Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semireglabil 500ohm inlocuit cu 1k ?!

Vizitator ecouter

Postări Recomandate

• Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vasile eugen

1

• Ticu

1

• radusa

1

Top autori în acest subiect

In schema 500 ohm este in serie cu 10 kohm. Valoarea totala este o fractiune din 500 plus o fractiune din 10 K, in functie de pozitia cursoarelor pe cele doua potentiometre. Din 10 K faci reglajul brut, pentru ca la 1 grad unghiular de rotire a axului ai o variatie de 10000/270= 37 ohmi. Din 500 faci reglajul fin, pentru ca la 1 grad unghiular de rotire a axului ai o variatie de 500/270= 1,85 ohmi. Daca pui 1k in loc de 500 pentru ca la 1 grad unghiular ai o variatie de 1000/270= 3,7 ohmi. De aceea spune dl. @vasile eugen ca ai un reglaj ceva mai brutal, dar nu este nici o problema, rezistenta finala obtinuta va fi aceiasi ca in cazul potentiometrului din schema.Ai mai putea sa legi cate o rezistenta fixa de 1k in paralel cu extremitatile fiecarui potentiometru de 1k, ca sa obtii 5oo ohm in total, dar nu merita.

Link spre comentariu
Vizitator ecouter

Scuze pentru deranj !

Va multumesc pentru promptitudine !

Defapt as avea si de 500 de ohmi dar sunt din aia urati , romanesti sau .....nu am siguranta pe ei si nu prea vreau sa fac ''mizerie''!

Am sa pun de 1k pana cand am sa fac rost de 500 ohmi Piher !

Doar nu o sa dau comanda pt 2 semireglabile... :jytuiyu

Posted Image

Link spre comentariu

1.Semireglabilii se pun doar daca nu folosesti potentiometri de reglaj externi. Placa este facuta pt a putea fi plantati semireglabili, in cazul in care se doreste o tensiune fixa, sau daca se folosesc potentiometri pe panou, nu se mai planteaza semireglabilii pe placa.2. 3A este curentul maxim, atunci cand caderea de tensiune pe tz final este cea mai mica. Schema este conceputa pt 90W maxim disipati in conditii ideale, radiator imens, ventilat, care sa poata tina temperatura capsulei la 25*C. Pt radiatorul dat (cel de pe placa) puterea maxima disipata este de 20W. Asta inseamna ca pt o tensiune de de intrare de 35Vcc (26Vca) avem pt o tensiune de iesire de 28-30Vcc un curent maxim de 3A, ajungand ca la 5Vcc pe iesire sa mai avem doar un curent maxim de 0.66A. Daca se va depasii puterea maxima de 20W se vor arde finalii. Sper ca am fost de ajutor cu aceste informatii suplimentare. Spor la treaba.PS Am documentatia de construire completa, din pacate doar in limba germana. Daca ai nevoie, imi spui sa ti-o trimit.

Link spre comentariu
Vizitator ecouter

Radusa m-ai luminat ! :rade: Potentiometrele le am cumparate noi Piher!Deci acum am sa scot semireglabilele de pe placa si am sa leg potentiometrele sau am sa le pun pe cablaj cat sa pot proba !In principiu as vrea sa imi fac o sursa de alimentare reglabila.... sa nu mai stau cu cabluri agatate , piese lipite in aer ...Si am zis sa construesc si eu una !Imi ajunge 3 amperi cat sa fac probe la diferite montaje ....ce mai mesteresc si eu prin casa ...Documentatia o am si eu tot in germana !Unele chestii nu prea le am inteles , exemplu, cu semireglabilele...!Ma gandeam eu ca o sa reglez tensiunea la capete , adica sa am fix pana la 30Vcc respectiv 1Vcc .....! Mai greu a fost cu cablajul pana l-am ''preparat'' in photoshop !Am sa pun 25Vca , sa vad ce se intampla ...Daca va functiona , am sa postez la sectia DYI , tot ce am facut , cu poze etc...Va multumesc !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări