Vizitator Alexandruxx Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 Va salut , am facut acest frecventmetru dupa schema de mai jos si nu am gasit pe nicaieri cum se masoara frecventa in circuit a unui receptor rc fara Quartz .Din cate stiu la emitator este simpla treaba , se poate masura fie prin atasarea unei antene la frecventmetru sau pus direct firul pe antena emitatorului .Problema se pune la receptor , cum pot afla in ce frecventa lucreaza , am inteles ca trebuie masurat in circuit . Dar cum ? Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 Mai intai trebuie un preamplificator de banda larga cu impendanta mare (sunt scheme pt. sonde rf) si, deasemenea, trebuie sa stii cum functioneaza un receptor. Trebuie sa spui mai clar, la obiect, ce vrei sa masori. Felicitari pentru constructie!. Link spre comentariu
Vizitator Alexandruxx Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 Vreau sa aflu frecventa de lucru a receptorului , exemplu (27mhz, 35mhz , 40mhz , 49mhz ).Am o rugaminte , se poate un link catre un astfel de preamplificator care se preteaza la ce am eu nevoie ?Nu de alta dar sunt bagat putin in ceata si vreau sa ma luminez .Ms frumos pentru ajutor . Link spre comentariu
radu42 Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 Ca sa afli frecventa pe care lucreaza un receptor tb sa ai fie un generator de rf (ceea ce evident ca nu ai) sau trebuie sa cunosti "arhitectura " receptorului.Practic masori frecventa oscilatorului local din receptor si trebuie sa mai stii frecventa intermediara...Daca spui ce vrei sa masori poate te putem ajuta.In ceea ce priveste etajul de intrare din fx este ok ce a zis amicul de mai devreme ...iti trebuie un etaj de intrare mai performant.Sunt multe de spus ! Link spre comentariu
Vizitator Alexandruxx Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 Am inteles ca trebuie pentru inceput sa adaug un etaj de intrare ( preamplificator de banda larga ) si din cautarile mele pe gogu am gasit aceste doua scheme.Care dintre ele considerati ca este mai buna ,sau poate stiti o alta schema cu un etaj de intrare mai performant ? Link spre comentariu
vio2007 Postat Martie 29, 2012 Partajează Postat Martie 29, 2012 Da mai multe detalii despre receptorul in cauza,eventual o poza clara a placii cu componente facuta cu o camera digitala.O atasezi aici pe forum si vedem despre ce este vorba.Ca sa afli frecventa de lucru a unui receptor sunt mai multe posibilitati,dar trebuie sa ai AMC-urile adecvate:-masori cu un grid-dip-metru frecventa pe care este acordat circuitului de intrare LC al receptorului;-aplici la intrarea receptorului semnal de RF variabil(26-49Mhz) si urmaresti nivelul semnalului cu osciloscopul sau voltmetru electronic de radiofrecventa;-circuitul LC de intrare ,conectat la oscilator universal(rezonance tester)si masori cu freventmetru. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 29, 2012 Partajează Postat Martie 29, 2012 Ia o bucata de cablu TV, la un capat lipeste o bobina cu 1,2 spire de fi 6 mm (conductorul poate fi chiar centralul coaxialului), conecteaza celalalt capat la frecvent-m (la care mai adaugi un etaj similar cu acel trz. si inlocuiesti condul de 100nf cu unul de 1 nF, la fel bagi si pe intrare tot 1nF. Spre ex. vrei sa verifici o statie de 27Mhz. Treci pe emisie (ai grija sa fie antena cuplata) si te apropii usor de etajul final de emisie (pe unde e antena) si vezi daca display-ul de pe statie indica aceeasi frecventa cu frcv-m tau. Dupa aceasta verificare lasi statia pe receptie si te apropii de bobine (prin tatonare) si asezi acel inel (bobina sondei) pe bobina respectiva (un link!). In momentul in care ai o indicatie stabila pe frecv. tau inseamna ca aceea e frecventa oscilatorului local. Aceasta frecventa adunata sau scazuta cu frecventa de receptie da frecventa intermediara. Din pacate bobinele sunt ecranate si e complicat sa intervii daca nu esti cat de cat familirizat cu astfel de masuratori.NU te sfatuiesc sa "mesteresti" ceva daca nu te asista cineva experimentat. Succes.Nu credeam ca electronica poate ajunge pana aici ..nici nu stiu cum sa spun. Deci faci un FRECVENTMETRU pana la 50 Mhz si nu stii cum sa-l folosesti..Cer scuze multe acestui user si sa NU creada ca il denigrez sau il critic..nici pe departe; il felicit din nou pentru realizare..dar am imaginea unui car pus in fata boilor! Link spre comentariu
Vizitator Alexandruxx Postat Martie 29, 2012 Partajează Postat Martie 29, 2012 Nu credeam ca electronica poate ajunge pana aici ..nici nu stiu cum sa spun. Deci faci un FRECVENTMETRU pana la 50 Mhz si nu stii cum sa-l folosesti.. Cer scuze multe acestui user si sa NU creada ca il denigrez sau il critic..nici pe departe; il felicit din nou pentru realizare..dar am imaginea unui car pus in fata boilor! Nu este cazul de cerut scuze , cu toate ca este destul de frustrant sa ti se spuna asa ceva . Am sa va dau un exemplu care imi vine acum in minte , daca ati avea norocu de a fi invitat la curtea regala britanica cu conditia de a sti cum se aranjeaza tacamurile pe masa si cum se folosesc ele ( aici ma refer la tacam complet ) , ce ati face , nu ati cere ajutor pentru a sti cum si cand se foloseste un anumit tacam ? Sunteti constient ca sunt prea putini care cunosc asa ceva , pentru ei este ceva normal , pentru noi este mult prea complicat .Credeti ca nu ar spune si ei acelasi lucru ? Sunt foarte multi useri care doresc sa realizeze astfel de aparate si ori abandoneaza proiecte incepute ori nu se incumeta sa faca din lipsa unor cunostinte care par banale pentru unii , dar foarte complicate la prima vedere pentru un incepator . Uitati-va la cate vizualizari are acest subiect si va dati seama cat de cautat este . Dupa parerea mea este mult mai rusinos sa faci pe desteptul si sa arzi frecventmetru ( asta in cazul meu ) in loc sa ceri ajutor . Pentru a avea un aparat cat mai profi m-am hotarat sa fac acest Oscilator universal , inspirat de userul vio2007 http://dfi57.blogspot.com/2011/10/oscilator-universal.html Totusi astept de la dumneavoastra si o recomandare pentru circuitul de intrare si de ce nu si pentru un alt oscilator . Sper ca nu am suparat pe nimeni , cu toate ca preferam aceasta discutie langa o naveta de bere . icon_jook Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 29, 2012 Partajează Postat Martie 29, 2012 Mai intai am sa te rog sa ma tutuiesti iar comparatia nu cred ca se potriveste. Ai tot concursul si sprijinul meu dar..de la distanta mare lucru nu iese!. Fara letcon in mana si fara un pic (nu microcontroler!) de teorie nu se poate face mai nimic. Incepe cu lucruri mai simple; acum imi dau seama ca un frecventmetru NU e usor de construit dar tu l-ai construit. Acum am sa-ti dezvalui ceva; habar n-am cum se programeaza acel microcontroler si, intr-un fel, recunosc, mi-e ciuda ca tu ai construit acel aparat. Eu am unul asemanator (cu divizorul pana la 1Ghz) dar nu eu l-am construit!Hai sa facem un schimb de experienta, ce zici? Link spre comentariu
Vizitator Alexandruxx Postat Martie 29, 2012 Partajează Postat Martie 29, 2012 Pot spune ca acum am idee cum trebuie sa procedez pentru a afla , regla sau modifica frecventa de rezonanta a oscilatorului local dintr-un receptor , ( sper ca am spus bine ) de fapt mai pe intelesul tuturor bobina variabila in paralel cu capacitorul . Deaceea am si optat pentru varianta oscilatorului universal .In legatura cu frecventmetru ce pot sa spun , faptul ca este prima oara cand fac asa ceva , este pentru prima oara cand programez un Pic si cand fac un programator . Dar dupa cum bine se stie , nevoia te invata .Era mult mai simplu si mai ieftin sa arunc acel receptor rc si sa cumpar unul gata facut dar , unde mai este satisfactia , acea imensa satisfactie cand vezi ca lucrul respectiv l-ai readus la viata .Idei , pareri despre oscilatorul universal sau pentru circuitul de intrare ?Acesta este programatorul facut de mine pentru a aduce la viata frecventmetru Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum