Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-20V instabila

Vizitator nick_style

Postări Recomandate

Vizitator nick_style

Buna,am o sursa reglabila,o chinezaie de la 0-20V care nu functioneaza cum trebuie deloc.Tensiunea nu e stabila ,de ex daca o pun sa scoata 3V tensiunea creste la 4V si scade inapoi repetat la 0,5-1 sec.Schema nu am la ea,am desfacuto si am vazut ca are 3 tranzistori.Ar putea fi unul din ei ars sau ce ar putea fi defect ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

5

• MifTy

2

• pusu

1

• EFTIMIE

1

Top autori în acest subiect

Am avut o sursa care se comporta la fel si era 100% China.Problema era la potentiometru. Lamela de la cursor nu facea contact perfec cu partea grafitata si scadea tensiunea, fara sarcina.Poate pe langa ce au recomandat colegii te uiti putin si la potentiometru (incearca cu alt potentiometer).Nu are nici un nume sau cod ceva?

Link spre comentariu
Vizitator nick_style

Am schimbat condesatorii toti,am anulat potentiometrul sa vad daca ede la el si tot asa face.Nu are nici o serie.Cred ca unul din tranzistori e ars sau chiar doi din ei pt. ca doar 1 din ei se incalzeste si sunt toti tranzistori cu radiator.spun asta pt. ca se aude si un sunet exact ca la tv sasiu 11ak30 cand se arde Bu808 si se aude acel pacanit.

Link spre comentariu
Vizitator nick_style

Curent scoate ca am masurat cu aparatul de masura.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Cei doi tranzistori de pe laterale sunt LM317T si banuiesc ca unu din ei e dus.

Se gasesc sau se poate inlocui cu altceva?

Link spre comentariu
Vizitator Darylrobo

Cu pocnitoarea aia in comutatie vei arde multe... :jytuiyu Au facut baietii pe forumul asta( e pe undeva un topic) surse reglabile de 1000 de ori mai bune!

Link spre comentariu
Vizitator nick_style

Am schimbat LM317 si se pare ca nu e de acolo.Am studiat mai bine sursa si vad ca e din doua parti una primara si una secundara,asa ca am anulat partea secundara sa vad unde e defectul si este la partea primara.Ramane sa verific diodele de acolo cand ajung acasa.

Link spre comentariu

Schimba partea aia cu un traf+punte+condensator de filtare si gata. Nu de alta,dar e facuta cu picioarele,si numai surprize o sa-ti facaSi dupa cum s-a spus si mai inainte,mai bine faco o alta sursa (sunt mai multe variante bune pe forum) si gata,stii macar ca te poti baza pe ea un timp de acu n-ainte

Link spre comentariu
Vizitator nick_style

Vreau sa o repar pe asta ca e buna la ce am eu nevoie :)Pot pune o dioda redresoare in locul uneia supresoare?P6KE200A e dioda si nu am gasit sa o cumpar.

Link spre comentariu

Poti folosi un tren in locul unui tractor pe camp? Raspunusul e evident,nu!Deci iti trebuie o dioda supresoare ca cea originala. Poate gasesti echivalente

Link spre comentariu

@Doctore L, de când e 317T-ul tranzistor???sau îmi scapă mie ceva??? :jytuiyu @nick_style: eu zic să-i asculți pe băieți, și să iei un traf gen 2x9 sau 2x10 volți, la 1,5-2 amperi, și să faci o sursă liniară cu 317T-urile pe care le ai deja.găsești schema potrivită fie pe forum, fie în datasheetul integratului!nu te complica cu reparatul, mai ales că nu ai schema sursei, și o sursă în comutație nu e deloc ușor de depanat!!!e mult mai ușor să faci una liniară, cu traf de rețea, mai ales că ai la dispoziție aproape toate piesele, numai traful nu, plus carcasa și acometrul! :Dapropo, cu un switch și o rezistență în plus poți face ca voltmetrul cu pricina să indice și curentul consumat la ieșire, nu doar tensiunea.poți folosi orice transformator de 18-20 de volți și cel puțin 1 amper, cu dimensiuni care să-ți permită să-l fixezi ferm în carcasă.succes! :DP.S. de curiozitate, de unde-ai luat-o, și cât te-a costat?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări