-tonurile, ies tot din placa de sunet si le bag tot in aceeasi placa de sunet?? De aia ziceam, semnalul de pe cd il bag in placa de sunet. Altfel, nu inteleg cum as putea face.

As mai putea sa trec wav-urile sinusoidale pe telefon (un Samsung cu Android), are un player destul de performant, ii pun pe 0 toate presetarile si il folosesc ca generator. Asa e bine?

Laptopul de de fapt un netbook Assus EeePc, placa de sunet e Realtek. Mie mi se pare ok ca sunet.

Dupa ce ma voi lamuri cum sa lucrez cu V.A, sa generez semnal din el sa-l bag in amplif si din amplif sa-l bag inapoi in placa de sunet, voi incerca sa inteleg si procedura de creere a oscilogramelor.

E prima oara cand incerc sa fac asa ceva, va rog s-aveti rabdare cu mine.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am finalizat ampliful PP hibrid cu GU29 dupa o schema simulata de Dl. Lazaroiu.Se aude superb, basi si inalte la greu, nu am niciun pic de brum. Desi Ua este de 297V in loc de 350V cat e pe schema, ampliful se aude f tare, estimez cel putin 12W. N-am masurat Ia pe fiecare canal, o sa masor. Filamentele GU29 sunt in alternativ iar tensiunea pt defazor stabilizata.Multumiri Dl. Lazaroiu pentru schema si trafo out.P.S. Inca o poza cu partea din spate cand nu era finalizat ampliful.

post-71315-139829665736_thumb.jpg

post-71315-139829665744_thumb.jpg

post-71315-139829665754_thumb.jpg

post-71315-139829666002_thumb.jpg

post-71315-13982966601_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cat de fierbinti sunt lampile finale ? Se incalzeste excestiv totul langa ele sau incalzirea este moderata , acceptabila ? Se topeste plasticul de pe conductorii conexiunilor anodice ?

Link spre comentariu

Nu stiu sigur, s-ar putea ca explicatia sa fie legata de tensiunea limita filament catod. Daca intre infasurarea trafo care alimenteaza filamentul si infasurarea pentru tensiunea anodica apare o incarcare electrostatica (anume daca acest fenomen este posibil) sau pur si simplu se incarca acea capacitatea care apare intre infasurarea pentru anodica si filamente iar aceasta incarcare depaseste tensiunea de strapungere cred ca apar scintei intre filament si catod. Poate apar si reactii nedorite intre catozi prin intermediul capacitatilor catod-filament. Poate fi altceva, trebuie sapat...

Link spre comentariu

Cat de fierbinti sunt lampile finale ? Se incalzeste excestiv totul langa ele sau incalzirea este moderata , acceptabila ? Se topeste plasticul de pe conductorii conexiunilor anodice ?

Tuburile se incalzesc atat cat nu poti tine degetul pe ele mai mult de 2 secunde, aceasta temporizare depinzand in cvasitotalitate de grosimea soricului de pe tester. Tabla pe care-s prinse soclurile e din otel de 2mm grosime, in jurul soclurilor tuburilor sunt gauri de aerisire iar temperatura sa tot fie vreo 45-50 gr.Deci, incalzirea este moderata si fara repercursiuni, dupa 3 ore de functionare.Ecranajul trafo out sunt din Al, cusca trafului de retea e dintr-o plasa metalica de la un filtru de aer de raba sau ceva camion mare.Cat despre firele de la anozi, sunt cu izolatie siliconica (am mai zis asta), inainte sa le folosesc le-am testat cu bricheta, au rezistat cu eroic. (deh, se foloseau la sonde cu care se lua temperatura otelului topit din convertizorul Siemens-Martin).Deci, no melted plastic, no smoke. Cum zicea cineva: "The secret is to keep the smoke in!" :rade:
Link spre comentariu

Va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce lucruri ciudate se pot intapla daca filamentul e flotant?

Cred ca mai degraba potentialul intre filament si cathod este variabil atunci cind lipseste referinta (masa). In AC cu atit mai mult (de aceea uzual se foloseste infasurare cu mediana la masa). In DC este mult redus (o ramura este la masa, iar ripplu este mic). Intr-o tetroda potentialul anod-cathod este constant, intr-o DHT nu, potentialul fiind intre filament/cathod si anod. S-a scris undeva pe forum ca sub o anumita valoare a potentialului apar efecte nedorite, insa nu stiu unde...LE: http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/212175-heaters-filaments-ac-vs-dc.html
Link spre comentariu

''Tuburile se incalzesc atat cat nu poti tine degetul pe ele mai mult de 2 secunde''Tare as vrea sa vad pe cineva punand mana pe sticla unui gu29 dupa 10 minute de emisie rf!!..Nu cred ca este ceva gresit ca un tub SA SE INCALZEASCA..totusi..ii zice tub cu emisie termoionica...

Link spre comentariu

N-a zis nimeni ca este gresit ca un tub sa se incalzeasca. Pur si simplu am raspuns la intrebarea lui @Victor privind nivelul de incalzire al tubului final, si anume GU29.Si am gresit cand am zis 2 sec. TImpul real in care pot sa tin degetul pe tub este de cel mult 1 sec, 0,7 secunde mai exact. :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări