Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O nelamurire referitor la o termocupla


japan

Postări Recomandate

Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu o termoclupa pe care vreau sa o montez pe un radiator care asigura racirea a doua module fet 100. Problema consta in faptul ca nu stiu cum se leaga termoclupla care asigura comanda de alimentare pentru ventilatoare. Prima varianta ar fi in serie cu alimentarea transformatorului (220 V), a doua varianta in serie cu secundarul transformatorului (12v). Precizez ca ventilatoarele care asigura racirea fortata vreau sa porneasca doar cand radiatorul atinge o anumita temperatura. :da

post-36875-139829410386_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • japan

    3

  • worker

    3

  • gica70

    2

  • zal

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ambele variante sunt bune in cazul in care transformatorul alimenteaza doar ventilatoarele.temperatura la care se inchide termocupla va fi temperatura la care pornesc ventilatoarele.Atentie ca pentru aplicatia de mai sus iti trebuie una «normal deschisa»

Link spre comentariu

Nu mai faceti confuzie intre termocupla si termoelement; termocupla este un senzor si lucreaza cu un amplificator specializat (v. schema unei statii de lipit, de ex.) iar termoelementul este, in cazul de fata, un element de executie (inchide, deschide un circuit direct, fara amplificator). Confuzia, cred, ca apare datorita faptului ca ambele contin 2 metale dar, ca functionare, sunt total diferite. In primul caz avem efectul (am uitat cum ii zice, stiu ca-i opus lui Peltier :nas: ) unde se culege o tensiune la capetele a 2 metale diferite care sunt unite la celelalte capete prin sudura; in cel de-al II-lea caz avem 2 lame de metale cu coeficient de dilatare diferit care sunt sudate pe lungime si, in functie de temperatura, se deformeaza ansamblul dand peste un microcantact, deci nu e nevoie de un amplificator specializat.Mai bine il denumiti termostat. Hai ca mi-am amintit ii zice Seebek :limb: , parca asa se scrie!

Link spre comentariu

Da, «gica70» ai dreptate si e bine ca ai facut aceasta precizare.

despre termocupla: http://www.circuiteelectrice.ro/curent- ... termocupla

 

despre termoelement (nu am intalnit acest termen) nu stiu ce sa iti zic nu cred ca este un element de executie ca si termostatul.

 

in limbajul curent la termostatele cu bimetal se zice popular termocupla asa cum la rezistor se zice rezistenta.

Link spre comentariu

În acest caz, ptr a evita apariţia unui pocnet la conectarea trafo, e bine să şuntezi contactul termocuplei cu un cond mkt de 4,7...22nF/250-275Vca sau 630Vcc.

Am sa tin cont de sfat. :daLa magazinul de unde am cumparat nu ma intrebat decat de temperatura la care se inchide termocupla va fi temperatura la care pornesc ventilatoarele. «normal deschisa»Denumirea corecta nu o stiu :jytuiyu (termocupa, termostat, bimetal ) Tot ce am vrut a fost sa porneasca ventilatoarele la o anumita temperatura, iar in restul timpului sa nu fie active. :freaza:
Link spre comentariu

In automatizarile electrice i se mai spune si releu termic cu precizarea ca bimetalul (i se mai spune si asa!) este parcurs de curentul controlat sau cu control indirect cand bimetalul este incalzit de o rezistenta de putere prin care circula curentul controlat.

Link spre comentariu

Postez cam tarziu dar solutia este simpla. Se foloseste termostatul acela "normal-inchis", asemanator cu cel montat deja pe radiator, care la temperatura setata deschide circuitul care alimenteaza un releu. Se foloseste contactul normal inchis al releului astfel incat la atingerea temperaturii releul decupleaza, cupland acel contact normal inchis care alimenteaza ventilatoarele (practic releul este inversor). Este cea mai simpla metoda si nu necesita electronica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări