Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatoare echivalente sau condensator echivalent?


le5100kw

Postări Recomandate

Salutare, am si eu o nedumerire. Am de gand sa-mi fac o placa de testare a condensatorilor de pe diferite lucruri cum ar fi placi de baza surse. Placa as dori sa contina mai multe condensatoare grupate in paralel echivalente cu cele pe care vreau sa le testez. De exemplu o placa de baza are 5 condensatori de 3300uF cuplati in paralel, echivalent in capacitate cu 16500uF, iar eu sa zicem ca as avea 16500 obtinuti din cuplarea a altor condensatori spre exemplu 4700uF sau 680uF. Spuneti-mi daca ar fi diferita obtinerea capacitatii totale prin mai multe condensatoare mai mici sau prin mai putine condensatoare mai mari ca valoare? Cu alte cuvinte: mai multe condensatoare mai mici sau mai putine si mai mari?Vad in diferite scheme ba asa ba invers. Eu vreau sa impac si capra si varza.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    3

  • le5100kw

    3

  • mircea888

    2

  • __farad__

    2

Top autori în acest subiect

Indiferent câte condensatoare foloseşti capacitatea totală este aceeaşi. Adică 10x100uF=2x500uF=1x1000uF. Conzii au însă ceea ce se numeşte toleranţă. Ceea ce înseamnă abateri de la valoarea înscrisă pe ele. De aceea se folosesc şi capacităţi mai mici, pt a putea controla mai uşor valoarea totală. Ca să obţii o valoare precisă nu este suficient să legi în paralel condensatoarele după ceea ce scrie pe ele. Le măsori mai întâi cu un capacimetru şi le combini astfel încât să obţii valoarea dorită cu o precizie maximă.Mai apoi există tensiunea de lucru a grupului de condensatoare. Aceasta este dată de condensatorul cu cea mai mică tensiune dintre toţi, în cazul în care foloseşti condensatori cu tensiuni de lucru diferite (la legarea în paralel tensiunile nu se adună şi nici nu se împart sau altceva). Dacă ştii tensiunea maximă la care vei cupla condensatoarele (sa zicem 25V) le vei alege cu tensiuni de lucru mai mari decât această valoare. Cum ar fi minim 35V.

Link spre comentariu

Capacitatea totală se poate obţine şi prin legarea serie sau paralel a unor condensatoare mai mari cu condensatoare mai mici pentru montaje amatoriceşti şi nepretenţioase.Este bine ca condensatoarele cînd se leagă între ele pt.a obţine o capacitate anume acestea să aibe mărimi identice şi neapărat trebuie ţint cont şi de tensiunea de lucru a acestora.

Link spre comentariu

Aha deci nu este problema sa pun unu de 2200 in loc de 2 de 1000uF si unu de 200uF chiar daca producatorul asa recomanda in schema. Am mai vazut in unele cazuri unde producatorul lega 10 condensatoare de 10nF in paralel neintelegand rostul.

Link spre comentariu

Sunt cazuri în care se recomandă mai multe condensatoare şi cazuri în care capacitatea este cea care dictează (dacă se poate obţine cu unul singur e ok). Depinde de aplicaţie. Pt filtraj tensiuni contează capacitatea. Însă, pt siguranţă eu folosesc doi condensatori la filtrajele de valoare mare (exemlu:1x2200uF+1x4700Uf în loc de 1x6800uF). Astfel, dacă unul din ei crapă sau se dezlipeşte nu rămân fără filtraj. De asemeni la filtrarea tensiunilor se prevede un cond de zeci-sute nF în paralel cu cel de mii de uF. Nu trebuie neglijat, în ideea că ce ar mai filtra prichindelul ăla cân am deja 10000 uF, pt că are şi el rostul lui (musculosul ăla de 10000 scapă semnalele de frecvenţă înaltă :ciuda: )

Link spre comentariu
:da da daca un cond intra in scurt ( este sarma) nu ai cum sa stii care este defect atat timp cand ai legati mai multi conzi in paralel , numai daca se vede ochiometric acest fapt ( condensator crapat , unflat , scurs etc. ) .........
Link spre comentariu

In general se folosesc mai multi condensatori in paralel la surse in comutatie pentru a avea un ESR echivalent mai mic, dar uneori se mai pun in paralel din motive de spatiu (carcasa mica in inaltime, etc).In principiu rezultatul e acelasi daca este vorba de redresarea unei tensiuni de la retea, dar asa cum au zis si colegii ar merge sa pui 2-3 in paralel dar nu exagerat de multi ca nu are rost.

Link spre comentariu

Vreau sa-i folosesc in filtraj cu PWM deci cu frecvente mari si cu ESR mic. Cam ce valoare de condensator m-ati sfatui sa folosesc in paralel?

La sursele in comutatie condensatorul de filtraj se dimensioneaza tinanad cont de mai multe lucruri: frecventa de lucru, curentul prin sarcina, riplul maxim pe care vrei sa-l obtii, etc.In comutatie conteaza foarte mult ESR-ul, deci ar trebui sa cumperi condensatori la care sa stii valoarea de catalog a ESR-ului ca altfel nu poti calcula capacitatea de care ai nevoie. Daca vrei sa testezi condensatori mai bine iti iei un ESR metru si capacimetru.
Link spre comentariu

Sa-mi fie cu iertare ca ma bag insa eu cred ca se filozofeaza cam mult pe tema asta, principiul este simplu, la frecvente scazute de lucru ( spre exemplu filtrarea surselor liniare ) nu e nici o diferenta importanta intre a pune mai mult condensatori in paralel mai mici sau unul singur mai mare, se face asta mai mult pentru a economisi spatiu, asta teoretic deoarece practic spre exemplu daca inlocuiesti un asazis butoi de 10Ku cu 10 conzi de 1k in paralel ocupi spatiu mai mult, aici tine pur si simplu de preferinta sau posibilitatile fiecaruia.La Comutatie este intr-adevar alta marie, aici exista condensatori special construiti cu rezistenta serie mica, sunt ceva mai scumpi insa sunt necesari, cat despre valorile lor, pai uneori nu merita efortul sa te complici cu zeci de calcule si investitii in aparatura pe care poate nu o detii, e bine sa te inspiri si de la alte proiecte deja realizate cu succes, adica daca altii folosesc spre exemplu de obicei conzi cu ESR mic de 1000u, eu de ce sa mai pierd timpul cu calcule care cel mai probabil vor da axcelasi rezultat? nu uitati ca aici este sectiunea incepatorilor si trebuie sa te adaptezi modului lor de gandire, nu te poti astepta sa detina aceeasi capacitate de intelegere a unor anumiti factori.Sau oricum asta este parere mea :da

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Anm facut o filtrare astfel 10 condensatori de 470uf/16V 2 cozi de 1000uF/50V 2 cozi de 1000uF/16V 1condensator de 1000uF/25V un condensator de 2200uf/40V un condensator de 100uF/50V toti legati in paralel deci in total am 12000uF si 5 condensator de 100nf . Oare o sa fie bun filrajul asta?

Link spre comentariu

Zgomotul de fond nu este cauzat numai de filtrarea slaba, la tensiunea aia in situatia in care amplificatorul nu este unul Auto, cu sursa ridicatoare interna, atunci nici consumul nu poate fi prea insemnat astfel incat se poate folosi filtrare mai mica, intre 4,7 si 10m cred eu ca ar fi arhisuficient in situatia de fata, deoarece un bun amplificator are si un PSRR bun, altfel daca amplificatorul este gresit conceput/realizat/conectat nu prea mai conteaza ce filtrare ai pe alimentare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări