AlinEX Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 detin 2 module IGBT 6MBI75S-120 cu care as dorii sa fac un invertor trifazic de la un banc de 20 de baterii Pb acid - 380Vca... in fine nu discutam despre asta, ci despre comanda acestor module! initial m-am gandit sa le comand cu IR2184! credeti ca este bine? avand in vedere capacitatea de intrare a modulelor IGBT de 9000pF? sau care ar fi principalul criteriu de care ar trebui sa tin cont? Multumesc AlinEX am pus si datasheturile celor 2 integrate http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... -120.shtml http://www.irf.com/product-info/datashe ... ir2184.pdf daca nu am postat corect imi cer scuze si rog un moderator sa mute subiectul unde ii este locul! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 Daca e 50Hz nu ai nevoie de viteza, deci nici de un curent mare. Daca e sinus modulat, s-ar putea sa nu-ti ajunga 2184.Pentru acele capsule de IGBT am vazut pe undeva un modul de comanda complet si cu intrari izolate galvanic, care se ataseaza perfect modulului. Daca nu intereseaza izolarea galvanica si e 50Hz (sinus modificat), 2184 e alegere buna, zic eu. Link spre comentariu
AlinEX Postat Martie 25, 2012 Autor Partajează Postat Martie 25, 2012 pentru sinus pur cred ca trebuie PWM... deci va fi 50Hz dar modulat PWM la frecventa mai mare(intentionez sa folosesc inverorul pentru sarcini inductive cum ar fi frigider, hidrofor si altele...)! cu ce ar fi bine sa il comand? frecventa PWM sa zic va fi undeva la 50-60Khz produsa de 3 bucati TL494 sau SG3525(mai vedem aici....) ce driver as putea folosi? sau as putea folosii ceva intre IR2184 si IGBT-uri? Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 comanda o poti face cu SG,TL sau UC.....ca drivere o idee ar fi utilizarea optocuploarelor dedicate pentru comanda IGBT-urilor(de ex HCPL J-312)la care beneficiezi de izolatie galvanica intre comanda si partea de putere...si se pot descurca si cu acea capacitate mare de intrare a modulului IGBT.este doar o parere........ Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 Sunt bune, dar nu stiu daca merita. Nu se face stabilizare deci nu e nevoie de separare galvanica.Cate un 2184 (2186) pentru fiecare pereche IGBT, dar cu SG sau altceva e foarte discutabil. Cele trei frecvente de 50Hz sunt decalate, decalajul trebuie pastrat permanent acelasi. Trebuie un CI specializat sau uC.Ideea e ca pentru 50Hz (60Hz), poti folosi cu brio 2184 (3 buc), indiferent de capacitatea IGBT (sau cu HCPL). Link spre comentariu
AlinEX Postat Martie 25, 2012 Autor Partajează Postat Martie 25, 2012 pai initial m-am gandit la un generator sinusoidal de 50Hz defazat pe fiecare iesire cu 120 de grade... deci trifazic... care sa comande cate un SG sau TL... in esenta pot folosii si cate un amplif in clasa D... e cam aceiasi treaba... dar asta este alta discutie... ma intereseaza strict ca la 60Khz ce driver sa folosesc pentru a comanda IGBT-urile, dar care sa faca si fata la capacitatea modulului 6MBI75S-120 care este de 9000pF!!! sau alta idee... pot folosi o frecventa mai mica pentru sinus pur? adica gen 5 - 10Khz? mentionez inca o data ca bancul de baterii va avea o tensiune de 240 - 300V!multumescAlinEX Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 EM2006 ( Emil Matei.ro )are in site ceva asemanator. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 Eu abia acum inteleg ca doresti sinus pur. Poti cu purtatoare de 20-30kHz, dar 10n iti mananca IRS-ul. Ti-ar trebui un flotant mai mic, tot IR, cu driver mai tare (TC4422, 4452) capsula TO220 pe un mic radiator eventual. Vine un IR cu doua TC pentru o pereche IGBT. Trebuie sa vezi si viteza IGBT, pierderi comutatie.Pentru monofazic sin pur, comanda e relativ complexa, din puntea H o ramura e 50Hz dreptunghiular, alta e dreptunghiular (kHz) cu umplere variabila. Poti obtine cu o ramura de umplere variabila, dar trebuie sa ai tensiune dubla (cca. 600Vcc, +/-300Vcc). Cu trei astfel de ramuri obtii trifazicul. Pt. semnal, merita microcontroler. Nu-mi vine pe moment nici o solutie analogica. Chiar posteaza una daca ai, pentru un generator de 3 sinusuri corect defazate.Asta e un proiect de admirat. Aici sunt bani si munca. Link spre comentariu
AlinEX Postat Martie 25, 2012 Autor Partajează Postat Martie 25, 2012 da ai dreptate si cu banii si cu munca.... prima faza a proiectului a inceput... adica documentarea cu generatorul trifazat vorba lui tyc... are emil matei un proiect cu procesor... cred ca o sa ma inspir de acolo... insa IR2113 cred eu ca va fi insuficient pentru modulele IGBT detinute de mine! o versiune analogica nici mie nu imi trece prin cap(la trifazic vorbesc)....era o idee de inceput de proiect la care am renuntat repede... monofazic era simplu... am o duba de scheme luate de pe net, scheme netestate, unele poate nefunctionale... etc! ca idee circula pe net un generator cu 8AO sinusoidal, cu iesirile defazate cu 120 de grade, insa nu stiu daca va iesii mai ieftin, mai stabil sau mai fiabil ca varianta digitala uite exemplu http://www.davidbridgen.com/3phase.htm in ceea ce priveste alimentarea acestui invertor trifazic... ce sa zic? +/-300Vdc? va fi un efort urias si bateriile din care sa storc 300Vdc... in fine asta va fi alta discutie am vazut tc4422 si cred ca se preteaza binisor pentru acesta aplicatie mai ales cele in capsula TO220 cu 5 pini care au 10A la iesire.... mai ales ca nu sunt nici exagerate la pret... adica 8lei*6bucati ar costa undeva pe la 50 de lei din care beau si o bere Multumesc de ajutor Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 Nu cred ca ar fi o problema insurmontabila dublarea tensiunii existente. Mai simplu ar fi, desigur, dublarea bateriilor, dar mult mai scump.Link-ul cu semnal trifazic nu ma multumeste, defazarea e RC care inevitabil are deriva termica si nu numai.Da, cu controler rezolvi semnalele, mai trebuie dublarea tensiunii, 3xIR si 6xTC. Sigur, inductante, conduri, calcule, etc.Spor la treaba! Poate ne spui finalul. Sau chiar cuprinsul. Pare interesant.Revin: m-am gandit la un numarator. Cu cat mai multe iesiri, cu atat mai bine. Fiecare iesire reprezinta o valoare a sinusoidei. Fiecare iesire intarziata cu RC astel incat cresterea sa nu fie brusca. Prin alegerea iesirilor pt. fiecare faza reproduci perfect defazajul. Controlul frecventei numarate, da frecventa de 50. Daca te descurci insa cu softul, atunci mai bine cu uC.Ca idee...Evident, fiecare din semnalele obtinute trebuie intersectate cu cei 20kHz pentru modulare. Link spre comentariu
AlinEX Postat Martie 25, 2012 Autor Partajează Postat Martie 25, 2012 vad ca o dam in alta discutie, deci pentru a nu incalca regulamentul as ruga un moderator sa mute topicul la Power unde cred ca ii este locul...Da smilex corect ai dreptate! nici pe mine nu ma multumeste acea varianta... uite care ar fi ideea mea ca sa fie inteles ce vreau sa fac: voi achizitiona in viitor cateva panouri fotovoltaice cu o putere totala de 1.8 - 2KWvoi folosi un regulator MPPT(adica mai multe) pentru a incarca bancul de baterii, iar instalatia electrica a casei va fi alimentata cu ajutorul invertorului mai sus descris.... de ce am ales sa fac invertor trifazic? in primul rand ca fiind o provocare pentru mine si in al doilea rand am aceste module de 1200V la 75A cu cate trei perechi de IGBT! proiectul domnului Emil Matei mi se pare comod datorita microcontrolerului preprogramat(nu de alta dar la soft sunt mai praf decat praful) care are un pret bun, zic eu! ma gandesc ca fiind un pic complexa treaba cu trifazicul si poate ca nu voi avea nevoie... dar cine stie? poate ma voi apuca de prelucrat lemn si imi trebuie trifazic inainte de aceasta idee as fi vrut sa fac un sistem de backup de retea(deranjant moment cand se opreste curentul si te lasa pe intuneric cu lingura in ciorba....)oricum invertorul trifazic poate nu va ramane in picioare... ma gandesc ca mai simplu ar fi sa fac unul monofazic in punte H... cate un modul cu perechile in paralel pe fiecare semipunte... ma gandesc ca as avea putere..... fara numar fara numar fara numar............ insa parca ma gadila idea cu invertorul trifazatoricum deocamdata as putea sa ma apuc de invertor pana sa cumpar sistemul fotovoltaic... bancul de baterii poate fi usor simulat de o punte redresoare si un capacitor de filtraj dimensionate corespunzator.dupa cum am mai zis deocamdata sunt la capitolul de adunat idei..... ascult, citesc si abia cu o idee bine definita incep sa pun proiectul pe hartie, iar in ultima faza vine munca fizica... aia cu construitul.... la care voi avea nevoie de mult ajutor.... nu la constructia propriuzisa cat la calcule si masuratori! in rest e usor icon_jookcoc eu saptamana asta ceva si vin cu idei si intrebari.... Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 Pai unde se poate discuta o sursa (invertor),daca nu la alimentatoare?Si apoi,care e sectiunea power? :nas:Daca nu ai consumatori trifazici,parerea mea e ca doar te complici cu un invertor trifazic.Practic o sa trebuiasca sa echilibrezi si consumatorii pe faze...alta super-distractie! Si o sa ai si o instalatie electrica mai complicataPana la urma,trebuie doar sa faci un convertizor de frecventa,setat la 50Hz.Purtatoarea poate fi si de kHz,dar o s-o auzi,si inca bine! Link spre comentariu
AlinEX Postat Martie 26, 2012 Autor Partajează Postat Martie 26, 2012 alimentatoare asa... power am eu in creieri....eu parca postasem la componente electronice..... sau fac o confuzie!!! cred ca din greseala am postat corect initial am vrut sa vorbesc despre aceste module IGBT strict dar discutia a dus direct la subiectul corect(defapt eu am sugerat asta)!multumesc de ajutor pana acum, voi revenii cu o schema bloc a intregului ansamblu, si schema electronica!!! Link spre comentariu
AlinEX Postat Martie 26, 2012 Autor Partajează Postat Martie 26, 2012 dupa cum am zis... revin cu schema bloc si electrica nelamuriri: nu stiu cum sa fac alimentarea TC4422 de pe partea de Hout... nu stiu daca merge alimentat buferul de pe H side din Vboot al IR-ului sau trebuie sursa separata!!! sau?!!!! merge alimentat normal? ma gandesc ca nu... adica toate cele 12 TC4422 cu aceiasi alimentare?!!! sau poate alimentare separata pentru cele 6 de pe Hout???... sau nu este nici un driver cu Hi & low side de putere???? dar ca idee cam asa ma gandesc sa arate... cate o punte H pe fiecare faza, care sa aiba ca sarcina un trafo separator 220V - 220V... 380V cred ca voi avea intre faza1 si faza2 samd, in secundarul trafurilor (defapt sunt sigur) astept corectii, sfaturi si eventual palme dupa ceafa!!! primesc cu placere schema electrica a comenzii modulului si schema bloc a intregului proiect! sanatate va doresc AlinEX Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 26, 2012 Partajează Postat Martie 26, 2012 TC de pe partea cu H-side are aceiasi alimentare cu a partii corespondente a IR-ului. Flotant prin dioda.Foloseste acolo un cond mai mare: 4,7-10uF + 100n.Nu e corect, dar trebuie sa lamurim: nono sau trifazic?De ce traf separator? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum