Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pcb....,,lucrat'' de mana

vikingul38

Postări Recomandate

• Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

10

• yo9hrb

3

• coolerro

3

• Dr.L

3

Top autori în acest subiect

Constatare personala:Cea mai buna hartie = revista "STILL & ELAN" care se gaseste GRATIS, la orice casa de la benzinariile MOL... nu fac reclama la MOL, nici nu am citit ceva din revista aia, dar ies niste cablaje super... dupa ce se lasa sa se raceasta cablajul, se freaca digital (adica cu degetele) sub jet de apa rece, pana se duce pelicula de hartie/plastic si ramane numai tonerul....Astept comentariile voastre...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator domnu_doctor

Daca nu-i tarziu, iti sugerez sa iei un marker EDDING 450 - rosu, cu varf de 1 mm, (este la DIODA sau la alte magazine) ca e reziztent la clorura ferica si te-ai scos simplu si fara alte transferuri. Iti faci desenu' de cablaj, il inversezi, daca este cazul, cu un indigo, faci gaurile in placuta, slefuiesti bine suprafata de cupru pana devine lucioasa. Sunt gume de sters un pic mai aspre, care se potrivesc bine pentru treaba asta si dupa ce ai sters bine placuta, iti desenezi cu manutza ta, desenul inversat al traseelor. Lasi 10-15 min sa se usuce si bagi la baia de clorura ferica. Iese impecabil. Dupa corodare, stergi placuta cu acetona, dicloretan sau ce solventi mai ai la indemana.Spor,

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

O varianta a metodei utiliza in locul seringii + ac un liner rotring de 0.3-0.5 dintre cele utilizate de proiectanti-desenatori si arhitecti. Si tus carmin sau tipografic diluate in alcool unde se baga si ceva sacaz. Problema era ca trebuia sa vari liner-ul in alcool imediat dupa utilizare altfel tusul se cimenta in interior.

unde pot gasi tus carmin sau tipografic (si ce fel de tus tipografic....sunt de mai multe tipuri)? varianta cu rotringul mi se pare f buna...dar ce diametru minim tb sa aiba ? ca sa nu se usuce prea repede...si care este rolul sacazului?

Constatare personala:Cea mai buna hartie = revista "STILL & ELAN" care se gaseste GRATIS, la orice casa de la benzinariile MOL... nu fac reclama la MOL, nici nu am citit ceva din revista aia, dar ies niste cablaje super... dupa ce se lasa sa se raceasta cablajul, se freaca digital (adica cu degetele) sub jet de apa rece, pana se duce pelicula de hartie/plastic si ramane numai tonerul....Astept comentariile voastre...

presupun ca decupezi hartia respectiva...dar unde poti printa hartia decupata ? pt ca am tot intrebat...si nu accepta nimeni...le e frica sa nu se blocheze in copiator.
Link spre comentariu

presupun ca decupezi hartia respectiva...dar unde poti printa hartia decupata ? pt ca am tot intrebat...si nu accepta nimeni...le e frica sa nu se blocheze in copiator.

cum adica o decupezi? o tai din revista (drept) dar mai bine cumpri hartie glasata e 3lei 12 foi diverse culori si iese ff bine la xerox, in plus nu tre sa fie probleme ca nu vrea sa bage foia in xerox ca e format A4 si e perfect dreapta !
Link spre comentariu

... dac? n-ai xerox "la piciorul blocului", sau nu ai tu laser, e durere cu venitul acas? cu foaia aia în bun? stare...mai ales c? din 'jde mii de xeroxuri, câte erau prin ora?, au r?mas de le numeri pe dejete...cam cât timp mai merge figura asta, între momentul xerox?rii/print?rii ?i cel al fierului de c?lcat... bineîn?eles, s? ias? cablajul bine, nu s? fie pierdere de timp...

Link spre comentariu

cred ca undeva la retro ar trebui sa fie topic de genu "pcb....,,lucrat'' de mana", eu am ajuns la concluzia ca pentru un hobbyst care nu face cablaje in fiecare zi, sau daca face vinde ceea ce face, exista o singura varianta foarte rapida si la indemana oricui, calitatea nici nu se discuta, foto. Bec pentru foto se gaseste la magazine fara probleme (am luat bec cu vapori de mercur de 80w si drosel), cablaje foto se gasesc la magazine online de unde luam piese si soda caustica pentrua developat se gaseste f usor si f ieftina, de clorura nu vorbesc. Pentru printare se poate folosi imprimanta inkjet fara probleme, toate materialele necesare se gasesc, rezultatul final il stie toata lumea. Singura problema e cablajul foto care e mai scump un pic, cine are prea mult timp liber poate cumpara sprey si vopsi manual placi normale, eu m-am lasat de spreyat, cand mai iau piese de la magazinu X mai iau niste placi foto sa am acolo, daca vand montaju cel fac nu mai conteaza, bag la pret placa cu 7-8 lei de exemplu cat e o placa de 10/16 cm.

Link spre comentariu

foto este metoda "perfecta" dar se gasesc ff greu sprey-urile si mai deloc placute cu sprey gata aplicat ! (stiu ca sunt pe net dar am inceput sa ma plictisesc sa tot astept cu emotii comanda : vine- nu vine , ce e inauntru....)

Link spre comentariu
Pentru printare se poate folosi imprimanta inkjet fara probleme, toate materialele necesare se gasesc, rezultatul final il stie toata lumea. quote]

dar pe ce printezi ? calc-ul nu e asa de transparent...pe folie de plastic...nu prea ai cum...cerneala nu adera. ar fi super daca exista ceva ...pentru ca le faci acasa...nu-ti mai ies marite sau micsorate...

cat te-au costat becul si droselul ? si de unde le-ai luat ?

Link spre comentariu

mda, se pare ca e greu de citit topicu ala mai mare despre realizare pcb, deci, exista la librarie coala A4 de plastic total transparenta, speciala pentru imprimante cu jet, are pe una din fete, cea pe care se imprima, o depunere total transparenta care asigura aderenta cernelei, daca gasesc eu in Mangalia asa ceva e clar ca nu e o raritate. Becul de 80W ma costat vreo 8 lei, stiu ca am dat vreo 9 lei cu tot cu fasung si se gaseste la magazine de electrice de unde se aprovizioneaza electriceni cu sigurante, tablouri electrice, cabluri etc, la noi are si la magazine cu uz casnic si gospodaresc surubarie etc. Droselul ce l-am luat e de 125W si ma costat vreo 34 lei ca cica era de firma :smt003 , din cate m-am interesat nu e problema ca alimentez becu cu balast de 125, mai ales ca becu ala merge cate 5-6 minute cat e o expunere de pcb. Eu am prins droselu in interiorul unei cutii de carcasa de sursa atx, am pus sursa in picioare, adica sa fie cat mai inalta, si pe marginea de sus in lateral, ca sa stea la orizontal, am prins cu suruburi fasungul becului, astfel cand vreau sa expun iau cutia ii bag un cablu de alimentare de pc, si am pe masa si la statia de lipit si la sursa de alimentare, si expun pcb, simplu si rapid. Am prins cu 2 suruburi si o palarie pentru bec ca sa nu bata decat in jos, din tabla, de la cutia unei sticle da bautura, arata cam ca dracu ca m-am grabit dar imi fac treaba cu ea si nu imi bate in ochi. Mai am un bec de 250W cu care mi-am facut treaba ani de zile dar a venit vremea sa renunt la el :yawinkle:

Link spre comentariu

Chiar aseara mi-am facut un pcb cu markerul (2 markere, unul mai fin luat de la Cnx cu 8 lei !!!! si unul mai gros luat din Cora cu 1,5 lei care a fost mai bun decat cel de la Cnx) si a iesit varza. Dpdv electric e ok, dar estetic...S-a dizolvat partial markerul, banuiesc ca din cauza ca solutia de clorura nu a fost suficient de concentrata sau poate prea rece ??? si a luat mult timp pana sa corodeze.

Link spre comentariu

E migala multa oricum cu markerul, am stata aseara cateva ore sa fac pcb-ul asta; daca merge si un bec normal economic la metoda foto, ma reprofilez.Pana acum cele mai bune cablaje mi-au iesit cele facute cu vopsea/smoala in benzina si desenate de mana, apoi retusate, dar muncesti de-ti sar capacele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări