Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare

Vizitator tadrian

Postări Recomandate

Vizitator tadrian

Am lipit pe o placuta (de test) cateva componente pentru un mic proiect.Ideea este ca vreau sa vad daca in anumite puncte scoate tensiunea(curent continuu=maxim 20V) dorita (daca Introduc Controlerul si am vreun scc pe undeva exista posibilitatea stricarii acestuia).Iar pentru asta nu stiu exact ce sa cumpar.Ma gandeam la un alimentator-tranformator 24V.Ideea este ca imi trebuie punct de masa si punt ce VCC.Acesta ma poate ajuta?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mircea888

2

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

Spune ce vrei sa alimentezi cu el, de fapt te intereseaza si curentul pe care il va consuma controlerul tau (presupun ca asta alimentezi).In principiu ar trebui sa folosesti un regulator integrat de tensiune (daca nu ai consum mai mare de 1A) De exemplu LM7820 care scoate fix 20V la iesire pentru o tensiune de intrare mai mare de 23V.Daca nu gasesti LM7820 poti folosi un LM7815 cu o dioda zener de 5V care sa ridice potentialul de masa de la regulator. Iti fac o schema dar mai intai spune ce curent ia controlerul. O sa ai nevoie de un transformator care sa scoata undeva intre 17-20Vca, sau daca ai vreun alimentator de 24Vcc ai putea sa pui regulatorul dupa el.

Link spre comentariu
Vizitator tadrian

Bun.mai m-am interesat prin Maica Domnului astazi si am luat un LM7805(5V).Am tot verificat schema facuta,si in principiiu nu ar trebuii sa depaseasca 12 Vcc...Ma gandeam sa investesc intr-un transformator de 24Vca .Deci cu acest LM si cu un astfel de transformator,imi pot face treaba in curent continuu?Ideea este ca stiu ca tranformatorul doar coboara tensiunea din 220Vca in xV tot curent alternativ.Mie imi trebuie sa masor curent continuu.Deci un LM ajuta sa transform curentul continuu in curent alternativ? Ceea ce imi zici tu cu microcontrolerul ,mai e pana acolo.momentan sunt in faza de cumparare componente si ceea ce este necesar pentru masurare.Singurul lucru care vreau sa il fac pana la implementarea AVR-ului este sa masor ficare tensiune posibila,astfel incat sa nu imi apara vreunscurt pe undeva,caci altfel PAPA microcontroler,si asta ar fi unul din cele mai scumpe piese de pe placa.

Link spre comentariu

LM 7805 este doar un stabilizator de 5V adica ii dai la intrare intre 6V si 24v si el scoate 5v.Pentru a face CC iti trebuie o punte redresoare.Dar sa stii ca nu esti clar in ce vrei sa faci de fapt.Eu nu am inteles mare lucru.Unde si cu ce vrei sa masori si care este scopul pana la urma?

Link spre comentariu

Daca este vorba de un microcontroler atunci cel mai probabil o sa ai nevoie de o tensiune de alimentare de 5V in curent continuu, nu stiu de ce tot zici de 12V si iar nu inteleg de ce nu stii exact de ce tensiune ai nevoie. Ca sa faci alimentarea trebuie sa ai o idee despre ce vrei sa alimentezi, asa ca vezi ce microcontroler ai si ce mai ai nevoie sa alimentezi pe acolo, poate ai nevoie de 5V pentru uC si 12V pentru un operational (ca exemplu).Sa zicem ca ai nevoie de 5V la curent mic ( cateva sute de mA). Trebuie un transformator care sa debiteze undeva in jur de 9V (daca e mai mult o sa se incalzeasca mai tare stabilizatorul), o punte redredoare de 1A, un condensator electrolitic de 1000-2200uF la minim 16V, cativa condensatori de 100nF ceramici sau poliester. La stabilizator este posibil sa trebuiasca si un mic radiator, o tablita de aluminiu acolo. Cand e gata montajul il verifici cu multimetrul atat in sarcina cat si in gol.Eu ti-am zis cam de ce ai nevoie in general, dar trebuie sa stii mai exact ce vei alimenta acolo.

Link spre comentariu
Vizitator tadrian

deci ma gandeam ca transformatorul 24V coboara tensiunea.De exemplu pe circuitul de ma jos ar trebuii sa scot 5Vcc.

Ideea este ca transformatorul scoate curent alternativ ,iar eu doresc sa masor CC. Ma poate ajuta cineva cu o schema cu un transformator si o punte,pentru asa ceva?http://i39.tinypic.com/2i6kob9.jpg%5b/IMG%5d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări