imreberes Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 In curand am intrat in posesia unor tuburi metalice 6P9. Pare un tub dragut, desi exteriorul e metalic. In afara de acest amplificator http://audio.ring.lt/se3/se3_e.html nu detineti o schema mai pt "incepatori" . Are destula sensibilitate, folosind doar pentoda? Daca la intrare am pune o 6ж8, ca sa avem ceva complet pe pentode si nu in ultimul rand complet metalic? Eu am cautat pe net dar n-am gasit schema pt 6ж8+6P9. Daca aveti asa ceva, va rog sa ma ajutati cu o astfel de schema. Multumesc Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 Bineinteles ca schema va functiona cu 6J8 , conectata ca trioda , adica conectezi G2 la Anod . Probabil vor fi necesare mici ajustari ale unor valori de rezistente , te vor putea ajuta colegii forumisti experti in simulari cu tuburi .Auditii placute ! Link spre comentariu
imreberes Postat Martie 26, 2012 Autor Partajează Postat Martie 26, 2012 Abia astept ajutorul (tinand cont de faptul ca sunt atotnestiutor in domeniul lampilor), mai ales cu o schema concreta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2012 Partajează Postat Martie 27, 2012 Satisfactie maxima ai cu acest tub in varianta cu 2 tuburi finale configuratie push-pull adica cca 10-12 w curati.. fara pretentii deosebite,desigur mai ai nevoie de 0 dubla trioda ex :6H8C.......pt pilotarea lor.iar daca ai si mai multe se poate face un amp numai cu 6P9...!!!!!!!!! atit ca finale cit si pre/driver ba mai mult si redresarea..!!! tot cu acest tub......vrei o schema ,dezvoltam Link spre comentariu
imreberes Postat Martie 27, 2012 Autor Partajează Postat Martie 27, 2012 Am numai 6bucati, deci pt un PP stereo e destul, dar pt intrare as pune 6j8, mai ales ca l-am vazut undeva la partea de intrare a unui SE cu 6P3C ( si din 6j8 am mai multe bucati si incerc sa le pun si pe acestea in valoare). Un astfel de amplif cred ca ar avea un feeling adevarat vintage. De ex ceva de genul acesta, dar cu partea de intrare mai obisnuita http://tubesound-ru.livejournal.com/155536.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2012 Partajează Postat Martie 27, 2012 Am numai 6bucati, deci pt un PP stereo e destul, dar pt intrare as pune 6j8, mai ales ca l-am vazut undeva la partea de intrare a unui SE cu 6P3C ( si din 6j8 am mai multe bucati si incerc sa le pun si pe acestea in valoare). Un astfel de amplif cred ca ar avea un feeling adevarat vintage.De ex ceva de genul acesta, dar cu partea de intrare mai obisnuitahttp://tubesound-ru.livejournal.com/155536.htmlDe acord daca ai 6j8 e in regula .......ramine problema transformatoarelor retea , iesire si drosere ,condesatoare electrolitice ,componente pasive,conectori, intrerupatoare........ sasiu.!! Link spre comentariu
blue Postat Martie 27, 2012 Partajează Postat Martie 27, 2012 @imreberes, daca doresti sa folosesti un tub oarecare nu trebuie sa cauti o schema, de regula adaptezi tubul dupa posibilitatile pe care le ai ,concret daca ai un transformator ce scoate dupa redresare sa zicem 280v si ai un 6j8 te uiti in catalog vezi ca este identic cu 6SJ7, pt simplificare legi grila 2 la anod si ai datele tubului ca trioda respectiv Ua=180v Ia=6mA Ug1=-6v u=19 (amplificarea) apoi calculezi rezistoarele din anod si catod Ra=(280-180)/0,006= aprox 16K si Rk=6/0,006=1K decuplezi acest rezistor cu un condensator electrolitic de 220-470 uF/10v (exist si pt el un calcul simplu) si cu o rezistenta de 220-470K pui grila 1 la masa. Presupunind un semnal de intrare de 1V rezulta pe anodul lampii 19v, daca nu este suficienta pt atacul lampii finale aceasta valoare incerci configuratia de pentoda unde amplificare este mai mare . De regula in proiectarea rapida a unui amplificator se incepe cu cerintele etajului final adica pt o putere corecta rezultata din punctul de functionare in care nu se depaseste P disipata pe anod se calculeaza tensiunea max pe sarcina (8 ohm) apoi se proiecteaza transformatorul si cu raportul infasurarilor primar/secundar se determina de cite ori se multiplica Usec astfel incit pe infasurarea primara sa existe acesta tensiune si stiind factorul de amplicare a tubului final rezulta tensiunea de excitatie necesara adica acea ce trebuie livrata de tubul preamplificator. In cazul PP tensiunea de atac este intre cei doi anozi ai defazorului dar cum de regula aceasta este unitara driverul din fata trebuie sa asigure atacul tuburilor 1 Link spre comentariu
imreberes Postat Martie 27, 2012 Autor Partajează Postat Martie 27, 2012 Va multumesc D-l Blue, de demult nu am primit un ajutor asa de concret si concentrat.Intr-adevar nu stiu cum trebuie sa proiectez un final, si nici carti nu am din care pot sa invat acest lucru. Am cateva tuburi pe care nu le-au abordat, sau s-a discutat putin despre ei in cadrul forumului, dar as vrea sa fac si ceva mai putin obisnuit.Inca o data mii de multumiri Link spre comentariu
blue Postat Martie 27, 2012 Partajează Postat Martie 27, 2012 SE sau PP cu 6P9 ? Link spre comentariu
imreberes Postat Martie 27, 2012 Autor Partajează Postat Martie 27, 2012 Cred ca bobinatul trafului de iesire e mai simplu pt un SE, deci pt SE. (cu toate ca nici un PP nu ar arata rau) Link spre comentariu
blue Postat Martie 27, 2012 Partajează Postat Martie 27, 2012 Cred ca bobinatul trafului de iesire e mai simplu pt un SE, deci pt SE. (cu toate ca nici un PP nu ar arata rau)Se vede din datele catalogului ca un PSF bun ar fi Ua=230-240v Ia=30-35mA si -Ug=7-8v cu o Ra in jur de 8K, putere estimata la aproximativ 2,5w asta inseamna pt Rs=8 ohm o tensiune in secundar U=4,47v ( P=U*/Rs ) si cum raportul impendantelor Rad Zp/Zs=Np/Ns=Up/Us rezulta ca Up/Us=Rad 8000/8=31,62 sau rotund 32 deci tensiunea in primar trebuie sa fie Up=Us*32=142v. Pentru un atac corect si stiind ca 6j8 amplifica de 19 ori semnalul presupus de 1v la intrare ar trebui ca tubul 6P9 sa aibe un factor de amplificare de aproximativ 142/19 deci 7,5 dar in catalogul meu nu se da acest factor , mai trebuie cautat si daca este OK se pot reface aceste calcule estimative dar care se incadreaza totusi rezonabil in limitele de functionare corecta... Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 Am numai 6bucati, deci pt un PP stereo e destul, dar pt intrare as pune 6j8, mai ales ca l-am vazut undeva la partea de intrare a unui SE cu 6P3C ( si din 6j8 am mai multe bucati si incerc sa le pun si pe acestea in valoare). Un astfel de amplif cred ca ar avea un feeling adevarat vintage. De ex ceva de genul acesta, dar cu partea de intrare mai obisnuita http://tubesound-ru.livejournal.com/155536.html Poate va este de ajutor cu ceva.Aveti mai jos schema si performantele unui amplificator SE cu 6P9 si 6J8,ce poate debita 4W cu 8% THD si 3W cu 2% THD si o banda de frecvente excelenta.Amplificatorul se poate incadra cu usurinta intr-o clasa superioara.Tubul final fiind special construit pentru finale video se comporta excelent in domeniul audio,chiar daca puterea este relativ mica. V-am calculat si transformatorul de iesire si aveti si suficiente relatii pentru realizarea practica.Suprafata sectiunii miezului nu trebuie sa fie mai mica de 9cm*2,pentru a nu influenta negativ redarea frecventelor joase.Calculul inductantei si al numarului de spire este facut in asa fel incat sa aveti un minim de 20Hz la puterea de 3.5W.Daca veti construi transformatorul ca in desen sigur veti fi multumit de calitatea sunetului. Schema: Semnalul la iesire si distorsiunile: Diagrama Bode: Puterea la iesire pe sarcina: Transformatorul de iesire: Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 Tentatia unui final in configuratie PP e ca poti obtine o putere de cca 4 ori mai mare decit in SE pe aceasi sectiune a trafului de iesire...........adica vorbim de cel putin 8-10 w pe canal!! raportul putere consumata/utila e f bun !! Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 Tentatia unui final in configuratie PP e ca poti obtine o putere de cca 4 ori mai mare decit in SE pe aceasi sectiune a trafului de iesire...........adica vorbim de cel putin 8-10 w pe canal!! raportul putere consumata/utila e f bun !! Si un PP cu 2x6P9,autodefazor (mai simplu de atat nu se poate!) si cu performante foarte bune,Ps=11.5W Schema: Mai multe detalii...,daca este cineva interesat de realizarea acestui mic si simplu amplificator...!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 Tentatia unui final in configuratie PP e ca poti obtine o putere de cca 4 ori mai mare decit in SE pe aceasi sectiune a trafului de iesire...........adica vorbim de cel putin 8-10 w pe canal!! raportul putere consumata/utila e f bun !! Si un PP cu 2x6P9,autodefazor (mai simplu de atat nu se poate!) si cu performante foarte bune,Ps=11.5W Schema: Mai multe detalii...,daca este cineva interesat de realizarea acestui mic si simplu amplificator...!!! Schema e"beton"............ daca il construiesti ingrijit si cu componente selectionate atent ..il vei lasa (functional) si la nepotii Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum