Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ventilator

Vizitator vvlladdd

Postări Recomandate

Vizitator vvlladdd

salutare, detin un mic motor de la un macinator de cafea din ala vechi(sigur stiti de care). motorasul este de 220v e mititel nu duce cine stie ce. Vreau sa fac un mic ventilator din el, daca se poate sa il fac sa mearga la 110v si la 220v. Aveti vreo idee de schema?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

2

• petru_f

2

• H Robert

2

• alex14

2

Top autori în acest subiect

Si daca o sa-l faci sa mearga la 110V de unde o sa-l alimentezi? Iti trebuie trafo coborator de la 230V la 110V, motorul este cu perii, o modalitate sa il faci sa mearga la 110V este sa alimentezi separat infasurarea statorica si cea rotorica la 110V, daca vrei sa-i controlezi turatia poti face cu un dimmer de la un aspirator, sau sa legi un reostat in serie cu infasurare statorica ( infasurarile sa fie inseriate intre ele), astfel vei obtine o tensiune de 110V la bornele lui dar o sa scada si turatia, detaliaza mai mult ideea de unde o sa-l alimentezi la 110V?Daca n-ai de unde iar o sa intri in cheltuieli si eu nu vad rostul.

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

Dar D-ta cam multe "vrei" sa faci dupa sarbatori.Nu cumva acum faci putin misto? :ciuda:

De ce as face misto? pun intrebari, caut solutii de rezolvare, notez pe foi, si dupa le fac pe rand "acele multe" cand am timp. Imi ordonez activitatea....
Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

Si daca o sa-l faci sa mearga la 110V de unde o sa-l alimentezi? Iti trebuie trafo coborator de la 230V la 110V, motorul este cu perii, o modalitate sa il faci sa mearga la 110V este sa alimentezi separat infasurarea statorica si cea rotorica la 110V, daca vrei sa-i controlezi turatia poti face cu un dimmer de la un aspirator, sau sa legi un reostat in serie cu infasurare statorica ( infasurarile sa fie inseriate intre ele), astfel vei obtine o tensiune de 110V la bornele lui dar o sa scada si turatia, detaliaza mai mult ideea de unde o sa-l alimentezi la 110V?Daca n-ai de unde iar o sa intri in cheltuieli si eu nu vad rostul.

nu stiu exact de unde o sa ii dau 110v, momentan nu dispun de un condensator, ma gandeam sa folosesc reactanta capacitiva a unui condensator dar nu stiu daca va rezista la puterea pe care o vrea motorul.
Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

Daca este bobinat pentru 220V nu va functiona la aceeasi parametrii (turatie, putere ) si la 110V.

vreau turatie mai mica cand il alimentez la 110v, turatie mica=zgomot mai putin.
Link spre comentariu

vreau turatie mai mica cand il alimentez la 110v, turatie mica=zgomot mai putin.

Pt turaţie mai mică foloseşte un variator de la un aspirator. Sau caută o schemă şi construieşte-l singur.
Link spre comentariu

Eu am intalnit multe motoare de rasnite cu recomandari de folosire intermitenta (de exemplu 10 minute urmate de 1/2 ora pauza pentru racire) deoarece sunt sub-dimensionate. Sper sa nu ai surprize la functionare continua.Pe de alta parte motoarele cu colector produc zgomot care poate sa fie deranjant.

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

Eu am intalnit multe motoare de rasnite cu recomandari de folosire intermitenta (de exemplu 10 minute urmate de 1/2 ora pauza pentru racire) deoarece sunt sub-dimensionate. Sper sa nu ai surprize la functionare continua.Pe de alta parte motoarele cu colector produc zgomot care poate sa fie deranjant.

da dar.. daca folosesc o elice asftfel incat fluxul de aer pe care il produce sa raceasca si motorul? ar fi o idee?
Link spre comentariu
Vizitator Mircel

Vlad zice: „ fluxul de aer pe care il produce sa raceasca si motorul ”Ptr. răcire foloseşti o baie de ulei şi un ventilator dintr-o sursă de PC.Se poate folosi uleiul ars în bucătărie.P.s.Ce este „un trol”?Dar „un troll”?

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

Vlad zice: „ fluxul de aer pe care il produce sa raceasca si motorul ”Ptr. răcire foloseşti o baie de ulei şi un ventilator dintr-o sursă de PC.Se poate folosi uleiul ars în bucătărie.P.s.Ce este „un trol”?Dar „un troll”?

Domnule Mircel imi pare rau daca am inteles gresit dupa cum vedeti sunt un novice si nu cunosc multe, dar nu am inteles aluzia comentariului dumneavoastra.
Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

P.s.Ce este „un trol”?Dar „un troll”?

si ca sa va raspund la intrebari... insinuati ca eu sunt o problema? recunosc ca sunt un om prost... si nu stiu multe tocmai de aia am pus intrebari pentru a completa din gaura din informatiile pe care le-am gasit pe google. Am pus o simpla intrebare, nu am facut misto sau alte probleme. O zi buna!
Link spre comentariu

@vvlladdd sunt cam multe pe care nu le stii si printre cele mai principale se afla si Regulamentul Forumului, cu totii cei care sunteti la inceput va folositi de scuza asta de a fi incepator pentru iuncalcarea regulilor dar ma intreb ce poate fi atat de greu sa citesti niste reguli si sa le respecti? ca daca ai fi facut-o ai fi stiut ca este interzis sa postezi raspuns dupa raspuns, iar tu o faci nestingherit, ma surprinde faptul ca inca nu ai fost avertizat de moderatori. Atunci cand vrei sa adaugi ceva la mesaj foloseste butonul MODIFICA, pentru asta este acolo, si il ai la dispozitie timp de 1 ora de la postarea ultimului mesaj!!!

Pe de alta parte este adevarat ca tu deschizi o multime de teme, incepi o multime de proiecte si probabil nu termini niciunul, sau poate nu incepi pe niciunul ci doar de lene atunci cand ti se nazare o nelamurire te apuci si deschizi o tema nou la incepatori, ca de e mai comod asa decat sa stai tu sa citesti si sa te documentezi, nu e normal asa ceva, pune mana si citeste si tu, sunt chiar aici la sectiunea incepatorilor in primele teme de sus, linkuri catre tot felul de documentatii de specialitate, cu totii am citit si am tocit mult ca sa stim ceea ce stim, stiu ca e greu/plictisitor dar e necesar daca doresti sa stii ceva in domeniul asta, nu poti avea pretentia sa te scoata mereu altii din intuneric.

SI ca sa fiu ON, eu nu sunt deloc convins de seriozitatea temei tale, ori asta ori nici tu nu stii ce vrei, initial spui ca vrei sa poti alimenta motorul si la 110V, apoi cand esti intrebat de unde iei tu cei 110V replici prin explicatia ca de fapt vrei turatie mai mica si deci cei 110V ar fi tocmai buni pentru asta insa tot nu raspunzi de unde totusi iei cei 110V, pe de alta parte de ce sa te chinui cu adaptoare sau alte porcarii cand ti s-a sugerat destul de simplu cum faci cu modificarea turatiei?...in fine sugestia mea ar fi sa te decizi intai tu ce vrei si apoi sa ne spui si noua.

Bafta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări