Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau sa fac si eu cuptor pt. PCB folosind cuptor imprimanta

cruela

Postări Recomandate

Buna!Sunt cam incepator in domeniul electronicii. Am la activ cateva circuite proiectate si facute, dar nici una pe un PCB care sa fie placut la vedere. Stiu ca asta n-ar fi o problema, dar totusi ma deranjeaza. Asa ca m-am decis sa imi confectionez si eu un "cuptor pt. PCB-uri" dintr-un cuptor de imprimanta. Din fericire am gasit unul corespunzator, cu cilindru din metal, nu din folie. Am sa postez pozele ca sa va dati seama despre ce vorbesc. Cuptorul este recuperat dintr-o imprimanta IBM 4029 010.M-am documentat zilele acestea si am ajuns la concluzia ca am nevoie de un montaj care sa-mi asigure temperatura constanta, siguranta cuptorului fiind neresetabila.Va rog sa imi intindeti o mana de ajutor in confectionarea acestui dispozitiv.Va multumesc!

post-14577-13982940715_thumb.jpg

post-14577-139829407179_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cruela

3

• worker

2

• DREDD

1

• Marian

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca să se topească tonerul, e nevoie de o temperatură destul de mare, aproape 200*C. Asta înseamnă că tot ansamblul de role frige puternic în timpul funcţionării. Nu-l poţi ţine cu mâna.

Înainte de orice stabilizator de temperatură, ai nevoie de un suport mecanic pe care să prinzi cuptorul. Suportul trebuie să reziste la căldură. Lasă loc pe suport şi pentru un motor+angrenaje care să învârtească rolele automat. Chiar dacă nu îi pui motor de la început, s-ar putea să vrei mai târziu. După ce fixezi totul pe suport, probează mecanica la rece, ca să vezi dacă o plăcuţă de cablaj învelită în hârtie poate trece cu bine printre role. La mine a fost nevoie de ceva modificări mecanice ca să încapă.

Important! Cablajul trebuie să fie fără muchii sau colţuri ascuţite pentru ca îţi strică cilindrii. Rotunjeşte-l cu o pilă sau cu şmirghel, înainte de a-l trece printre role.

Din pozele tale nu îmi dau seama care e termistorul şi care e siguranţa termică.

Pentru reglarea temperaturii poţi folosi schema de aici.

http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=747409#p747409

E obligatoriu să poţi regla temperatura pentru că fiecare tip de toner se topeşte la altă temperatură.

Metoda toner transfer este foarte pretenţioasă şi nu prea merge la trasee fine, sub 1 mm. Depinde mult de

- degresarea cablajului

- tipul de toner din imprimantă

- setările imprimantei

- tipul de hârtie

- temperatura cuptorului

- apăsarea rolelor

- viteza cablajului printre roleSunt multe variabile greu de controlat.

Dacă vrei ceva sigur, mai bine foloseşti metoda foto.

Link spre comentariu

Dacă vrei ceva sigur, mai bine foloseşti metoda foto.

De acord cu @RoGeorge, metoda de transfer termic al tonner-ului este foarte pretentioasa din multe puncte de vedere si de reusita PCB_ului depind mult factori si nici nu are o rezolutie stralucita pe cand metoda foto desi poate parea mai costisitor de pus la punct totusi ofera rezultate net superioare, si e mult mai eficienta si intr-adevar sigura deoarece o data pus la punct fiecare detaliu realizarea de PCB-uri reusite devine o rutina.
Link spre comentariu

Pe de alta parte, daca persoana dobandeste suficienta experienta cu metoda toner transfer, aceasta se preteaza la multe din cablajele obisnuite care trebuie sa le executam. Sigur ca in cazul unor trasee foarte subtiri, dispuse printre pini, cablaje dublu strat sau de mare complexitate, cablaje produse in serie, metoda foto este singura care in conditii de amator poate sa duca la cablaje de o calitate excelenta.Sa nu uitam si costurile pe cablaj executat asociate celor doua metode, care pentru cablajele uzuale si folosind hartie lucioasa din reviste, metoda toner transfer este in evident avantaj.Eu cred ca fiecare e liber sa aleaga ce metoda doreste, in functie de cablajele pe care le are si de banii pe care e dispus sa ii dea pe fiecare cablaj executat.

Link spre comentariu

Am uitat să spun că depinde şi de calitatea plăcuţei de cablaj.Dacă este cablaj pe care se văd striaţiile rămase din fabrică pe folia de cupru, ca cel din poza de aici,viewtopic.php?p=723379#p723379atunci traseele vor ieşi cu marginile ondulate, în poză se vede asta în special la cele în diagonală.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspunsuri si indrumari!Intr-adevar situatia financiara la momentul actual nu-mi permite achizitionarea componentelor pt. confectionarea sistemului necesar transferului foto, deci voi ramane deocamdata la transferul de toner.Suportii cuptorului ii voi scoate din imprimanta, cat si motorul.@RoGeorge: am mai facut o poza, sper sa fie mai interpretabila decat celelalte.Piesa de la patratul rosu se conecteaza prin firele negre groase, si intrerupe tubul din centrul cilindrului.Piesa de la patratul verde se conecteaza printr-un molex, sau cum se numeste acea banda subtire, si este in contact direct cu cilindrul (apasa pe el).Sper ca n-am spus nici o prostie.

post-14577-13982940756_thumb.jpg

Link spre comentariu

Stimati binevoitori am un anunt de facut.Se pare ca am vrut prea mult, si nu am cunostintele necesare inca. Mi se pare destul de greu de realizat acest proiect si cred ca i-l voi pune deoparte pt. moment.Va multumesc pt. tot si promit ca la inceputul saptamanii viitoare va voi anunta in ce directie se va indrepta proiectul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări