Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

programarea uui pic 16f877a


Vizitator mcr_razvy

Postări Recomandate

Vizitator mcr_razvy

Salutare tuturor! Sunt incepator in ceea ce priveste programarea...si trebuie sa programez un pic 16f877a. Am achizitionat o placa de programare de la adelaida si am primit si driver-ul cu programul ic prog. Sincer nu am inteles cum pot programa prin intermediul acestui program cu toate ca m-am mai documentat. Ar putea cineva sa ma ajute cum as putea sa il programez cu acest program sau daca pot folosi alt program mai simplu (ca pentru incepatori), sau o alta metoda, sugestie ceva... Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • MifTy

    3

Programator AD-PIC 01S aici este link-ul unde poate vedea => http://www.adelaida.ro/product_info.php ... 3eedcd91dc

... adică un JDM, a cărui schemă e disponibilă pe internet de ani de zile, și al cărui preț (componente plus cablaj) nu depășește 5-6 lei, dar care acolo... :speriat în fine...cumperi picul, îl pui în soclu, conectezi mufa programatorului la mufa COM a pc-ului, și pornești ic-prog (apropo, e vechi. ia mai bine winpic800, e ceva mai nouț, și e și el tot free).în icprog te duci la settings/hardware, și selectezi din lista de programatoare ”JDM”, și ar trebui să-l detecteze, și să detecteze și picul...ar fi o idee să cumperi un alimentator extern de vre-o 16 volți, cu mufă de alimentare pereche cu aia rotundă de pe plăcuță... nu de alta, dar ai să ai nevoie de 13 volți pentru programarea propriu-zisă, cei 5 volți obtenabili din COM permit doar să afli ce pic ai, și în ce stare se află...dacă ești cam bâtă cu programarea și picurile, te sfătuiesc să iei un pic12F509, și să te duci pe http://www.gooligum.com.au/tut_baseline.html și să iei pic course-ul, care chiar merită... e scris clar, și începe de la ou!în fine, ca o paranteză, o clonă de pickit2 costă cam 60-70 de lei, ”la cheie”, dacă știi să ți-l faci singur, picul din el costă cam 30 de lei, și... e pe usb, mai știe și să facă debug, plus că e utilizabil direct din MPLAB (uitasem, să iei și softul ăsta, e disponibil pe situl microchip)...succesuri! :)
Link spre comentariu
Vizitator mcr_razvy

Am descarcat softul MPLAB si ma descurc mai bine decat cu IC-PROG... Intrebare: pot scrie pic-ul cu softul MPLAB si programatorul care il am? Si la primul pin, cel cu MCLR(negat)/Vpp/THV ce tensiune trebuie sa ii pun? Am inteles ca 13V...dar nu este prea mult?Multumesc!

Link spre comentariu

Am descarcat softul MPLAB si ma descurc mai bine decat cu IC-PROG... Intrebare: (1) pot scrie pic-ul cu softul MPLAB si programatorul care il am? Si (2) la primul pin, cel cu MCLR(negat)/Vpp/THV ce tensiune trebuie sa ii pun? Am inteles ca 13V...dar nu este prea mult?Multumesc!

(am adăugat io punctele, să nu facem confuzii).pe scurt:1. nu2. nupe larg:1. JDM e un programator neoficial, prin urmare nesuportat de mplab, dar se poate folosi, în afară de ic-prog cu winpic800 sau pony prog. cauți în lista derulantă a programatoarelor JDM, setezi portul COM corect, și gata.dacă vrei să scrii direct din mplab, va trebui să folosești mplab v8 (sau anterioarele, dar nu și mplabx!), și, la alegere, ICD2 sau pickit2. schemele și firmware-ul celor 2 circulă ”la liber” pe net, dar poți și să le cumperi gata făcute de la microchip... cât or mai fi disponibile, deoarece mplabx, apărut în primăvara trecută nu le mai suportă, sau sub formă de kit ori gata făcut de la diverse terțe părți. în schimb, pickit3 este suportat, inclusiv de mplabx...oficial, microchip n-a oferit și de data asta schema și softul, dar totuși există câteva clone de pickit3 pe net...2. 13 volți e tensiunea care trece mcu-ul în modul de programare, deci nu e deloc prea mult.dacă vrei amănunte suplimentare, citește datasheetul lui 877, mi se pare că e un capitol întreg în care se descrie cum se pune picul în mod programare...și oricum, dacă vrei să știi ce și cum poți face ceva cu 877-le, cel mai bun lucru e să te pui pe studiat datasheetul lui.
Link spre comentariu
Vizitator mcr_razvy

Pentru actionarea a 4 "motorase" de curent continuu (fiecare avand 2 sensuri de rotatie), as putea folosi secventa asta de program: #include #ifdef PIC;PORTB = 0xFF;void main();{ PORTB = 0xFF; while (1) { PORTB = 0x01; delay_ms(90); PORTB = 0x00; delay_ms(5000); }si sa scriu partea de la while in jos de mai multe ori (pentru fiecare sens de rotatie....si fiecare sens de rotatie sa il pun pe un alt pin al pic-ului)?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări