Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P9-la ce se poate folosi

imreberes

Postări Recomandate

Asta da! Multumesc D-l Lazaroiu. Exact ce-mi trebuia-cum s-ar zice: "mura-n gura". Sa nu mai zic ca totul e pe pentode si pe tuburi metalice. :aplauze Dar trebuie sa recunosc ca momentan nu am cunostinte mai multe. Cu realizarea va tin la curent. Cred ca va fi facut amandoua amplificatoare. Oricum urmeaza vacanta de Pasti si cred ca voi avea mai mult timp chiar si pt hobby.

Link spre comentariu

Valoarea rezistorului din circuitul anodic al tubului 6J8 este complet nerealista, probabil in procesul de simulare s-au introdus date eronate, tubul are un PSF in care distorsiunile THD+IM minime si amplificarea maxima sint date de alti parametrii...Nu ma pricep sa simulez functionarea unui amplificator dar presupun ca tratarea lui globala poate introduce erori comparativ cu optimizarea fiecarui etaj in parte, ma intereseaza parerea celor care sint familiarizati cu acest proces de simulare virtuala...

Link spre comentariu

Valoarea rezistorului din circuitul anodic al tubului 6J8 este complet nerealista, probabil in procesul de simulare s-au introdus date eronate, tubul are un PSF in care distorsiunile THD+IM minime si amplificarea maxima sint date de alti parametrii...Nu ma pricep sa simulez functionarea unui amplificator dar presupun ca tratarea lui globala poate introduce erori comparativ cu optimizarea fiecarui etaj in parte, ma intereseaza parerea celor care sint familiarizati cu acest proces de simulare virtuala...

Functioneaza foarte bine montajul propus de mine si cu PSF-ul ales.Priviti cum este "polarizata" G2 (!) reactia din catod pe G2 (tub 6J8) eu nu am mai folosit-o,curentul prin tub este de aprox 1mA (zgomot mic si ...).

Tubul 6J8 (RUSIA) este echivalent cu 6SJ7 si cu 6J7,pentru care am gasit aceasta configuratie intr-un final audio (vechi),de la un RR probabil,nu stiu excat de la ce este schema,dar ideea mi s-a parut foarte interesanta.

Schema de inspiratie este asta:

Posted Image

P.S nu-mi permit sa postez aici si nicaieri bazaconii,fiti sigur de asta,iar modelele din simulatorul LTC le verific,apoi testez schema.Modelul folosit pentru simulare a fost 6SJ7.

Merge foarte bine si lampa ruseasca tot metalica 6J4 sau 6J4P (heptal miniatura)

Link spre comentariu

I=U/R=300/470000=0,000064 A, curent anodic, de fapt este mai mic, nesemnificativ fata de idee...

Un pic de atentie la schema,va rog(!)Asa este cum spuneti dv. curentul anodic daca luam numai R1 este de 563uA,dar Ra pentru acest tub este R1//R14(~276K),deci curentul de data asta va fi de Ia=989uA,aprox 1mA,iar curentul total prin tub adica Ik=1.15mA (Ia+Ig2). Pentru acest motiv,dinamic vorbind eu am renuntat la reactia katod G2 pentru tubul 6J8 (schema de inspiratie),folosind de data asta reactia din anod tub final in anod tub 6J8.
Link spre comentariu

In regim dinamic Ra depinde si de R6 nu doar de R1 si R14.

Si C2, dar poate ar fi bine ca rezistenta din circuitul anodic sa aibe o valoare mai mica astfel ca R1, R6,R14 si C2 sa fie neglijabile in raport cu ea :rade:
Link spre comentariu

Si C2 bineinteles dar numai la frecvente joase. C2 are Xc 32k la 50Hz iar la 500Hz are 3,2K. In serie cu 470k(R6) se poate vedea la ce frecvente are pondere. Cu cit R1 e mai mic decit R6 distorsiunile vor fi mai mici dar intre R1-R14 nu mai e valabil rationamentul pentru ca trebuie sa existe o anumita proportie intre ele pentru un anumit grad (dorit) al reactiei negative introduse.@lazaroiu, Parca e "un pic" cam mare acea reactie negativa data de R14. Daca e prea mare acea reactie negativa, devine inutila reactia negativa globala iar amplificarea montajului va fi insuficienta.

Link spre comentariu

Si C2 bineinteles dar numai la frecvente joase. C2 are Xc 32k la 50Hz iar la 500Hz are 3,2K. In serie cu 470k(R6) se poate vedea la ce frecvente are pondere. Cu cit R1 e mai mic decit R6 distorsiunile vor fi mai mici dar intre R1-R14 nu mai e valabil rationamentul pentru ca trebuie sa existe o anumita proportie intre ele pentru un anumit grad (dorit) al reactiei negative introduse.

@lazaroiu, Parca e un pic cam mare acea reactie negativa data de R14. Daca e prea mare acea reactie negativa, devine inutila reactia negativa globala iar amplificarea montajului va fi insuficienta.

Fiecare piesa de acolo este bine pusa si sigur fiecare are ceva,ceva importanta.Discutia vad ca aluneca spre altceva,cand de fapt incepuse cu PSF-ul primei lampi iar eu cand m-am referit la Ra pentru prima lampa,m-am referit pur si simplu la circuitul curentului DC pentru stabilirea PSF,iar treaba cu reactiile negative pot face subiectul urmatoarelor discutii.

Am facut un mic test ale carui rezultate le voi posta mai jos,cu cele doua rezistente R11 si R14 lipsa pe rand,semnalul la intrare fiind constant 0.707V[rms],se poate observa variatia semnalului pe sarcina si apoi pentru fiecare test am calibrat generatorul pentru a obtine 1W pe sarcina si se poate observa pentru cele patru teste nivelul distorsiunilor.

Din acele teste se vede foarte clar importanta celor doua rezistente si poderea reactiei negative introdusa de fiecare in parte.Nu mai vorbesc de banda de frecvente,care este mult "largita" in cazul schemei postate de mine cu ambele rezistente cu valorile din schema.

Posted Image

Link spre comentariu

Nu discut avantajele reactiei negative fiindca sunt binecunoscute. Unde am eu dubii e amplificarea tubului final cu acea R14 de 680k. Puteti spune daca luam afara R11(fara reactie negativa globala) ce amplificare are fiecare etaj in parte (cele doua tuburi). Ma intereseaza in special cit mai ramine din amplificarea tubului final cu acea reactie negativa ce mie mi se pare prea mare. Sa tinem cont si de reducerea de amplificare data de transformatorul de iesire. Si ce amplificare mai trebuie sa ramina in final (pentru a se putea numi amplificator).

Link spre comentariu

Nu discut avantajele reactiei negative fiindca sunt binecunoscute. Unde am eu dubii e amplificarea tubului final cu acea R14 de 680k. Puteti spune daca luam afara R11(fara reactie negativa globala) ce amplificare are fiecare etaj in parte (cele doua tuburi). Ma intereseaza in special cit mai ramine din amplificarea tubului final cu acea reactie negativa ce mie mi se pare prea mare. Sa tinem cont si de reducerea de amplificare data de transformatorul de iesire. Si ce amplificare mai trebuie sa ramina in final (pentru a se putea numi amplificator).

Pai...,nu se vede ca amplifica????..nu inteleg??Acum, daca vreti, autopsiati dv. schema, la mine in acest moment canta, este un montaj insirat pe masa, chiar cu 6J8 si 6P9....!!!!Spuenti-mi dv. ce diagrame sa postez,in ce puncte anume pe schema,ce tensiuni si curenti sa masor ca sa puteti calcula dv. cum doriti,e bine asa???...sau postati dv, o schema cu aceste tuburi asa cum credeti ca ar fi corect,asa ar fi cel mai cinstit,apoi o voi verifica si eu.Inca um mic test:Am aplicat 7V[rms] de la generator pe G1 de la tubul final,bineinteles cu R14 cuplat si am masurat:Uanod=395V[rms]Ps[8ohmi]=5.8Wsi acum fara R14 (reactia in G1 tub final):Ps[8ohmi]=6WDistorsiunile nu m-au interesat...Deci????
Link spre comentariu

Nu trebuie sa va suparati, am doar niste dubii cu privire la gradul de amplificare iar acea reactie negativa mi se pare prea mare. Daca sunteti amabil ma intereseaza tensiunea alternativa si deci de aici amplificarea in anozii tuburilor si in secundarul transformatorului, fara R11 dar si cu R11. Cu R14 in schema bineinteles. Atunci cind bagati tensiune direct pe grila tubului final R14 nu mai are importanta.

Link spre comentariu

Nu trebuie sa va suparati, am doar niste dubii cu privire la gradul de amplificare iar acea reactie negativa mi se pare prea mare. Daca sunteti amabil ma intereseaza tensiunea alternativa si deci de aici amplificarea in anozii tuburilor si in secundarul transformatorului, fara R11 dar si cu R11. Cu R14 in schema bineinteles.

Nu ma supar,nu intelegeti asta,doar ca nu am inteles ce doriti anume,o sa masor tensiunea alternativa in anozii lampilor cu si fara R11,doar putin timp sa-mi dati.Astea sunt rezultatele:Cu R11:Ug1(U2)=707mV[rms]Ua(U2)=23.35V[rms]Ug1(U1)=3.15V[rms]Uk(U2)=650mV[rms]Ua(U1)=355V[rms]Us(8ohmi)=5.08V[rms]R14 in circuitFara R11:Ug1(U2)=707V[rms]Ua(U2)=30.8V[rms]Ug1(U1)=12.7V[rms]Uk(U2)=560mV[rms]Ua(U1)=388V[rms]Us(8ohmi)=6.77V[rms]R14 in circuitU1=tubul 6P9U2=tubul 6J8Semnalul este injectat la intrarea amplificatorului.Chiar daca injectez semnal direc in grila tubului final,conteza R14 pentru ca depinde de impedanta generatorului,iar eu o aleg sa fie cam egala cu a etajului de atac.
Link spre comentariu

Am aplicat 7V[rms] de la generator pe G1 de la tubul final,bineinteles cu R14 cuplat si am masurat:Uanod=395V[rms]Ps[8ohmi]=5.8W

Chiar daca tubul final s-ar deschide la maxim, ceea ce in practica nu intilnim, tensiunea efectiva maxima ce o putem avea in anod e de 219V cu o tensiune de alimentare de 310V
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări