Vizitator eduard01 Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 salut!atasez schema alaturata si as dori sa stiu formula cu care calculez valoarea rezistorului in functie de curentul care ma intereseaza.(in schema este vorba de cateva sute de volti si cativa de zeci de mA)formula I=U/R am inteles ca nu se potriveste in cazul meu.multumesc! ExpressSCH.pdf Link spre comentariu
Marian Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 Ce anume doresti sa faci cu acel montaj/sursa? si care este tensiunea si curentul necesare mai exact?PS: Nu vad pentru ce la tine legea lui OHM nu s-ar aplica, poate circuitul ala e mai rebel si vrea sa rescrie legile fizicii Link spre comentariu
Vizitator eduard01 Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 ...cu montajul acela alimentez un osciloscop unde U=290V si I=50mA,daca-i mai pun o dioda (pentru alt montaj) imi va dubla tensiunea si as avea aprox 600V si tot cativa zeci de miliamperi(tensiune si curent de care am nevoie),asadar care este formula de calcul nu de alta dar am primit o gramada de explicatii naucitoare dar nimic concret...()...si apoi nu vad relevanta pentru ce folosesc montajul pana la urma rezistenta(rezistorul) reduce intensitatea unui curent intr-un circuit... Link spre comentariu
Marian Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 ...si apoi nu vad relevanta pentru ce folosesc montajulCu o astfel de atitudine nu va fi usor sa gasesti prea multe usi deschise pe viitor, de aceea as sugera sa ti-o revizuiesti, ceri ajutor asadar este normal sa spui si pentru ce.pana la urma rezistenta(rezistorul) reduce intensitatea unui curent intr-un circuit...Rezistenta face mult mai multe de atat, ar fi util sa te documentezi mai mult in acest sens, in cazul tau varianta cu o singura rezistenta nu este potrivita deoarece rezistenta va scadea nu doar curentul insa si tensiunea destul de mult. Tensiunea aia de 290V al carei curent doresti tu sa il limitezi este continua sau alternativa? Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 Din schema se vede clar ca este vorba de tensiune continua. Poti utiliza acea rezistenta in cazul in care montajul care urmeaza sa-l alimentezi are un consum constant. Formula este R=U/I, unde I - curentul consumat de montaj si U - caderea de tensiune la bornele rezistentei. Link spre comentariu
zal Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 Şi ca să fie mai curată tensiunea, foloseşte redresare bialternanţă, cu o punte de diode, tensiunea continuă obţinută după redresare şi filtrare va fi tot Uca x radical din 2. Sau din acelaşi secundar, mai vrei să obţii şi altă tensiune?Pe lîngă filtrul Pi cu rez şi cei doi cond, mai poţi folosi şi un stabilizator Link spre comentariu
Vizitator eduard01 Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 schema este luata de la alimentarea unui osciloscop simplu,dar mai avea o dioda montata in fata celeilalte(dublor de tensiunne).Am vazut ca astfel de montaje se folosesc la alimentarea lor,nu mai vreau sa obtin si alta tensiune din secundar ma interesa doar rezistorul(metoda de calcul) pt limitarea curentului,si mii de scuze daca am suparat pe cineva nu a fost cu intentie. Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 mai avea o dioda montata in fata celeilalteAsta nu inseamna neaparat ca e dublor de tensiune. Arata schema cum era montata acea dioda. Link spre comentariu
Vizitator eduard01 Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 corect, nu neaparat este dublor de tensiune,dublarea de tensiune ar arata cam asa ExpressSCH.pdf Link spre comentariu
Marian Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 dublarea de tensiune ar arata cam asa Gresit, varianta aia buseste ori traful daca este anemic ori dioda care strapeaza iesirea sa, putin mai multa atentie!!! Dublor de tensiune Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 marian, in schema ta este un redresor de tensiune negativa, si unul de tensiune pozitiva, astfel putand obtinand tensiune diferentiala. Nu este niciun dublor. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 marian, in schema ta este un redresor de tensiune negativa, si unul de tensiune pozitiva, astfel putand obtinand tensiune diferentiala...Si tu cum numesti asta? nu spui ca se dubleaza tensiunea intre ramuri? nu spui ca dintr-o singura iesire simpla de traf obtii 2 iesiri simetrice? adica le dublezi, depinde ce intelege fiecare prin acel termen, oricum schema nu-i a mea, este una din zecile similare care apar pe google cand cauti dublor. Link spre comentariu
Relav Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 Adevarul despre dublare (multiplicare) de tensiune il gasiti aici http://www.radioamator.ro/articole/print.php?id=674 Link spre comentariu
Marian Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 Adevarul despre dublare (multiplicare) de tensiune il gasiti aici http://www.radioamator.ro/articole/print.php?id=674Ideea ramane aceeasi, schema postata de mine reprezinta un dublor de tensiune sau mai propriu spus multiplicator, dar se intelege ce si cum....ma interesa doar rezistorul(metoda de calcul) pt limitarea curentului...Metoda a fost prezentata de @remus68, citeste atent ceea ce a postat, insa eu as sugera un generator de curent constant care este ceva mai stabil si nici nu este atat de sensibil la variatiile de consum/tensiune... Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 ...cu montajul acela alimentez un osciloscop unde U=290V si I=50mA,daca-i mai pun o dioda (pentru alt montaj) imi va dubla tensiunea si as avea aprox 600V si tot cativa zeci de miliamperi(tensiune si curent de care am nevoie),asadar care este formula de calcul nu de alta dar am primit o gramada de explicatii naucitoare dar nimic concret...()...si apoi nu vad relevanta pentru ce folosesc montajul pana la urma rezistenta(rezistorul) reduce intensitatea unui curent intr-un circuit... Deci tu ai un tub de osciloscop pe care vrei sa-l alimentezi la 290V, da?Sa inteleg ca ai si un transformator ? Dupa redresare (fara acel rezistor), ce tensiune ai ? Daca am inteles bine (oricum, ori nu stii ce vrei, ori nu stii sa explici ce vrei), tie iti trebuie o rezistenta care sa-ti reduca curentul (si implicit tensiunea) de la X volti la 290V da ? Daca de ex transformatorul tau, dupa redresare iti da 350V (exemplu !!!), atunci : R=(350-290) / 0.05 = 1200 ohmi Pn = R * I^2 = 3W, deci tie ti-ar trebui o rezistenta de 1200ohmi/5W. Probabil ca nu o sa gasesti o rezistenta la valoarea asta, dar poti pune mai multe in serie, sau in paralel (la o putere nominala mai mica). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum