vikingul38 Postat Aprilie 16, 2006 Partajează Postat Aprilie 16, 2006 am incercat sa fac pcb-uri prin scanare....cu tot felul de imprimante...n-au reusit ,,expunerile''.......si mai mult acidul azotic imi coroda peste toata placuta...asa ca...........am trecut la o noua metoda care da rezultate foarte bune..... :finga: FORMULA EMPIRICA...pentru cei nu foarte pretentiosise taie pcb-ul la dimensiunile date...se curata placuta de circuit imprimat cu...acetona...dupa care se da cu smirghel foarte fin....bine...bine...se face cu ajutorul unui indigo schema din materialul care il avem..la scara 1/1 (revista, carte,pagina imprimata cu schema)...pe placutase ia o seringa folosita sau nu.. de 1 sau 2 ml(poate sa fie si de 5 ml)...cu un ac decirca 1, 5 mm care in prealabil a fost taiat drept..ramane 2 cm..se prepara din oja fetelor ( sau de la sotii) spun prepara ca daca e prea vascoasa nu curgeprin ac...cu acetona (se dilueaza)daca oja este prea transparenta se pune in oja continutul unei mine de pixde culoare rosu sau albastra....dupa care se marcheaza usor apasand pe pistonul seringii oja pe pcbcare in prealabil a fost ,,desenata'' schema cu indigoul.dupa ce se fac traseele cu ajutorul seringii...se lasa la uscat circa 15 min...dupa care se scufunda placuta in clorura ferica sau acid azotic mai diluat...eu am acid azotic...si cred ca e prea concentrat...oricum o corodeaza in 2 min...dupa corodare se spala placuta (pcb-ul) c multa apa...se usuca...dupa care cu o lama de cutit se indeparteaza oja trasata....si se curata cu dizolvant.........pentru a nu oxida se incalzeste colofoniu (sacaz de arcus-vioara)si se intinde pe traseele care ne-au ramas dupa corodare(tre sa fie o pelicula subtire) e cam greu de intins.......repet nu este ,,retea'' pentru profesionisti pe care ii apreciez mult...cidoar pentr cei mai amatori in constructia circuitelor imprimate(cum sunt eu) :tonqe: la gaurirea circuitului imprimat folosesc un motor electric de 24 volti..alea de stergator de parbriz de la auto mari...care are montat pe ax...o mandrina micuta (se gasesc in magazine) si cu burghiu de 1 - 1,5 mm..pe care il alimentez cu un traf cu amperaj mai mare 5 amperi (didactica)are comutator pt tensiuni 4,6,12 si 24 volti../bineinteles continuu. :supz: am facut multe montaje prin acest procedeu....reusite 100 % :smt006 Link spre comentariu
niq_ro Postat Aprilie 16, 2006 Partajează Postat Aprilie 16, 2006 interesant!!! vezi si http://www.niqro.3x.ro/cablaj0/cablaj0.htm oricum eu recomand dizolvarea sacazului in spirt... si pastrarea intr-o sticluta etansa... Link spre comentariu
Vizitator ttt Postat Aprilie 16, 2006 Partajează Postat Aprilie 16, 2006 ...repet nu este ,,retea'' pentru profesionisti pe care ii apreciez mult...cidoar pentr cei mai amatori in constructia circuitelor imprimate(cum sunt eu) :tonqe: ...Ai sa razi daca afli ca pe vremea impushcatului multi profesionisti faceau cablaje dupa metoda asta. Asa ca e o metoda foarte profi. De fapt orice metoda e buna daca iti rezolva treaba.O varianta a metodei utiliza in locul seringii + ac un liner rotring de 0.3-0.5 dintre cele utilizate de proiectanti-desenatori si arhitecti. Si tus carmin sau tipografic diluate in alcool unde se baga si ceva sacaz. Problema era ca trebuia sa vari liner-ul in alcool imediat dupa utilizare altfel tusul se cimenta in interior. Link spre comentariu
Vizitator alex Postat Aprilie 16, 2006 Partajează Postat Aprilie 16, 2006 Varianta simplifica este cea cu marker permanent de 0,5mm in locul seringii si flux la spray in locul colofoniului. Iar ca sa nu iti oboseasca mana dupa primele doua gauri date cu un monstru de motor de stergatoare, achizitionarea unei mini masini de gaurit. Link spre comentariu
vikingul38 Postat Aprilie 16, 2006 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2006 am mai castigat ceva astazi.....- pot sa diluez sacazul in spirt (nu stiam)si altele....da o minibormasina...e ideala....dar de obicei cei mai amatori dintre noi(cum sunt si eu) nu investim prea mult.....o facem din placerea unui montaj care in cele din urma tre sa si functioneze...daca ar fi de dragul artei am folosi cu totul altceva....si chiar nu ma deranjeaza greutatea unui motoras de stergator auto....satisfactia e si mai mare.....in cele din urma... :supz: Link spre comentariu
yo9hrb Postat Aprilie 16, 2006 Partajează Postat Aprilie 16, 2006 O mini bormasina nu este un capat de tara. Am luat si eu una la vreo 35...40 RON si sunt foarte multumit de ea. In rest fac cablaje, la nivel de amator, cu un marker pentru asa ceva si cu clorura ferica. Link spre comentariu
Dj_Dog Postat Aprilie 16, 2006 Partajează Postat Aprilie 16, 2006 am incercat sa fac pcb-uri prin scanare....cu tot felul de imprimante...n-au reusit ,,expunerile''.......si mai mult acidul azotic imi coroda peste toata placuta...asa ca...........am trecut la o noua metoda care da rezultate foarte bune..... :finga: FORMULA EMPIRICA...pentru cei nu foarte pretentiosise taie pcb-ul la dimensiunile date...se curata placuta de circuit imprimat cu...acetona...dupa care se da cu smirghel foarte fin....bine...bine...se face cu ajutorul unui indigo schema din materialul care il avem..la scara 1/1 (revista, carte,pagina imprimata cu schema)...pe placutase ia o seringa folosita sau nu.. de 1 sau 2 ml(poate sa fie si de 5 ml)...cu un ac decirca 1, 5 mm care in prealabil a fost taiat drept..ramane 2 cm..se prepara din oja fetelor ( sau de la sotii) spun prepara ca daca e prea vascoasa nu curgeprin ac...cu acetona (se dilueaza)daca oja este prea transparenta se pune in oja continutul unei mine de pixde culoare rosu sau albastra....dupa care se marcheaza usor apasand pe pistonul seringii oja pe pcbcare in prealabil a fost ,,desenata'' schema cu indigoul.dupa ce se fac traseele cu ajutorul seringii...se lasa la uscat circa 15 min...dupa care se scufunda placuta in clorura ferica sau acid azotic mai diluat...eu am acid azotic...si cred ca e prea concentrat...oricum o corodeaza in 2 min...dupa corodare se spala placuta (pcb-ul) c multa apa...se usuca...dupa care cu o lama de cutit se indeparteaza oja trasata....si se curata cu dizolvant.........pentru a nu oxida se incalzeste colofoniu (sacaz de arcus-vioara)si se intinde pe traseele care ne-au ramas dupa corodare(tre sa fie o pelicula subtire) e cam greu de intins.......repet nu este ,,retea'' pentru profesionisti pe care ii apreciez mult...cidoar pentr cei mai amatori in constructia circuitelor imprimate(cum sunt eu) :tonqe: la gaurirea circuitului imprimat folosesc un motor electric de 24 volti..alea de stergator de parbriz de la auto mari...care are montat pe ax...o mandrina micuta (se gasesc in magazine) si cu burghiu de 1 - 1,5 mm..pe care il alimentez cu un traf cu amperaj mai mare 5 amperi (didactica)are comutator pt tensiuni 4,6,12 si 24 volti../bineinteles continuu. :supz: am facut multe montaje prin acest procedeu....reusite 100 % :smt006prietene esti sigur ca nu ne cunoastem? exact asa fac si eu singura diferenta e ca eu nu fac cu indigo ci desenez cu creionul si dupa aceea dau cu oja :partyman: Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Aprilie 16, 2006 Partajează Postat Aprilie 16, 2006 Eu fac gaurile cu un motor de casetofon cu un burghiu lipit in varf...Pentru antioxidare folosesc un marker rosu,verde sau albastru... Traseele le pictez cu pensula de la oja....De unde faceti rost de acid azotic?....ma cam plictisesc pana se corodeaza cu clorura ferica... Link spre comentariu
Vizitator vallywally Postat Aprilie 17, 2006 Partajează Postat Aprilie 17, 2006 ce markere folositi ?multumesc pentru atentie. Link spre comentariu
one Postat Aprilie 17, 2006 Partajează Postat Aprilie 17, 2006 Orice marker permanent. Cand il cumperi, faci un mic test: scrii cu el pe sticla sau pe o folie de plastic, astepti putin, apoi incerci sa dai cu degetul peste zona unde ai scris, sa vezi daca se ia tusul. Sunt bune in general markerele care lasa un strat destul de gros de vopsea, care de obicei se remarca cu ochiul liber. Link spre comentariu
Kreator Postat Aprilie 17, 2006 Partajează Postat Aprilie 17, 2006 Cand am citit asta m-a apucat rasul... asa faceam la Casa Pionierilor cand aveam 12 ani... numai ca in loc de oja foloseam smoala diluata in benzina. Seringa nu avea piston, smoala diluata "curgea" sub efectul de capilaritate. Sacazul poate fi diluat pt rezultate mai bune in alcool tehnic si nu in spirt medicinal.Acum m-am "smecherit"... Fac cablajele la imprimanta, le imprim cu fierul de calcat pe placuta (se poate face prin acelasi procedeu chiar si cele dublu placate dar aici trebuie ceva mai multa munca si atentie sa se potriveasca fata cu spatele). Am folosit doua imprimante laser diferite, fara sa umblu la cuptor iar diferente nu am observat. Folosesc carton lucios in loc de hartie fiindca suportul este mai tare, nu se deformeaza si asa se potrivesc cele doua layere la fix.Calitate exceptionala... mai ales cele care au traseele sub forma de "insule" in traseul de masa. Link spre comentariu
Vizitator vallywally Postat Aprilie 17, 2006 Partajează Postat Aprilie 17, 2006 Multumesc mult ONE si mai doresc o precizare ; din ceea ce ai testat tu ce ai utilizat ? Pentru ca la un magazin am gasit mai multe "permanente'...cu diferite diametre ale virfului. Link spre comentariu
Vizitator alex Postat Aprilie 17, 2006 Partajează Postat Aprilie 17, 2006 Eu folosesc OHP marker care se gaseste cu 2RON mai pe la toate magazinele de pe Maica Domnului. Nu e el extraordinar dar e bun pentru mici proiecte. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Aprilie 17, 2006 Partajează Postat Aprilie 17, 2006 Si eu tot cu OHP imi fac cablajele. Sunt f. multumit de ele. Link spre comentariu
luc Postat Aprilie 17, 2006 Partajează Postat Aprilie 17, 2006 Cand am citit asta m-a apucat rasul... asa faceam la Casa Pionierilor cand aveam 12 ani... numai ca in loc de oja foloseam smoala diluata in benzina. Seringa nu avea piston, smoala diluata "curgea" sub efectul de capilaritate. Sacazul poate fi diluat pt rezultate mai bune in alcool tehnic si nu in spirt medicinal.Acum m-am "smecherit"... Fac cablajele la imprimanta, le imprim cu fierul de calcat pe placuta (se poate face prin acelasi procedeu chiar si cele dublu placate dar aici trebuie ceva mai multa munca si atentie sa se potriveasca fata cu spatele). Am folosit doua imprimante laser diferite, fara sa umblu la cuptor iar diferente nu am observat. Folosesc carton lucios in loc de hartie fiindca suportul este mai tare, nu se deformeaza si asa se potrivesc cele doua layere la fix.Calitate exceptionala... mai ales cele care au traseele sub forma de "insule" in traseul de masa.pai de ce razi de altii? ca asa pot sa rad si eu la felul in care faci tu cablajele :naughty: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum