Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme Protectie DC si cuplare intarziata difuzor

ianny

Postări Recomandate

Calitatea cond electrolitici e esenţială, mai ales că schema e foarte simplă şi depinde total de ei. Ptr testare, pui un deget (de preferat umed) pe o alimentare şi altul la intrarea în protecţie, una bună decuplează. E o metodă primitivă dar eficientă. Aceeaşi protecţie nu trebuie să decupleze la volum mare, dacă se întîmplă asta, trebuie bibilit la rez şi cond de la intrare.

Link spre comentariu

Din cate am inteles, ideea era ca se poate verifica functionalitatea la aparitia U+ si/sau U-. La viteza de reactie/raspuns a montajului in cazul aparitiei Ucc pe iesire nu m-am gandit. Daca nu decupleaza suficient de repede, adio amplif. Multumesc de ajutor, Zal, esti genial. Deh...omul invata cat traieste.

Link spre comentariu

Să nu exagerăm...

De fapt, protecţia asta simplă, apără doar sarcina amplifului de tensiuni scăpate de acesta. Nu mai contează ce arde înainte de releu, difurile scapă (dacă nu cumva ele au fost cauza străpungerii trz finali). Ca să aperi şi trz finali trebuie o protecţie ce urmăreşte curentul prin ei, temperatura...

Link spre comentariu

Treaba cu reglatul cu degetul e ca sa vezi daca functioneaza, nu cum functioneaza.Cand faci ceva trebuie sa te gandesti care e scopul final.Pentru circuite asa de simple eu as recomanda un simulator. Comportamentul detectiei de DC se poate simula perfect, singurele diferente care pot aparea ar fi la toleranta electroliticilor. Te gandesti care ar fi frecventa minima care vrei sa fie reprodusa la putere maxima si reglezi RC-ul in functie de ea asa incat sa nu se aclanseze. Ex: pentru un amplif de putere mare, sa dai cu 10Hz la putere maxima nu e o treaba benefica pentru difuzoare. Folosind o decuplare poate fi mai ok in unele aplicatii deoarece nu are influente asupra fazei semnalului asa cum are un filtru.Stabilirea pragului este iarasi importanta, metoda descrisa de tine este cu mentiunea ca se verifica in ambele sensuri. Sa folosesti pot nu are rost. Montajul tau ar trebui sa reactioneaze la 1.2V care nu e prea departe de 1.5.Pt acel TDA eu nu m-as sinchisi sa il protejez. Se schimba si gata.

Link spre comentariu

Da, TDA-ul este usor de schimbat, dar ma gandesc la incinte. Si-apoi nu sunt pretentios in ale muzicii nici adeptul "bubuielilor sonore". In surdina sau la 50% volum maxim. La simulari ma pricep asa de bine ca la pilotat avioane. Daca faceam ceva mai serios, apelam la "greii" in audio de pe forum. Este de retinut remarca ta. Multumesc.

Link spre comentariu

Stiu, atat el cat si inca cativa sunt "greii " in audio si nu numai. Cum am spus, daca era un amplif. tranzistorizat, i-mi faceam cu adevarat griji, asa un banal CI se inlocuieste rapid, dar ma gandesc totusi la incinte. Pana acum nu am avut probleme cu niciun amplif., sper sa nu am nici de aici inainte.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 ani mai târziu...

.... ca sa nu deschid alt subiect , si sa fie toate protectiile la un loc, va prezint o schema utilizata la amplificatorul Goldmund Telos , care are inclusa si protectia la eventuala oscilatie a etajului final , cablajul e o incercare proprie . :freaza: . Atasat aveti schema si cablajul . Numai bine Alex.

Salut. Scuzati intrebarea de incepator: bobina de 2.5uH si R14 de 1K din schema sunt necesare pentru orice difuzor? Nu au vreo influenta asupra difuzorului ori filtrului?Si inca o intrebare, tot de incepator. Schema asigura protectie la dc/cuplare intarziata/decuplare instantanee la oprire?Multumesc mult.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări