pisoiu Postat Aprilie 14, 2006 Partajează Postat Aprilie 14, 2006 Are cineva experienta practica in obtinerea certificarilor de compatibilitate electromagnetica pentru produse electronice comerciale (in special cele necesare aplicarii mark-ului "CE" si "FCC") ? Nu vreau sa torn intrebari decat daca are cine sa imi raspunda.Multumesc,/pisoiu Link spre comentariu
Cristiano Postat Aprilie 14, 2006 Partajează Postat Aprilie 14, 2006 Da. Ce anume te-ar interesa ? Link spre comentariu
pisoiu Postat Aprilie 14, 2006 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2006 Mersi de raspuns. M-ar interesa urmatoarele:-daca si unde se pot face masuratori complete (radiated & conducted emissions, radiated & conducted immunity, ESD) la noi in tara, si daca certificatele emise au valabilitate internationala-daca se poate aplica mark-ul CE pe un produs electronic doar in baza unei declaratii pe proprie raspundere a producatorului, si daca intr-o astfel de declaratie e suficienta anexarea unor masuratori rezultate din teste pre-compliance efectuate in house.-aceiasi intrebare ca si mai inainte, dar pentru FCC-unde gasesc un ghid cat mai eficient referitor la standardele care trebuie sa le respecte fiecare clasa de produse in parte, atat pentru norme europene, cat si pentru cele din US?Mie mi se pare toata partea asta cu mark-ul CE o problema destul de serioasa, deoarece, din cate informatii detin pana acum, dupa integrarea in UE, producatorii autohtoni nu vor mai putea comercializa echipamente electronice fara mark-ul "CE"./pisoiu Link spre comentariu
yo9hrb Postat Aprilie 15, 2006 Partajează Postat Aprilie 15, 2006 Pisoiu-le, pasii, in mare, sunt urmatorii:-producatorul trebuie sa aiba sistemul de asigurare a calitatii certificat de un organism notificat (notified body)-produsul (sau un lot, depinde de la caz la caz) se testeaza, verifica, etc. astfel incat sa reiasa ca indeplineste cerintele directivelor europene in domeniu (compatibilitate electromagnetica, electrosecuritate, etc.) iar in urma acestor verificari organismul de verificare iti elibereaza "certificat de examinare de tip" sau "aprobare de model".-la fiecare produs (sau lot) producatorul elibereaza declaratia de conformitate (aia e pe propria raspundere) unde jura ca respecta directivele, legislatia, standardele, si ca respectivul produs este produs in aceleasi conditii in care s-a produs cel pentru care are aprobare de model si atunci poate sa aplice marcajul CExxx sau CSxxx, unde xxx e indicativul organismului notificat (apare pe aprobarea de model).-Pentru FCC habar nu am, nu m-am ocupat decat cu CE, dar e posibil sa fie cam la fel. Link spre comentariu
pisoiu Postat Aprilie 15, 2006 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2006 Ok, as vrea sa detaliem putin, insa nu voi da informatii specifice, sa nu fie considerata reclama. Este vorba de echipamente cu aplicare in industria automotive. Tehnologia este SMD, cu asamblare si automata si manuala. -producatorul trebuie sa aiba sistemul de asigurare a calitatii certificat de un organism notificat (notified body) Ce inseamna asta? Despre ce sisteme de asigurare a calitatii e vorba, si care sunt organismele notificate in Ro abilitate sa ofere astfel de certificari? Daca de exemplu asamblarea produsului e outsourced la o linie de asamblare SMD, iar la sediul firmei mele se face doar punerea in functiune si testarea finala a produsului, atunci si firma care are linia de asamblare SMD trebuie sa aiba aceleasi certificari?-produsul (sau un lot, depinde de la caz la caz) se testeaza, verifica, etc. astfel incat sa reiasa ca indeplineste cerintele directivelor europene in domeniu (compatibilitate electromagnetica, electrosecuritate, etc.) iar in urma acestor verificari organismul de verificare iti elibereaza "certificat de examinare de tip" sau "aprobare de model". Cine face testarea asta (in Ro)? Exista firme capabile sa asigure testari la nivel profesional (nu de alta, dar pentru asemenea teste trebuie sa ai camera anechoica si o gramada de alte scule de masura EMI, EMC, toate sa fie calibrate, etc. si asta nu e pe bani putini.....)Mai departe, organismele existente in Ro au idee despre certificarile WEEE si ROHS? Nu de alta, dar mai sunt cateva luni pana intra in vigoare si standardele astea.../pisoiu Link spre comentariu
yo9hrb Postat Aprilie 15, 2006 Partajează Postat Aprilie 15, 2006 Asigurarea calitatii conform standardelor din seria ISO9000. In Ro exista organisme care iti pot certifica acest sistem (manual de AQ). De ex. AeroQ, Bureau Veritas, etc. Lista completa o gasesti cu google, dai "notified body". Laboratoare pentru testari ar trebui sa stie cel care face verificarea, trebuie sa fie agreate. In domeniul electro nu le cunosc, m-am ocupat de alte domenii, dar principiul e acelasi.In cazul in care faci asamblare de subansamble, acele subansamble trebuiesc sa fie marcate CE. De ex, am certificat un tip de centrala termica, toate subansamblele (pompa, electronica de comanda, arzator, vas de expansiune, etc.) erau produse de diferite firme si bineinteles marcate CE, iar asamblarea se facea la o fabrica din Ungaria, unde s-a facut certificarea centralei ca ansamblu dupa pasii pe care i-am descris.PS. Organismele existente in Ro nu sunt neaparat romanesti. Certificarea se poate face si cu TUV de ex. Cateodata iese mai ieftin decat cele autohtone :smt003 . Link spre comentariu
Cristiano Postat Aprilie 15, 2006 Partajează Postat Aprilie 15, 2006 Mersi de raspuns. M-ar interesa urmatoarele:-daca si unde se pot face masuratori complete (radiated & conducted emissions, radiated & conducted immunity, ESD) la noi in tara, si daca certificatele emise au valabilitate internationala-daca se poate aplica mark-ul CE pe un produs electronic doar in baza unei declaratii pe proprie raspundere a producatorului, si daca intr-o astfel de declaratie e suficienta anexarea unor masuratori rezultate din teste pre-compliance efectuate in house.-aceiasi intrebare ca si mai inainte, dar pentru FCC-unde gasesc un ghid cat mai eficient referitor la standardele care trebuie sa le respecte fiecare clasa de produse in parte, atat pentru norme europene, cat si pentru cele din US?Mie mi se pare toata partea asta cu mark-ul CE o problema destul de serioasa, deoarece, din cate informatii detin pana acum, dupa integrarea in UE, producatorii autohtoni nu vor mai putea comercializa echipamente electronice fara mark-ul "CE"./pisoiu- Nu stiu daca astfel de certificari se fac in Romania, toate certificarile de pana acum le-am facut in Germania- din cate stiu este permisa aplicarea mark-ului CE doar pe baza unei declaratii de proprie raspundere, insa acesta NU atesta vreo certificare. In functie de caz, poate fi suficienta sau nu.- nu stiu despre FCC, cel putin pentru Europa nu stiu daca e necesar (exista normele EN, similare)- conditiile si parametrii de testare, precum si baremurile nu sunt gratuite. Trebuie sa achizitionezi setul de norme care te intereseaza (in functie de produs si utilizarea sa trebuie efectuate diferite teste de certificare). Insa nu cred ca este necesara achizitionarea acestor norme, de obicei laboratorul de testare te poate informa asupra testelor. Cand ajung la lucru as putea posta o copie a unui astfel de raport de testare. Link spre comentariu
pisoiu Postat Aprilie 15, 2006 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2006 - Nu stiu daca astfel de certificari se fac in Romania, toate certificarile de pana acum le-am facut in Germania Daca nu sunt indiscret, poti sa imi spui despre ce gen de produs e vorba si cam care e nivelul de pret solicitat pentru astfel de certificari? - nu stiu despre FCC, cel putin pentru Europa nu stiu daca e necesar (exista normele EN, similare) Cu siguranta nu e necesar, insa trebuie sa export produsul si in US, si nu stiu daca se poate aplica aceiasi tactica cu declaratia pe proprie raspundere. - conditiile si parametrii de testare, precum si baremurile nu sunt gratuite. Trebuie sa achizitionezi setul de norme care te intereseaza (in functie de produs si utilizarea sa trebuie efectuate diferite teste de certificare). Insa nu cred ca este necesara achizitionarea acestor norme, de obicei laboratorul de testare te poate informa asupra testelor. De acord, dar cred ca pot face rost de ele... ;) . Problema e ca nu stiu ce norme trebuie aplicate produsului meu. Cand ajung la lucru as putea posta o copie a unui astfel de raport de testare. Mi-ar fi de folos, multumesc. Nu tin neaparat sa fac testele la un laborator acreditat, insa as vrea sa fac niste teste de pre compliance in house, sa am macar o siguranta asupra caracteristicilor EMI, chiar daca nu pot emite un certificat acreditat. Nu vreau sa pun in vanzare un produs care in urma testelor efectuate in house sa fie clar ca va pica eventualele teste intr-un laborator acreditat, in cazul in care vreodata, vreun organism de protectie a consumatorului va solicita acest lucru. /pisoiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum